• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Irak Kürdistan`ında Barzani Hanedanlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Bölgesel Kürdistan  Yönetimi elinde bulunduran Mesud Barzani ailesi bütün kurumlara aşiretsel bağlarla kendi yönetinini kurması muhalefetti kızdırdı. Muhalefet partileri Goran , Komal ve Yeqgırto partileri bu duruma itirazlarını artarak devam ediyor.

Kürdistan Parlementosunda geçen hafya oldu-bittiye getirilen Barzani`nin +2 yıl daha  görevde kalacak olmasına isyan etmişlerdi. Bu arada gelecek aylarda olacak olan Başbakanlık seçimleri şimdiden tartışılmaya başlandı.

Bir yandan Irak`ın Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani`nin ağır hastalığı, diğer yandan Federal  Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani`nin görev süresini 2 yıl daha uzatması... Güney Kürdistan yönetimi siyasi krizden çıkış yolunu ararken, Kürt hükümetini oluşturan partiler Eylül ayında yapılması planlanan genel seçimler sonrası yeniden düzenlemeyi gündemlerine aldıkları bildirildi.

BARZANİ`NİN ÜÇÜNCÜ KEZ SEÇİLMESİ

Kürdistan Parlamentosu geçtiğimiz günlerde başkanlık süresinin iki yıl uzatılmasını öngören tasarıyı tartışmalı şekilde kabul etmişti. Barzani`nin üçüncü kez seçilmesine özellikle muhalefette olan Goran Hareketi ve İslami partiler sert şekilde karşı çıkmış, ancak parlamento PDK ve YNK`nin oylarıyla seçimlere gidilmeden bu tasarıyı onaylamıştı.

KİM BAŞKAN OLACAK KRİZİ

Kürdistan Demokrat Partisi`nin (PDK) yönetiminin bölge başbakanlığı için Neçirvan Barzani yerine yeni bir isimde anlaştığı öğrenildi. Kürt hükümetinin koalisyon ortağı Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve PDK`nin anlaşmasına göre her iki parti 2 yıl süreyle başbakan atıyor.

BARZANİ HANEDANLIĞI

 Mesrur Barzani, Mesut Barzani`nin oğlu ve şimdiye kadar istihbarat gruplarının başında yer alıyordu.

PDK yönetimi başbakanlık için bu kez Mesrur Barzani`yi atayacak. Mesud Barzani`nin oğlu olan ve şu anda Kürdistan Bölgesel Hükümetinin güvenlik ile istihbarat kurumlarının toplandığı Kürdistan Emniyet Ajansı`nın başkanlığını yapan Mesrur Barzani, PDK içinde en etkili isimlerin başında geliyor.

NEÇİRVAN DA KALICI

Neçirvan Barzani`nin başbakanlık koltuğunu devretmesine rağmen PDK içindeki ağırlığının süreceğini belirten yöre basınında şu yorum yapılıyor: "Neçirvan Barzani, PDK genel başkan yardımcılığını görevinde kalmaya devam edecek ve daha çok parti içindeki örgütleme çalışmalarına ağırlık verecek."

Mesut Barzani`nin ABD`de okuttuğu oğlu Mesrur Barzani, geçen yıl Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı olan babası Mesut Barzani tarafından, yeni kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi`nin başına atanmıştı. Barzani`nin büyük oğlunu tüm güvenlik ağının başına koyması muhalefet partilerinin tepkisini çekmişti. Barzani`ye karşı `diktatörlük ve hanedanlık` eleştirileri yapılmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir