• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
 Zeytinburnu-Der Beraat Gecesini İhya Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Müslümanlar için büyük bir önemi olan hayırlı gün ve gecelerden olan Beraat Kandili, ülkemiz ve dünyada büyük bir heyecanla ihya edilirken, Zeytinburnu’nda da Zeytinburnu İlim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen bir programla ihya edildi.

Dernek binasında yapılan programa yoğun bir ilgi vardı. Ali Haydar hocanın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetinden sonra Bilal Şayık, Ayhan Tekbaş ve Basri Aşkın’ın okudukları Cevşen-ül Kebir duasına katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Konuşmacı olarak katılan araştırmacı yazar Murat Filiz gecenin anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. Filiz konuşmasında, “Allahu Teala zamanlar içerisinden mukaddes zamanlar. Mekanlar arasında da mukaddes mekanlar yaratmıştır. Mekanların kutsal olanları mescidi haram mescidi nebevi ve mescidi aksadır. Zamanların içerisinden de Üç kutlu ay vardır. Allahu taala bu ayları mübarek kılmıştır. Recep, Şaban ve Ramazan. Bunlar zamanların efendisidir.

Bu mübarek zamanların içerisinde de mübarek geceler vardır. Bu gece o mübarek geceler içerinse olan mübarek Beraat gecesindeyiz. Beraat kelime anlamı, “Borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulmak” Dînî literatürde ise: “Günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilahî af ve rahmete nail olmak” anlamına gelir. Bu gece üç ayların tam ortasında olan bir gecedir. Yani bu gece kurtuluş gecesidir.

Yüce Rabbimiz, bu gecede kendisine samimiyetle yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davet etmektedir.

Bu konuda Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve `Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim! Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim" Bu itibarla, Berat Gecesi`ni idrak eden herkes, Bir hadiste belirtildiğine göre Allah, Beraat Gecesi’nde dünya semasına iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının tüylerinin adetlerinden daha çok sayıda günahı affeder. Bu gece tercihler gecesidir. Bu gece uyanıkların gecesidir. Allahı tercih edenler kazanmıştır.

Bu geceyi rutin bir gece gibi gören, sıradan bir gün gibi görüp dünya hayatiyle meşgul olanlar kaybetmiştir. Bu gece kendimizi muhasebe çekme gecesidir. Bu gece muhasebeni yapmadan ellerimizi semaya kaldırıp hıçkıra hıçkıra ellerimiz titriye titriye ağlayarak Allaha yalvarmadan yatağa girersek inanın kardeşlerim gafillerden oluruz.” Filiz, bu geceyle ilgili ayet ve hadislere yer verdiği konuşmasının ardından yaptığı duadan sonra Kuran-ı Kerim tilaveti ile Program verilen ikramlarla sona erdi.

Mahsum Altun / Doğruhaber

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir