Sündüs katliamı 20. yılında anıldı
18 Temmuz 1993 yılında Van`ın Bahçesaray (Müküs) ilçesi Sündüs (Miran) yaylasında PKK kıyafetli bir grup tarafından 24 insanın katledilmesinin üzerinde 20 yıl geçti. Mağdurlar ölüm yıldönümlerinde köylerinde anıldı.
VAN- Katliamın 20. yılı nedeniyle ilçede Mazlum-Der Van Şubesi öncülüğünde bir anma etkinliği düzenlendi.
İlçe girişinde bulunan Mir Hasan köprüsünde bir araya gelen STK yöneticileri ile Bahçesaray halkı, katledilen 24 kişinin bulunduğu mezarlığa kadar yürüdü.
Dosya elden ele dolaşılmış!
Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Van Baro Başkanı Murat Timur, 18 Temmuz 1993`te Van`ın Bahçesaray ilçesinde bulunan Sündüs yaylasında yaşayan köylülere silahlı bir grubun yaptığı baskın sonucu 24 kişinin katledildiğini hatırlatarak, "Söz konusu katliam nedeniyle, 19.07.1993 tarihinde Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma, Diyarbakır DGM Başsavcılığı`na gönderilmiştir. Van Devlet Güvenlik Mahkemesi`nin kurulması üzerine dosya yetkisizlik kararı ile Van DGM Başsavcılığına gönderilmiştir" dedi.
Soruşturmanın başlangıcından itibaren, olayın faillerini tespitine yönelik kapsamlı araştırma yapılmadığını vurgulayan Timur, "Soruşturma şekli bir biçimde yapılarak bürokratik yazışmalar ile geçirilmiştir. Son olarak 28 Mart 2013 tarihinde ilgili soruşturma kapsamında Bahçesaray İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından soruşturma dosyasına, faillerin bulunamadığına dair tutanak yazısı gönderilmiştir. Gerek soruşturmanın hantal işlemesi ve gerekse kamuoyunda dosyanın zamanaşımına uğrayacağı yönündeki iddialar üzerine, Van Barosu çeşitli girişimlerde bulunmuş, son olarak dosyaya müdahil olma yönünde Van Cumhuriyet Başsavcılığına 11.07.2013 tarihinde müracaatta bulunmuştur" ifadelerini kullandı.
"Sündüs Katliamı bir insanlık suçudur"
"Yürürlükteki 5277 sayılı Türk Ceza Yasasında insanlığa karşı suçlar; kasten adam öldürme, yaralama ve kişi hürriyetinden yoksun kılma fiillerinin, siyasal, felsefî, ırkî veya dinî saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plân doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi olarak tanımlanmıştır" diyen Başkan Timur, "Şüphesiz ki Sündüs yaylasında, sivil insanların bir çadıra toplanılarak otomatik silahlarla taranmak suretiyle katledilmesi acımasız bir insanlık suçudur. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile yürürlükteki ceza yasasında, işlenen insanlık suçlarında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmayacağı açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle soruşturma dosyasının zamanaşımı gerekçesiyle kapatılıp sonuçsuz bırakılması hukuka ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olacaktır" şeklinde konuştu.
"Dosyanın düşürülmemesini ve faillerin bir an önce bulunmasını istiyoruz!"
Sündüs Yaylası katliamının yakın tarihimizin aydınlatılmamış katliamlarından biri olduğunu aktaran Timur son olarak şunları söyledi:
"İnsanlığa karşı gerçekleşen katliamın soruşturma makamlarınca insanlık suçu olarak değerlendirilmesini, bu çerçevede dosyanın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmemesini ve katliam faillerinin biran önce ortaya çıkarılmasını beklemekteyiz."
Daha sonra konuşan Mazlum- Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan da olayla ilgili söylenecek bir şey olmadığını belirterek, katliamda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ise sabır diledi.
Daha sonra katliamda annesini kaybeden Sabahattin Samsa kısa bir konuşma yaptı. Samsa`nın konuşması sırasında birçok maktul yakını gözyaşlarını tutamadı.
Ardından katliamın yapıldığı Sündüs (Miran) yaylasına giden grup burada olayı katliamın tanıklarından Ahmet Sevgiliden dinledi. (Murat Dalgın-İLKHA)