• DOLAR 34.197
  • EURO 38.048
  • ALTIN 2907.947
  • ...
Halı kenarlarına overlok yaparak geçimini sağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl Merkez maden Sokakta Overlok işi yapan Enver usta mesleğini seviyor ve bu mesleği halka hizmet olarak görüyor. Vatandaşın hizmetten memnun olduğunu ifade eden overlok ustası Enver Bolluk, malzeme fiyatının yükselmesine rağmen halkı zor durumda bırakmama adına bu hizmet için direndiğini belirterek zor da olan vatandaşlara yardımcı olmak için bu işe devam ettiğini belirtti.

Enver Bolluk, overlok ve saçak işleminin halıyı yıpranmalara karşı koruduğunu ifade ederek bu işlemlerin halının ömrünü uzattığını söyledi.

Enver usta overlok, şerit çekme ve saçak işleminin detaylarını anlattı.

“Bu hizmetimizden dolayı gelen müşteriler bizlere teşekkür edip dua ediyorlar”

2010 yılında mesleğe başladığını söyleyen Bolluk, “Daha önce mobilya dükkanında çalışıyorduk ve halılarımızı overlokçuya götürüyorduk. Her zaman overlokçu bulamıyorduk ve bu durum sıkıntı olunca overlok işi yapmaya karar verdim ve kendi işletmemi kurdum. Çok şükür devam ediyoruz, bir ekmeğimiz çıkıyor. Bu hizmetimizden dolayı gelen müşteriler bizlere teşekkür edip dua ediyorlar. Açılan eski halıları getiriyorlar biz de kenarlarını düzeltip dikiyoruz. Son 3-4 yıldır sektörde saçak işlemi de çıktı. Artık halılara overlokla birlikte saçak işlemi de yapmaktayız. Bu şekilde halı açılmıyor ve daha sağlam oluyor.” dedi.

“Eski yeni fark etmez tüm halılara bu işlem uygulanabilir”

Teknolojinin ilerlemesiyle halı kenarları daha pratik ve sağlam oluyor diyen Bolluk, “Eskiden annelerimiz halı kenarlarını iğne iplik kullanarak çaputla dikerdiler. Şimdilerde teknolojinin gelişmesiyle bu işlem daha kolay. Bazen eski el dikimleri bana geliyor. Çok zahmetli bir işti ancak şimdi ilerleyen teknolojiyle overlok makineleriyle bu işlemi yapmaktayız. Eski yeni fark etmeksizin tüm halılara kesme, overlok ve saçak işlemi yapmaktayız.” İfadelerini kullandı.

“Paradan ziyade gelen insanların duaları bana yeterli”

Malzemelerin pahalı olduğunu ancak yine de halka hizmet adına meslekte direndiğini belirten Enver usta, “Eskiden kilosunu 15-20 liradan aldığımız ip, şu an 35 lira olmuş. 15 liraya aldığımız şeridi şu an 30 liraya alıyoruz. Saçaklar ise kilosu 35 liradan 120 liraya kadar çıktı. Ben de bu duruma direniyorum. Bazen çocuklarım ‘baba, neden bu kadar ucuz işlem yapıyorsun’ diyor, ben de direndiğimi söylüyorum. Mağdur vatandaşları düşünüp zamları pek yansıtmıyorum. Yıllık 50 kuruş ile 1 lira zam yapmaktayım. Bu bir hizmettir. Gelen insanların duaları bana yeterli. Pahalı olduğu zaman onlar da ben de rahat etmem. Vicdanım rahat, işim rahat şükürler olsun. Helal bir işle uğraşıyorum. ” şeklinde konuştu.

Çırak bulamadığını belirten Enver usta çocuklarının bir yandan okula gittiğini bir yandan da yardıma geldiğini söyleyerek işini sürdürdüğünü dile getirdi. Enver usta seyyar overlokçular için ise, vatandaşın mutlaka pazarlık yapması gerektiğini söyleyerek buraya veya başka bir yere gitmelerinde karar sahibinin halı sahipleri olduğunu söyledi. (İLKHA)

 











Bu haberler de ilginizi çekebilir