• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Bakan Akar'dan "Asker kışladan geç çıkarıldı" söylemlerine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında TSK Komuta Kademesi, Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve deprem bölgesindeki birliklerin komutanlarının katılımı ile video telekonferans toplantısı gerçekleştirildi.

Millî Savunma Bakanlığı ile TSK'nın depremin hemen ardından harekete geçtiğini vurgulayan Bakan Akar, "Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ilk deprem saat 04.17'de gerçekleşti. Millî Savunma Bakanlığının yanı sıra Genelkurmay, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin Harekât Merkezleri süratle yapılması gerekenleri yaparak saat 04.30'da birliklerden rapor istedi. Aynı saatte Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığına 'hazır ol' emri verildi. Saat 04.50'de 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak görevinin başındaydı ve birliklerden durum raporu almaya başladı. Saat 05.00'te Bakanlığımız bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Merkezi teşkil edildi. Eş zamanlı olarak kriz merkezleri Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarında da çalışmaya başladı."

"Saat 05.10'da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradım"

Bakan Akar, saat 05.00 itibarıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kuvvet Komutanlarından bilgi almasının ardından saat 05.10'da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradığını belirterek, "Bilgileri aldıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı arayarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili ilk raporları sunduk. Aldığımız ilk bilgilere göre Hatay'da bir binamızın yıkılıp 3 erimizin şehit olduğu haberini kendilerine sunup Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay'a hareket edeceğimizi kendilerine arz ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük." açıklamasında bulundu.

Deprem bölgesinde yer alan 2'nci Ordu Komutanlığı birliklerinin valilik ve AFAD ile koordineli olarak saat 06.00'ta Kahramanmaraş, Malatya ve İskenderun'da arama kurtarma çalışmalarına başladığını dile getiren Bakan Akar, çalışmalar kapsamında saat 07.00'de iki askerî ambulans uçağının da Etimesgut'taki askerî havaalanında hazır olduğunu belirtti.

Aynı saatte Deniz Kuvvetleri Komutanlığının TCG İskenderun ile en büyük çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar'a 'seyre hazır ol' emri verdiğini aktaran Bakan Akar, saat 07.30'da ise Doğu Akdeniz'deki iki fırkateynle iki helikoptere İskenderun Körfezi'ne intikal emri verildiğini açıkladı.

Yine aynı saatte, 07.30'da Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı unsurlarının ekipmanları ile göreve hazır olarak Etimesgut askerî havaalanında hazır olduğunu ifade eden Bakan Akar, AFAD'dan gelen talep doğrultusunda personel, araç ve malzeme nakli için hazırlanan 3 A400M uçağının yoğun kar yağışının pisti kapatmasına rağmen yapılan pist açma çalışmaları sonrası saat 08.00'de Kayseri'den Ankara, İstanbul ve İzmir'e hareket ettiğini söyledi.

Bakan Akar, saat 10.00 itibarıyla depremden kendisi de etkilenen Hatay'daki 8'inci Komando Tugayının arama-kurtarma çalışmalarına başladığını aktardı.

"10.45'te deprem bölgesine hareket ettik"

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Etimesgut'ta gelen Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı Doğal Afet Arama ve Kurtarma Taburunun intikaline ilişkin yapılan hazırlıkları denetlemelerinin ardından saat 10.45'te beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever ile Ankara'dan deprem bölgesine hareket ettiklerini de belirtti.

Hatay Havalimanının deprem nedeniyle zarar görmesi ve kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle İncirlik'teki 10'uncu Tanker Üs Komutanlığına indiklerinde saatin 11.30'u gösterdiğini belirten Bakan Akar, İncirlik'te de bazı inceleme ve koordinasyon çalışmalarının ardından hava şartlarının helikopter uçuşuna izin vermemesi nedeniyle, kara yoluyla Hatay'a gitmek için hareket ettiklerini bildirdi.

2'nci Ordu Komutanlığınca ilk birlik takviyesinin saat 13.00'te Nurdağı'na gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Akar, saat 13.24'te Elbistan merkezli ikinci büyük depremin yaşandığını, kendilerinin de bu depreme Hatay'a giderken yolda yakalandıklarını aktardı.

Depremin meydana geldiği günkü olumsuz hava şartları nedeniyle uçuşların aksadığını ve iletişim ağlarında sıkıntılar yaşandığını  da hatırlatan Bakan Akar, "Tüm olumsuzluklara rağmen Hava ve Kara Kuvvetlerimizin hava unsurları hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin hem de AFAD'ın ekiplerini istenilen noktalara götürmek için yoğun bir çaba gösterdiler." dedi.

Deprem bölgesine personel ve malzeme gönderilmesine yönelik büyük bir fedakârlıkla hava yardım koridorunun kurulduğunu aktaran Bakan Akar, malzeme götüren hava araçlarının dönüşlerinde yaralı, depremzede ve diğer vatandaşları bölgeden tahliye ettiklerini söyledi.

"Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığı"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm nakliye uçakları ile genel maksat helikopterlerinin hava yardım koridorunda görev aldığını dile getiren Bakan Akar, "Hava yardım koridorunda şu ana kadar 65 uçak, 70 helikopter, İHA/SİHA'larla birlikte toplam 4 bin 662 sorti gerçekleştirildi." dedi.

ABD, Endonezya, Hollanda, Birleşik Krallık, Katar ve Norveç tarafından toplam 5 uçak ve 18 helikopterin tahsis edildiğini belirten Bakan Akar, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine tahsis edilen bu araçlar yardım, destek faaliyetlerinde kullanılıyor." diye konuştu.

Bakan Akar, deniz nakliye koridoruna ilişkin ise "İzmir'den, Aksaz'dan, Antalya'dan İskenderun'a çok sayıda büyük iş makinesi, personel taşıdık. Ayrıca gemilerimiz geri dönüşte bölgedeki yaralılar ve isteyen depremzedelerin de Mersin'e tahliyesini gerçekleştirdi. Bölgedeki gemilerin tamamı teyakkuz hâlinde, hizmete hazır." ifadelerini kullandı.

Bunun bir parçası olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en büyük çıkarma gemileri TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar'ın Rol-2 seviyesinde hastane olarak sağlık hizmeti verdiğini, MSB tarafından Kahramanmaraş'ta sahra hastanesi kurulduğunu aktaran Bakan Akar, "Şu ana kadar 5 bin 994 civarında yaralı ve hasta geldi. Onlara gerekli sağlık müdahalesi yapıldı. Buralarda 82 ameliyat gerçekleştirildi. Hatta bu sıkıntılı günlerde bir umut ışığı olarak Hatice Deniz isimli bebeğimiz de TCG Bayraktar gemimizde dünyaya geldi." diye konuştu.

"Depremin ardından Mehmetçiğin kışlalardan geç çıkarıldığına" ilişkin söylemlere tepki gösteren Bakan Akar, "Bu tartışmalar gerçekleri yansıtmıyor. Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren seferber olmuş, milletinin yanına koşmuştur. Gece-gündüz demeden bu büyük deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak için tüm gücüyle ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde gayretlerini aralıksız sürdürmektedir. Resmî kayıtlar ve bunlar arasında ordumuzun tarihçesi olan ceridelerdeki gerçekler var. Gerçekleri yansıtmayan bu yanlı iddialar iyi niyetle izah edilemez." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir