Tarihi Maraş Çarşısı'nda esnaf kepenk açmaya başladı
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremde birçok dükkânın hasar gördüğü, bazı dükkânların yıkıldığı tarihi Maraş Çarşısı'nda kepenkler açılmaya başlandı.
Yaşadıkları zorlu sürecin ardında yeniden hayata tutunmak için tarihi çarşıda az sayıda esnaf dükkânlarını açarak depremde hasar gören ürünlerini toparlamaya ve yeniden müşteri beklemeye başladı.
Dulkadiroğlu Beyi Alaüddevle Bey tarafından 1500'lü yıllarda inşa ettirilen, taş ve ahşaptan yapılan yaklaşık 500 yıllık Maraş Kapalı Çarşısı, 9 giriş ve 495 iş yerinden oluşuyor.
20 günün ardından dükkânlarını açarak temizlik çalışması yaparak yeniden müşteri beklemeye başlayan esnaf, depremde yaşadıklarını ve bundan sonraki temennilerini İLKHA muhabirine anlattı.
Ali Furkan Kişi
"Önce yağmur yağıyor sandım, meğer binaların yıkılma sesiymiş"
Çarşıda bakır ürünleri satan Ali Furkan Kişi, "Ben depremden 10 dakika önce bir kâbusla uyandım. Yatağımdan kalkıp bir bismillah çektim elimi yüzümü yıkadım ve uyumak için tekrar yatağa girdiğimde bir sallantı başladı, ardından sanki yerin altından vuruyorlarmış gibi güm güm sesler gelmeye başladı. Ben önce yağmur yağıyor sandım. Meğer binaların yıkılma sesiymiş. Deprem durunca anne babamı alıp dışarı çıktım. Çok korkunç bir geceydi. Depremin bir süre sonra açmayı düşündük fakat kapalı çarşıda elektrik kesintileri olduğu için açamamıştık, elektrik 2-3 gün önce geldi. Şimdi dükkânlara geldik, bayağı bir masraf var. İnşallah toparlanmaya çalışacağız. Bir finansman desteği olursa toparlanırız." dedi.
Lütfullah Çokparlak
"Yemek ve barınma ile ilgili sıkıntı yaşanmaya başlandı"
Bakırcılar çarşısından hazır giyim satıcısı olan Lütfullah Çokparlamış, "Depremde yaşadıklarımızı anlatmak çok zor. İlk 15 gün ne yapacağımızı bilmiyorduk fakat şimdi yavaş yavaş toparlanmaya başlıyoruz. Bugün dükkânımızı temizliyoruz inşallah yarın itibari ile satışlarımıza başlayacağız. Şuan maddi olarak imkânlar kısıtlı. İlk günler yemek konusunda sorun yaşamıyorduk fakat şu an gıda ve yemek bulmak zorlaşıyor. Ayrıca barınma konusunda da sıkıntılar var. İnsanlar sağda solda çadırlar kurmuş çadırlarda kalıyorlar." diye konuştu.
Hulusi Gölyar
"Birbirimize kenetlenerek yaralarımız sarıyoruz"
47 yıllık esnaflık yapan Hulusi Gölyar, "Depremde rabbim bize ikinci imtihanı yaşattı. Dünyada yaşayan insanlar bir virüs ile birbirine düştü. Rabbim bununla uyanmayı nasip eylesin. Deprem çok acı bir olay. Rabbim ölenlere rahmet geride kalanlara sabır versin. Şu an için millet, halk, hükümet olarak birbirimize kenetlenerek yaralarımız sarıyoruz. Çok güzel bir dayanışma var. Dünya malı boştur. Güvenme malına bir rüzgâr gelir savurur harman gibi. İnsan dünyasını tabiki mamur eyleyecek ama mamur ettiği o güzel köşkler, saraylar bir anda harap olur. O güzeller güzeli mekânların hepsi dağılır gider. Allah bizi bir daha açlıkla, kıtlıkla, afet ile imtihan eylemesin." şeklinde konuştu.
Bakırcılar Çarsısında iç giyim dükkânı işleten esnaf da, "Burada baba oğul birlikte iç giyim dükkânı çalıştırıyoruz. Sallantıdan uyandım. Çocuklarım yanımdaydı. Aşırı bir sallantıydı. Panik yapmadan bekledik. Sonra çarşıya elektrik verilince gelip dükkânımızda zarar ziyan olmadan açtık, temizliğimizi yaptık. Bundan sonra da Allah'ın dediği olur. Rızkımızda ne varsa onu alacağız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)