• DOLAR 32.236
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2412.192
  • ...
Yıkılan binaların kaçı 2 bin sonrası? Bakanlar açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Soylu'nun açıklamalarından önemli satır başları:
-1999'da Türkiye bir yolculuk yaptı ve bir noktaya geldi. Bugün yepyeni bir seferberlikle Türkiye, gelecek nesillere daha dirençli şehirleri, afetlere karşı dayanıklı şehirleri teslim edecek bir noktaya gelecektir. Kurumsal hafızamızda da kalacak. 

-Birbirimize güvenelim ve gelecek nesillere yepyeni bir Türkiye bırakma konusunda birlik olalım.

Allah yapacağımız işleri kolaylaştırsın. Böyle bir organizasyonlara katılanlara şükranlarımı sunuyorum. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları:
-Devletimizin ilk andan itibaren bütün illerde, 35 bin 250 arama kurtarma personeli tüm illerde eş zamanlı her saat her dakika üzerine koyarak artırarak yemeden içmeden vatandaşımızın yaralarını sarmak için mücadele verdi. 271 bin personel sahadaydı. 

 
-Hocalarımızı dinledik, görüşlerini aldık. Hatay'dan başlayıp Kırıkhan, Antakya, Doğanşehir, Malatya, Battalgazi gibi ilçelerdeki yıkımın yoğunluğu görülüyor. Hasar tespitlerimizle birlikte yıkımın yoğun yaşandığı yerlerde fay hatlarını ve zeminlerini kalitesini tek tek belirliyoruz. Buradaki binaların yıkım nedenlerini de tek tek haritalara işliyoruz. 

-7 bini aşkın personelle yaptığımız çalışmalarda 4 milyon 859 bin bağımsız bölüm incelendi. 214 binden fazlasının yıkılması gerektiğinin tespitini yaptık, çoğu konut içerikli. 1 milyon 582 bin binada hasar tespit ettik.

YIKILAN BİNALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ 1999 ÖNCESİ

-Tescilli yapılarımız ve tarihi eserlerimiz de zarar gördü. Hatay ve Adıyaman'da Ulu Cami, Aziz Nikola Kilisesi gibi birçok tarihi eserimiz yıkıldı. Bunların restorasyon çalışmaları da yürütülüyor. Hocalar da bu tabloyu önemseyecektir. Yıkılanların binaların çok büyük bölümü 99 öncesinde yapılmış. Yeni deprem yönetmeliği çerçevesindeki yıkılan binalar sadece yüzde 3'ü.

-Eklentiler, kolon kesme, yanlış pencere açılımının yıkıma sebep verdiğini gördük. 

-Tüm çevresel tedbirler alınarak, çıkan malzemelerde geri dönüşümle hem ekonomiye katkı sağlayacak hem de çevre kirliliğine sebep vermeyecek. 

-Nurdağı'ndaki yıkımda fay hattı üzerindeki yerleşim yerlerini etkiledi. 

-Yeni yapılacak yerlerdeki afet riskini tespit ediyor ve yıkılan alanların mühendislerimizce her türlü etüdünü yapıyor ve arazi kullanımı konusunda mikro bölgeleme etüt çalışmasını da yapıyor ve en doğru zemini tespit ediyoruz.

-Vatandaşlarımızı bir an evvel sağlam yuvalarına kavuşturma heyecanıyla çalışıyoruz. Şehirlerin kültürünü, demografik yapısını ve ihtiyaçlarını kapsayan yerleşimler yapıyoruz. Redye temel sistemi ile çalışmalar yürüteceğiz. Tasarımlar yapıyoruz ve yerleşim alanlarını oluşturuyoruz.

-405 bin afet konutunun yapımına başladık. 21 bin konut için sözleşme yaptık. Bunları yaparken de şehrin en kıymetli yerlerinde tasarlıyoruz. Adıyaman Örenli'de çok uygun bir zeminde İslahiye ve Nurdağı'nda İskenderun'da sağlam yerleşim alanlarını belirleyip, kentsel tasarımlarımızı yürütüyoruz. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir