Bingöl, 5 bin 481 depremzedeye ev sahipliği yapıyor
Bingöl Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre bugün itibariyle Bingöl, 5 bin 481 depremzedeye ev sahipliği yapıyor.
Bingöl Vali Vekili Abdullah Özübek başkanlığında Afet Planlama ve Koordinasyon toplantısı yapıldı.
Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali V. Abdullah Özübek, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Altunhan, SYDV Müdiresi Seyhan Savaş Yaraşır ve STK Temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasında Vali Vekili Abdullah Özübek şunları söyledi:
“6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen ve 11 ili etkileyen ve ilimizde de yoğun şekilde hissedilen depremin etki alanının büyüklüğü nedeniyle ülke genelinde hayırsever kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın katkılarıyla ciddi bir yardım seferberliği başlatılmıştır.
Bu kapsamda;
06-20 şubat tarihleri arasında ilimizden deprem bölgesine ‘battaniye, ısıtıcı, gıda, giyim, çocuk bezi, çocuk maması, uyku seti, ekmek, hazır su, halı, hijyen malzemesi, odun, kömür vb.’ ulaştırmak üzere 293 araç yardım malzemesi gönderilmiştir.
Depremin ilk gününden bu yana ‘arama kurtarma, sağlık, eğitim, beslenme, barınma ve psiko-sosyal destek’ gibi konulardaki faaliyetler için kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve STK’lardan afet bölgesine 199 hizmet aracı, 283 iş makinesi ve 1411 personel görevlendirilmiştir.” İfadelerine yer verdi.
Özübek, açıklamasında, “Afette zarar gören illere yönlendirilen araç ve personel kapasitesinin bir kısmı da Valimiz Sayın Kadir Ekinci’nin depremin ilk saatlerinde koordinatör Vali olarak görevlendirildiği Gaziantep İslahiye ilçesine yönlendirilmiştir. Vali Ekinci koordinatörlüğünde İslahiye ilçesinde yaklaşık 2000 personelle yürütülen çalışmalar kapsamında, enkaz haline gelmiş yaklaşık 200 konutta arama kurtarma çalışmaları 5 gün önce tamamlanmıştır. İlçede halen enkaz kaldırma, hasar tespit, geçici barınma alanlarının oluşturulması, kapanan köy yollarının açılması gibi çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar İslahiye ilçesinde 6 bine yakın çadır vatandaşlara dağıtılmış, 6 çadır kent oluşturulmuş ve buralarda yaşamı normale döndürme çalışmaları adına vatandaşlarımızın gıda, giyim, yeme, içme gibi tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. 1368 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve 1500 civarında yaralının olduğu İslahiye’de, konteyner kent çalışmaları tamamlanma aşamasında olup aileler yerleşmeye başlamıştır. Deprem bölgelerindeki vatandaşlarımız için ilimizdeki tüm misafirhaneler ve KYK yurtları hazırlanmış ve halen ilimizde 5481 afetzede misafir edilmekte; tüm ihtiyaçları devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca misafirlerimizin çocuklarına ait eğitim öğretim süreçleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce hassasiyetle takip edilmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar farklı kademelerdeki 294 öğrencimizin okullarımıza nakli yapılmış, öğrencilerimiz yeni okullarında eğitim öğretime başlamışlardır. Afetzede misafirlerimize yönelik sağlık hizmetlerimiz de İl Sağlık Müdürlüğümüzce titizlikle takip edilmektedir. Bugüne kadar il genelindeki hastanelerde 429 hasta muayene edilmiş olup bunların 77’si ayakta tedavi edilmiştir. Halen yoğun bakımda 2, servislerde 7 hastamız yatarak tedavi hizmeti almaktadır. Bugüne kadar 5 hastamız da ameliyat edilmiştir. Yurt ve misafirhanelerde kalan 310 misafirimiz sağlık taramasından geçirilmiştir. Yurtlarda sürekli 1 sağlık memuru görev yapmaktadır. Depremzede vatandaşlarımız için çağrı sistemi aktive edilmiş ve kronik hastalar, takipli hastalar için Devlet Hastanelerimizde ilgili hekimlere ve uzmanlara randevusuz ulaşma imkânı sağlanmıştır. “ dedi.
“Hasar tespit çalışmaları aralıksız devam etmektedir”
Özübek, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüzün 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında il genelinde kamu kurumları öncelikli olmak üzere başlattığı Hasar Tespit Çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar konut ve ahırlarda yapılan 140 çalışmada 78; kamu kurumlarında yapılan 76 çalışmada ise 4 ağır hasarlı yapı tespit edilmiştir. Bu kapsamda Merkez ve Genç ilçelerimizdeki iki okulumuzun (Güveçli Köyü İlkokulu/Ortaokulu ve Çaybaşı İlkokulu) ağır hasarlı oldukları rapor edilmiş, adı geçen okullarımızdaki öğrenciler için taşımalı eğitim süreci başlatılmıştır. Ayrıca orta hasarlı oldukları tespit edilen 3 okulumuz (Adaklı/Hasbağlar İlkokulu, Merkez Saray Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Merkez Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi) tedbiren boşaltılmış olup öğrencilerimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce belirlenen okullarda eğitim öğretime devam edeceklerdir. Tüm ülkemizi yasa boğan bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza da acil şifalar dilerim.” ifadelerini kaydetti.
Toplantıda söz alan STK Temsilcileri devam eden arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerinde ihtiyaç olması durumunda her zaman, her türlü yardıma hazır olduklarını belirttiler. (İLKHA)