Bu sifonlu tuvalet, 2400 yıl önce yaşamış bir krala ait
Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında kaseye su döküldüğü tahmin ediliyor.
Bükülmüş bir boru da dahil olmak üzere kırık tuvalet parçaları, geçen yaz Shaanxi eyaleti, Xi’an’daki Yueyang arkeolojik alanında keşfedildi. Arkeologlar, bulgularını açıklamadan önce aylarca parçaları bir araya getirmeye çalıştılar.
Antik Yueyang’daki bir sarayın kalıntıları arasında keşfedilen tuvaletin, Qin Xiaogong (M.Ö. 381-338) veya babası Qin Xian’gong (MÖ 424-362) tarafından Savaşan Devletler Dönemi’nde (MÖ 475-221) veya Han Hanedanlığı’nın ilk imparatoru Liu Bang (MÖ 206-MS 220) tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Saray idari amaçlarla kullanılmış olabilir.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü arkeologu Liu Riu, “Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Hizmetçiler, her kullanıldığında kaseye su döktüğü düşünülüyor” dedi.
Liu Rui’ye göre, sifonlu tuvalet gibi “lüks bir nesne”, o dönemde toplumun çok üst düzey üyeleri tarafından kullanılıyordu.
Liu, “Sifonlu tuvalet, eski Çinlilerin sanitasyona verdiği önemin somut kanıtıdır” dedi ve eski zamanlarda kapalı tuvaletlerin çok az kaydı olduğunu da sözlerine ekledi. (Sanitasyon: Temiz içme suyu, atık su ve kanalizasyonunun yeterli arıtımı ve bertarafı ile ilgili halk sağlığı koşullarını ifade eden bir terim)
Arkeologlar, bugün Xi’an’ın Yanliang bölgesinin bir parçası olan Yueyang’da 2012’den beri kazı yapıyorlar. Tuvalet 3 numaralı açmada bulundu.