• DOLAR 34.655
  • EURO 36.371
  • ALTIN 2932.518
  • ...
Mardin Tüketici Koruma Derneği Başkanı Öztürk: "İnancımızın gereği fahiş fiyatlara yönelmemeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremin 10 ili etkilemesiyle binlerce vatandaş mağdur kalarak farklı illerdeki yerlere dağıldı.

Mardin Tüketici Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, farklı kentlere yerleşen mağdur depremzede vatandaşların fahiş kira fiyatlarına maruz kalmamaları için emlakçılara önemli uyarılarda bulunarak, zor durumlarda kira fiyatlarının yükseltilmesi ne insani ne de esnaf ahlakına uygun bir durum olamadığını kaydetti.

Tüketici Koruma ve Bilinçlendirme dernekleri hakkında bilgi aktaran Öztürk, "Bütün çalışmalarımız ve amacımız tüketici haklarının korunmasıdır. Tüketicilerimizin herhangi bir konuda karşılaştıkları sorunları hiçbir ücret talep etmeksizin veya hiçbir menfaat beklemeksizin tamamen ücretsiz olarak tüketicilere kanuni anlamda haklarının neler olduğunu, kendilerinin nerelere başvurması gerektiğini, haklarını nasıl arayacakları konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme amacındayız. Vatandaşı tüketici bilgilendirme konusunda kanunun da bir maddesinde buna değinilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Zor zamanlarda fiyatların yükseltilmesi ne insani ne de esnaf ahlakına uygun bir durum değildir"

Türkiye'de depremin yaşanmasıyla beraber fırsatçılığın da öne çıktığını belirten Öztürk, "Malum ülke olarak çok acı bir olay yaşadık. Başta vefat edenlere rahmet, yaralılar acil şifalar diliyoruz. Bütün ülke insanımıza bütün insanlığa geçmiş olsun diyoruz. Tüketiciyi veya depremzedeleri mağdur eden duyumları maalesef biz de alıyoruz. Bunların başında kiralık evler veya daire fiyatlarının yükseğe çıkması var. Buna halk tabiri ile fırsatçılık denilir. Zor zamanlarda, zor durumlarda bu şekilde fiyatların yükseltilmesi ne insani ne de esnaf ahlakına uygun bir durum değildir. Biz bu fırsatçılığa şiddetle karşıyız. Özellikle mal sahibi olan vatandaşlarımıza şu ricada bulunuyoruz. Şu anda zor durumda kalan vatandaşa misal 100 liraya vereceğiniz bir ürünü veya kiralayacağınız bir iş yerini 2-3 katına vermeye kalkışırsanız hem insani hem de ticari ahlaka uymayacağını toplumumuzun vicdanını yaralayacağını düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Öztürk, "Bu konuda bu durumdaki mağdur olan kişilere de haklarını aramalarını tavsiye ediyoruz ve diyoruz ki bu konuyla ilgili devletin kurumları var. Bununla ilgili başta belediyeler, AFAD ve konuyla ilgili olan Sivil Toplum Kuruluşlarına başvurabilirsiniz. Sivil Toplum Kuruluşlarının bir yaptırım gücü yok ancak bu hak arama konusunda yasal konularda tüketicilere veya talebi olan insanlara yol gösterici anlamında yardımcı olabilir. Malumdur geçen sene de fiyatlar ekonomi anlamda çok yüksekti. Hükümetin aldığı bir kararla iş yerleri değil de ikamet amaçlı kullanılan yerlere kiralama açısından yüzde 25 artış yapılabileceği bir karar alındı. Buna tam uyuldu mu maalesef üzülerek söylüyoruz tam uyulmadı ama ciddi bir faydası oldu." dedi.

"Mağdur olmuş depremzede vatandaşlarımızı daha fazla mağdur etmeyelim"

Öztürk, kente gelen depremzede vatandaşların daha fazla mağdur olmaması için emlakçılara seslenerek, "Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Eğer vatandaşımız hak arayamazsa ne Sivil Toplum Kuruluşları biz tüketici dernekleri ve ne de devlet kurumları bu konuda yeterli aktif olamayabilir. Onun için vatandaşlar bu konuda bilinçli davranırlarsa haklarını ararlarsa daha iyi şekilde olacağını düşünüyoruz. Gerçekten emlakı olan vatandaşlarımızın kendileri de mağdur olmayacak şekilde davransınlar. Eğer ücretsiz veremiyorlarsa bile deprem olmamış gibi ekonomik kriz olmamış gibi vicdanlı davranarak zaten mağdur olmuş bu insanları daha fazla mağdur etmeyelim. Bu inancımızın gereği, insanlığımızın ve ahlakımızın gereğidir. Vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığını bekliyoruz." şeklinde ifade etti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir