• DOLAR 35.485
  • EURO 36.308
  • ALTIN 3066.98
  • ...
Unutulan İtikâf Sünnetini İhya Edelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS- Din görevlileri bin geceden daha hayırlı olan kadir gecesinin feyiz ve bereketinden istifade edilmesi için itikâfa girilmesini tavsiye ettiler. Özelikle de Peygamber Efendimizin (sav) Ramazanın son on gününde sürekli itikâfa girdiğini ve ümmetine de girilmesi için tavsiyelerde bulunduğunu belirtiler.

İtikâf sünnetini yeniden canlandırmalıyız.

Unutulan itikâf sünnetinin yeniden toplum içerisinde canlandırılması gerektiğini belirten Apsalağa Cami İmam Hatibi Kenan Buhan, şunları söyledi: " Ramazan ayında yapılan itikâf Hanefi mezhebine göre müekked sünnettir. Peygamber efendimiz özelikle Ramazanın son on gününde itikâfa girmiş ve bizlerde itikâfa girmeyi tavsiye etmiştir.
Fakat bizler toplum olarak bu hayırlı sünneti unutmuş durumdayız. Bin geceden daha hayırlı olan kadir gecesini yakalamak için girilmesi tavsiye edilen bu itikâf sünnetini yeniden toplum içerisinde canlandırmak ve yaşatmak için itikâfa girmeliyiz."

Fıkhı şartları yerine getiren erkek ve bayanlar itikâfa girmelidir
İmkânları olan erkek ve bayanların fıkhı şartlarını yerine getirmek kaydıyla itikâfa girmeleri gerektiğini ifade eden Buhan, "Bir hadisi şerifte buyurduğu gibi `kim ramazanda on gün itikâfa girerse iki defa (nafile) haç yapmış gibi hayır kazanır` buyuruyor.
Bunun için kadınlar bulundukları evlerinde ibadet ettikleri müsait bir odada itikâfa niyet ederek girebilirler. İtikâfa girmek isteyen kişi, itikâf niyetiyle mescit veya mescit hükmündeki bir yerde kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Burada zaruri ihtiyaçlar dışında bir şeylerle ilgilenmemelidirler.

İtikâfta vakit ibadetlerle geçirilmelidir
Vaktini namaz, kuran tilaveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadet ve taatlerle veya dini bilgi ve kültürünü geliştirecek sohbet ve okumalarla değerlendirmelidir. Doğal ihtiyaçlarını gidermek için mescidi Sadece rablerine ibadet ederek bir yılın muhasebesini yapmalıdırlar. Erkeklerde bunu müsait olan bir camide yapmalıdırlar. Bunlarda abdest yemek ve içmek gibi zaruri ihtiyaçlar dışında bir şeylerle meşgul olmamalıdırlar. Meşgul etmeyecek ve kirletmeyecek yiyecekleri mescide getirebilir. İtikâfta kalan şahıs, mescite yiyebilir, içebilir ve istirahat edebilir.

Zaruri ve doğal ihtiyaçlar dışında dışarı çıkılmamalıdır
Mescidin içerisinde giderilmesi mümkün olmayan zaruri ve doğal ihtiyaçları için dışarı çıkabilir. Bunun dışında dışarı çıkamaz. İtikâf sünneti günlerce yapıldığı gibi bir gün, bir saat gibi kısa süreli de yapılabilmektedir. Özelikle de Ramazanın son on gününde hem kadir gecesini yakalamak hem de unutulmaya yüz tutmuş bu sünneti yeniden ihya etmek için gayret göstermeliyiz" şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir