• DOLAR 32.668
  • EURO 35.36
  • ALTIN 2472.191
  • ...
Doğacak bebeğini Allah’a emanet etti; deprem bölgesine koştu  ONLAR İSİMSİZ  KAHRAMANLAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RUHULLAH ŞAYIK / DOĞRUHABER

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sonrası enkazlardan hayat kurtarmak için zamanla yarış yapıldı. AFAD, UMKE, Kızılay gibi devlet kurumları başta olmak üzere, İHH, Umut Kervanı Vakfı gibi birçok sivil toplum kuruluşu da arama kurtarma faaliyetleri yürüttü.

Milyonlarca insanımızı etkileyen afette binlerce insanımızı kaybettik. 15 gün boyunca sürdürülen arama kurtarma çalışmaları neticesinde, yüreklerdeki derin acı ‘mucize gibi kurtuluşlar’ ile teselli buldu.

Şehirlerimizi harabeye çeviren depremin, enkaz altında bıraktığı hikayeler ve hayatlar yürekleri yaktı. Enkaz altından ‘bir can daha’ kurtarabilmek için gecesini gündüzüne katarak çalışan ‘görevli’, ‘gönüllü’ insanlarımızın gösterdiği büyük fedakârlık örnekleri de açılan derin yaraların kapanması için adete bir merhem görevi görmüş oldu.

UMKE görevlisi Hüseyin Temiz de, ardında ailesini ve gebe olan eşini bırakarak, enkazların altında kalan insanlara ‘nefes’ olmak için gayret gösterenlerden biriydi. Depremin yıkıcı etkisinin simgelerinden olan Ebrar sitesine giden ilk ekipten olan Temiz, felaketin büyüklüğünü yüreğine dokunan anları ve yaşadıklarını gazetemize anlattı.

FELAKETİN SİMGELERİNDEN ‘EBRAR SİTELERİ’NDE…

Asrın felaketine herkes gibi eşiyle beraber uykudayken yakalandıklarını belirten Temiz, “Deprem olduğunu hissetmeye başladığımız andan itibaren hemen yaşam üçgeni olacak bir yerde eşimle çök-kapan-tutun yaparak sarsıntının bitmesini bekledik. Sarsıntı biter bitmez eşimle binayı terk ettik. Aile fertlerimin güvende ve sağlıklı olduklarını anladıktan sonra, afet çantamı alıp  ivedi bir şekilde önceden UMKE personelleri için belirlemiş olduğumuz toplanma alanına geçtim. Gelen ilk personellerimizle timleri oluşturup (her tim beş kişiden oluşuyor) afet bölgelerine doğru yola çıktık. Kahramanmaraş Koordinasyon Merkezi’ne ikinci ekip olarak giriş yaptık. Ve bizi hemen Ebrar Siteleri’ne gönderdiler.” şeklinde konuştu.

İNSANLAR BETON BLOKLARI ELLERİYLE KALDIRIP YAKINLARINI KURTARMAYA ÇALIŞIYORDU

Temiz, olay yerine vardıklarında tam bir kaos ortamı olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes, enkaz altında kalan bir yakınını kurtarmak için yardım istiyordu. İnsanlar enkazın üzerinde koca beton bloklarını elleriyle kaldırarak, enkazı eşeliyerek yakınlarını kurtarmaya çalışıyordu.”

İKİNCİ DEPREM VE TOZ BULUTLARI…

Saniyelerin bile önemli olduğu o anlarda arkadaşlarıyla beraber ‘bir can daha’ kurtarmak için çalışan Temiz ve arkadaşları bölgede meydana gelen 7.6’lık ikinci depremle sarsıldı.

Temiz o anları şöyle anlatıyor: “Önce enkazdaki yaralılara ulaşmaya başladık, çıkardığımız yaralıları gelen ambulans ve sivil araçlara teslim edip hastanelere nakillerini sağlıyorduk. Tam o sırada ikinci deprem oldu. Yanımızda sağlam kalan 2 binadan biri yıkıldı. Ortalık toz bulutlarıyla kaplandı. Her yerden bağırma sesleri yükseliyordu.”

‘MUCİZE GİBİ KURTULUŞLARA’ TANIKLIK ETTİ

Felaketin acısını bir nebze de olsa dindiren ‘mucize gibi kurtuluşlar’a tanıklık edenlerden biri de Hüseyin Temiz oldu. Felaketten 119 saat sonra 16 yaşındaki Kamilcan, yine yedinci günde, Irmak Bayrak adlı bir vatandaşı enkazın altından sağ olarak çıkartan ekibin bir parçası da Temiz’di.

Temiz ayrıca ekibiyle beraber depremin 109, 138, 156 ve 162’inci saatlerinde de bazı vatandaşları enkazdan yaralı olarak kurtardıklarını belirtti.

ACI, HÜZÜN VE FEDAKÂRLIK

Afet bölgesinde kaldığı süre boyunca yaşadığı ve tanık olduğu; acı, hüzün ve fedakârlıklara dikkat çeken Temiz, kendisini en çok etkileyen olaylardan birinin, “162’inci saatte enkazdan yaralı olarak çıkardığımız bir vatandaşın, “Eşim 3 saat önce vefat etti”, demesi oldu” diyor. Yine, yakınlarını kaybetmiş Kahramanmaraş 112 ve UMKE personellerinin görevlerine canla başla devam etmesinin kendisini çok duygulandırdığını ifade eden Temiz, bazı vatandaşların enkazdaki beton bloklarını elleriyle kaldırarak, eşeliyerek yakınlarını kurtarmaya çalışma çabalarının kendisini çok etkilediğini belirtti.

“İNSANLARA DAHA FAYDALI OLMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIM”

“Gördükleriniz ve yaşadıklarınız bundan sonraki hayatınızı nasıl etkileyecek?” diye sorduğumuz Temiz, afet esnasında ve sonrasında karşılaştığı durumların üzerinde çok tesir bıraktığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Gördüklerimiz belki uzun süre unutulmayacak ama bundan sonraki süreçte kendimi daha donanımlı hale getirmeye çalışıp insanlara daha faydalı olmak için çalışacağım. Ayrıca hayatını kaybeden meslektaşlarıma ve tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Allah bir daha böyle bir afeti yaşatmasın.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir