• DOLAR 34.654
  • EURO 36.332
  • ALTIN 2920.495
  • ...
Eğitimci Gündüz: Tecrübelerimize rağmen ilk gözden çıkarılan eğitim ve öğrenciler oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2019-2020 eğitim yılının bahar dönemini ve 2020-2021 eğitim yılının ise tamamını pandemi nedeniyle uzaktan eğitimle geçiren üniversite öğrencileri, bu kez de 10 ili etkileyen deprem nedeniyle yüz yüze eğitimden uzak kalacak.

Türkiye’nin bu büyük acıyı yaşamasının ana nedenlerinden biri de eğitimsizlik ve eğitime önem verilmemesidir." diyen Gündüz, uygulamaya dayalı bölümlerde hastane görmeyen sağlıkçı, inşaat görmeyen inşaat teknikerinin mezun olduğunu, uygulamayla kazandırılacak becerilerin uzaktan eğitimle kazandırılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.

Tüm tecrübelerimize rağmen şu anda ilk gözden çıkarılan şeyin eğitim ve öğrenciler olduğunu ifade eden Gündüz, ülkemizde maalesef uzaktan eğitime çok çabuk geçilebildiğini ve bunun bir alışkanlık haline geldiğini kaydetti.

"Uzaktan eğitimin verimli olmadığını Covid-19 sürecinde tecrübe ettik"

Eğitimin bu kadar kolay vazgeçilebilir olmaması gerektiğine dikkat çeken Gündüz, "Bugün ülkemizde ne kadar büyük bir felaket yaşanmış olsa da ilk vazgeçilecek şeyin eğitim olmaması gerekir. Bizim için belki de deprem felaketi kadar olmasa da çok büyük yaralar açabilecek niteliktedir. Uzaktan eğitimin verimli olmadığını Covid-19 sürecinde tecrübeyle edindik. Ciddi bir zaman geçmesine rağmen halen etkilerini yaşıyor ve eksikliklerin giderilmesi için büyük çabalar gösteriliyor fakat bir boşluk varmış gibi eğitim ve öğretime bir darbe oluşturdu." tespitinde bulundu.

"Uzaktan eğitim dönülmesi gereken bir yoldur bu büyük bir yanlıştır"

Üniversiteye hazırlık öğrencilerine birçok tavsiyede bulunabileceklerini ama yükseköğrenim gören ve uzmanlık gerektiren bölümlerin işin içerisine girdiğine dikkat çerken Gündüz, "Her bölümün kendine has bir yapısı, öğrenme metodu vardır ama bu metodun uzaktan eğitimle sağlanabilmesi konusunda tereddütlerimiz var. Uzaktan eğitim, dönülmesi gereken bir yoldur, büyük bir yanlıştır. Bunun telafisi mümkün değildir. Bir öğrenci düşünün öğretmen olacak, 4 yıl eğitim görmesi gerekiyor ve akademik olarak gelişmesi gerekiyor ki öğrencilerine eğitim verebilsin." diye konuştu

Uygulamalı bir şekilde eğitim verilmesi gerekiyor ki sağlıklı bir hizmet sunulabilsin

Uzaktan eğitime hiçbir zaman olumlu bakamayacağını ifade eden Gündüz, "Gerçekten yüz yüze eğitimle aynı şeyi ifade etmiyor. Mühendis, mimar, doktor, uygulamalı bir şekilde eğitim alması gerekiyor ki daha sağlıklı bir hizmet sunabilsin. Biz bu gün depremden, büyük bir felaketten söz ediyoruz, bazı illerimizde taş taş üstünde kalmadı. Müteahhit, mimar, mühendis, belediyecilik ve uzmanlardan söz etmek zorundayız. Peki, bunlar eğitimi uzaktan mı aldılar, yâ da alabildiler mi? Örgün eğitimi çok iyi gerçekleştirememişken biz uzaktan eğitimi almaya çalıştığımızda büyük bir yıkım, büyük bir felaket bizi bekler. Depreme dayanıklı binalar yapıldığında nasıl can kayıplarının önüne geçilmiş ise eğitimin de temelleri var. Eğitimin de sağlamlığıyla ilgili olumlu anlamda çok ciddi bir yapılaşmanın içerisine girmemiz gerekiyor." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir