• DOLAR 34.661
  • EURO 36.375
  • ALTIN 2931.92
  • ...
Zorlu ve tehlikeli şartlar altında mesleklerini yapıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

6 Şubatta meydana gelen ve 10 il ile birlikte birçok ilçe ve köyü de derinden sarsan depremlerde enkaz kaldırma ve ağır hasarlı bina yıkım çalışmaları devam ediyor.

Depremin ilk günlerinden itibaren sahada çalışmalarını yürüten birçok kurumun arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği uzmanları da bulunuyor.

Olası tehlikelere karşı üst düzey güvenlik önlemi alan uzmanlar, yaşanan artçılara rağmen acil yıkılması gereken binalarda çalışmalar yürütüyor.

Yıkım işlemini önce iş makineleriyle yaptıklarını ifade eden uzmanlar, ilk kez böyle yoğun bir iş temposuna girdiklerini belirttiler.

İşlerinin riskli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaptıkları işin ağır ve tehlikeli sınıfta yer almasına rağmen bundan zevk aldıklarını dile getirdiler.

Uzmanlar, ara ara yaşanan artçılardan dolayı ağır hasarlı binalara girmenin çok riskli olduğunu vurgulayarak vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizdiler.

Zorlu ve tehlikeli şartlar altında enkaz kaldırma ve bina yıkımı gerçekleştiren iş sağlığı ve güvenliği uzmanları yaptıkları zorlu meslek hakkında İLKHA'ya konuştu.

"İşimiz ağır ve tehlikelidir"

Mehmet Ülgen

Depremle birlikte büyük bir tempoyla çalıştıklarını ifade eden İnşaat Mühendisi Mehmet Ülgen, "Yaptığımız iş tehlikeli ve ağır bir iş sınıfıdır. Deneyimli insanlarla çalışmak zorundasınız. Makinelerinizin son sistem olması gerekiyor. İş güvenliği önlemini almanız gerekiyor. Artçılar yaşanıyor. Artçı depremlerden dolayı vatandaşlarımız ağır hasarlı binalara giriş yapmasın. Bizler de giriş yapmıyoruz.  Sadece makinelerle müdahale ediyoruz. İnşallah yüksek şiddetli artçılar yaşanmaz. Tehlike arz eden binalar güvenlik şeridiyle çevrilmiş durumda. Güvenlik ekipmanlarıyla ve iş makineleriyle müdahale etmeye çalışıyoruz. İşimiz ağır ve tehlikelidir. Can güvenliğimizi korumaya çalışıyoruz. Şanlıurfa'da yıkılacak bina sayısı en son bin 200 civarındaydı. Ağır hasarlı bina sayısı oldukça fazladır. Enkazlar var. Daha büyük bir performans ile çalışıyoruz." dedi.

"Acil yıkılması gereken binaları yıkıyoruz"

Abdülkadir Albayrak

Riskli alanlarda çalışma yapmanın zor olduğunu vurgulayan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Abdülkadir Albayrak, "Depremin ilk olduğu saatten beri AFAD ve Valilikle beraber çalışmalar gerçekleştirdik. Depremin birinci ve ikinci günü Şanlıurfa'da çalışma yaptık. Daha sonra Adıyaman, Hatay ve Malatya'da çalışmalar yaptık. Enkaz içerisinde vefat edenleri ve yaralananları kurtardık. Şanlıurfa'da bin 200'e yakın ağır hasarlı bina tespiti var. Tespit çalışmaları devam ediyor. Acil yıkılması gereken binaları yıkıyoruz. Riskli alanlarda çalışırken baya sıkıntı çekiyoruz. Şanlıurfa'da depremden öncede çalışma yapıyorduk ama şu anki kadar bir tempoda çalışmıyorduk. Ağır hasarlı binalar her an çökebilir. 1 saniyede de 1 saatte de çökebilir. Bu binalara girmek çok risklidir.  Canımızı dişimize takarak çalışıyoruz. Riskli bir iş ama bu işi yapmak zorundayız. Enkazlar kalkmak zorundadır. Şanlıurfa'daki enkazlar ortalama 4-5 ayda kalkar." diye konuştu.

"Sevdiğimiz için tozun ve toprağın bize bir etkisi yok"

Recep Yeşilağaç

Bina yıkımını iş makinesi yardımıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Saha Şefi Recep Yeşilağaç, "İşimiz ağır ve çok tehlikeli bir iş olduğundan dolayı üst düzey güvenlik önlemi alıyoruz. Vatandaşların çalışma olan alanlara girmemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz. Binaların yıkımını makinelerle yapıyoruz. Yıkım yapacağımız binanın yakınındaki yerleşim yerlerini boşaltıyoruz. Boşalttıktan sonra iş makineleriyle dikkatli bir şekilde yıkıma başlıyoruz. Ağır işte çalışıyoruz. Bu işi severek yapıyoruz. Sevdiğimiz için tozun ve toprağın bize bir etkisi yok. Ağır hasarlı binalara giriş yasaklandı. Vatandaşlarımız bazen eşyalarını almak için çok ısrar ediyor ama kesinlikle izin vermiyoruz. Ağır hasarlı binanın ne zaman çökeceği hiç belli olmaz. En ufak bir artçı olduğunda çökme riski vardır." şeklinde konuştu.

"Makineler çalışırken uzak duruyoruz"

Nihat Kılıç

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nihat Kılıç ise "Elimizden geldiğince iş güvenliğini alıyoruz. İş güvenliğini aldıktan sonra çalışmalara başlıyoruz. Mümkün mertebe makineler çalışırken uzak duruyoruz. Riskli binalara girilmemesi noktasında uyarılarda bulunuyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir