• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Depremler, kurbanlık besicilerini nasıl etkiledi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremler, 11 ilde ciddi yıkıma neden olurken yaklaşık 46 bin kişi de vefat etti.

Yaşanan depremler altyapı ve üst yapıları tahrip ederken, akıllara bölgenin önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığa olan etkilerini getirdi.

Kahramanmaraş'ın Kuzey İlçeleri (Elbistan, Göksun, Afşin, Ekinözü, Nurhak) Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bedir Ergüç, İLKHA muhabirine deprem sonrası kentteki büyükbaş hayvancılık hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Depremin ilk günlerinde bayağı bir sıkıntı yaşandı, yem tedariği ve su temininde sıkıntı çekildi"

Bedir Ergüç

Kahramanmaraş'ın özelliklede Elbistan ilçesindeki hayvan işletmelerin çoğunda besi için hayvan yetiştirildiğini belirten Ergüç, "Şu anda besici olarak aktif 500 üyemiz var ve yaklaşık 25-30 bin civarında da hayvanımız var. Depremin ilk günlerinde bayağı bir sıkıntı yaşandı, arkasından da bir soğukluk geldi; yem tedariği ve su temininde sıkıntı çekildi. Sağ olsun ilçe tarım müdürlüğümüz, yem fabrikaları, hayırseverler yem gönderdiler. Acil olarak 3'er 5'er torba olarak bunları işletmelere ulaştırdık, herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ondan sonra da taşlar yerine ağır ağır oturdu. Yaklaşık bir aydır Toprak Mahsulleri Ofisi'nin besiciye tahsis ettiği arpaları dağıtıyoruz; bugünden itibaren tekrar başvurular başladı. Bakanlığımız arpa konusunda besicinin elini rahatlattı şu anda yemle ilgili herhangi bir sıkıntımız yoktur. Bize gelen talepler; bakıcı evlerinin oturulamaz halde olmasından dolayı işletmelere konteynerin acil olarak tesis edilmesidir." dedi.

"Kurbanlık sezonu depremlerden nasıl etkilenir?"

Depremlerde hayvanlarda çok büyük bir zayiat olmadığını dile getiren Ergüç, "Kurbanlık besleyen arkadaşlarımız devam ediyor. Tabi bir kısmı etkilenecek ama çok bir etkisi olacağını tahmin etmiyorum. Herkes işinin gücünün başındadır. Hayvancının diğer sektörler gibi bırakıp kaçma şansı yoktur, herkes işinin başında hayvanını besliyor. Belki arzda biraz düşüş olur diye tahmin ediyoruz ama şu anlık bir sıkıntı yok zaten kesimlerde yüksektir. Bir sıkıntı yaşanacağını tahmin etmiyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir