• DOLAR 34
  • EURO 37.858
  • ALTIN 2820.514
  • ...
Gaziantep’te depremde hasar gören tarihi yapılar restore edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin etkilediği Gaziantep'te, binlerce binanın yanı sıra çok sayıda tarihi yapı da zarar gördü.

Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremin hasar verdiği tarihi Gaziantep Kalesi, Şirvani, Karagöz, Karatarla camilerinde ve hanlarda incelemelerde bulundu.

"Depremde zarar gören tescilli yapılara adeta kadife eldivenle dokunmak gerekiyor"

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in kültürel eserlerinin korunmasının bütün şehrin meselesi olduğunu belirtti.

Gül, "Depremde zarar gören eserlerimiz var aynı zamanda depremde zarar görmeyip devam eden projelerimiz var. Bu eserler de şehre kazandırılarak vatandaşlarımız ve hemşerilerimizin hizmetine sunulacak. Depremde zarar gören tescilli yapılara adeta kadife eldivenle dokunmak gerekiyor. Gaziantep’in kültürel eserlerinin korunması bütün şehrin meselesi.  Bu açıdan koordinasyon önemli. Bilim kurulunun yapacağı çalışma ile tarihi eserleri en kısa sürede güçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Kültür Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilen ekip tarafından incelemelerin yapıldığını ve yarın oluşturulacak bilim kurulu ile depremde hasar gören tarihi yapıların tadilat ve güçlendirilmesi için karar alınacağını söyledi.

Tarihi yapıların tadilatlarının eksiksiz ve kısa sürede tamamlanacağını belirten Fatma Şahin, "Bugün gördüğümüz hanlar, hamamlar, müzelerle tarihi mekanlar ve çarşıların ihtiyacı olan restorasyonları hızlandırmamız gerekiyor. Bilimin, tarihin, kültürün ışığında iyileşeceğiz. Bu büyük felaketi, darlığı hep beraber varlığa dönüştüreceğiz” dedi. (İLKHA)

 









Bu haberler de ilginizi çekebilir