• DOLAR 32.452
  • EURO 34.656
  • ALTIN 2386.093
  • ...
Prekaz Katliamı'nın 25. yılında Kosova'da tören düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Priştine'deki Adem Jashari Kışlası'nda düzenlenen törende Kosova Güvenlik Gücü (FSK) bünyesindeki birlikler askeri geçit töreni yaptı, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti asker ve halka hitap etti.

Cumhurbaşkanı Osmani, UÇK Destanı'nın Sırbistan'daki soykırımcı rejimin neden olduğu suçlara karşı bir azim, umut ve zafer hikayesi olduğunu söyledi.

Bugün yaşanılan küresel belirsizlik döneminde güçlerini Kosova'nın kahramanlarının miraslarından alacaklarını belirten Osmani, "Bu özgürlük ve bu devlet, efsanevi komutan Adem Jashari'nin, ailesinin ve UÇK'nin 3 bin şehidinin ve bugün hala aramızda bulunan binlerce askerin damgasını taşıyor. Onlar, cesaret ve onurun timsali." ifadelerini kullandı.

Başbakan Kurti de Kosova ordusuna yatırım yaparken aynı zamanda Adem Jashari'nin vizyonunu da gerçekleştirdiklerine işaret ederek, "Bu savaş bizi sadece işgalciden kurtarıp sonra bize devleti ve cumhuriyeti getirmedi, bize özgürce yaşama alanı açan, demokratik ve istikrarlı kurumlar inşa etmemizin yolunu açan da bu savaştı." dedi.

Efsane komutan Adem Jashari'nin kardeşi Rifat Jashari ise konuşmasında nesillerdir bekledikleri ordunun önünde durmanın gurur verici olduğunu ifade etti.

- Prekaz Katliamı

Yaklaşık 5 bin kişiden oluşan Sırp güçleri, 5-7 Mart 1998'de Adem Jashari'nin Prekaz köyündeki evini ablukaya alarak, tank ve ağır silahlarla düzenledikleri saldırılarda aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 56 kişiyi katletti. Katliamdan yalnızca Hamza Jashari'nin 10 yaşındaki kızı Besarta kurtulabildi.

"Prekaz Katliamı" olarak anılan saldırı, ülkeye NATO tarafından uluslararası müdahale yapılması konusunda dönüm noktalarından biri olarak kabul ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü, Jashari ailesine yönelik yapılan saldırının ardından yayımladığı raporda, "Tüm bulgular, saldırının UÇK askerlerini yakalamayı değil, onları ve ailelerini öldürmeyi amaçladığını kanıtlıyor." değerlendirmesine yer verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir