• DOLAR 32.741
  • EURO 35.511
  • ALTIN 2483.19
  • ...
Uzmanlar kuraklığa karşı tedbirlerin alınması gerektiği hususunda uyarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yağışlar açısından toprağın gerekli doyuma ulaşmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Ağrı Şube Başkanı Adem Aslan, bu yıl kar kıtlığının yaşandığına dikkat çekti.

Başlayan kuraklığın devam etmesi ile birlikte su kaynaklarında ciddi azalmaya yol açacağını söyleyen Aslan, mutlak suretle tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlattı.

İLKHA'ya konuşan Adem Aslan, "Küresel ısınmanın artmasıyla ortaya çıkan iklim değişikliği gerçeği, son yıllarda dünyada artan orman yangını, sel, fırtına ve kuraklık afeti gibi doğa olaylarına yaşanmasına neden olmaktadır. 2022 yılında ülkemizin bazı bölgelerinde kuraklık yaşanırken ilimizde kış, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yağan yağışla bitki ihtiyaç duyduğu suya kavuşarak çiftçimiz bereketli bir üretim sezonu geçirmiştir." ifadelerini kullandı.

Kar kıtlığı

Geçen yılın aksine bu yılın daha kurak geçtiğine işaret eden Asan, "Fakat sonbahar mevsimine geçişle beraber yağışlar kesilmiş kış mevsiminde ise ülkemizde ve ilimizde normallerin üzerinde yaşanan sıcaklılarla beraber kar kıtlığı yaşanarak olağanüstü bir kuraklık yaşanmıştır. Geçmiş yıllarda yaşanan yaz kuraklığının yanında şimdi ise kış kuraklığı da görülmeye başlanmıştır. Toprağın suya doyması lazım. Kar yağışından bu yıl bereket alamadık inşallah yağmurun bereketinden faydalanırız. Ümidimiz bitkinin ihtiyaç duyduğu suya ilkbahar ve yaz mevsimlerindeki yağışlarla kavuşması." şeklinde konuştu.

"Kar ve yağmur suyu hasadı için projeler geliştirilmelidir "

Kuraklığın gelecek yıllar için en önemli gündem olarak belirlenmesi gerektiğini söyleyen Aslan, kuraklığa dayanıklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesi gerektiğini, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Kuraklığın devam etmesi durumunda su kaynakları giderek azalmakta akarsular, barajlar göller ve göletler yeteri kadar dolmamaktadır." diyen Adem Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Buda tarımda üretim ve rekolte kayıplarının yaşanarak gıda fiyatlarının artması anlamına gelmektedir. Uzmanlar gelecekte kuraklık ve su sorunun derinleşeceğini öngörmektedir. Kuraklık için mücadele ve tedbirler alınmalıdır. Suyun kullanıldığı her alan için su tasarrufu konusunda çiftçi ve toplumda bilinç oluşturulmalı. Doğal çevre, yeşil alanlar, tarım arazileri ve ormanlar korunmalıdır, ağaçlandırma alanları artırılmalıdır. Tarımda modern sulama sistemleri geçişler hızlandırılmalıdır. Kuraklığa dayanaklı tohumları geliştirilmeli ve kullanılmalıdır. Sulama barajı, göletler ve sulama kanalları artırılmalıdır. Taşkınlara sebep olacak nehir, dere gibi akarsu yataklarının ıslahı yapılmalıdır. Atıl durumdaki tarım arazileri üretime kazandırılmalıdır. Kar ve yağmur suyu hasadı için projeler geliştirilmelidir."

Adem Aslan, "Geçmişten ders alıp, geleceği inşa etmeliyiz. Örneğin; dönemin başbakanı veya ekonomi bakanı Hz. Yusuf, 7 sene geçen bolluk döneminde silolarda tahıl depolayarak 7 sene geçecek kuraklığa tedbir almıştır.  İhraç edilen tahılla ülke ekonomisini büyüterek kıtlığın önüne geçmiştir." diye konuştu. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir