• DOLAR 32.582
  • EURO 35.262
  • ALTIN 2466.826
  • ...
İHH bin 400 kişilik ekibiyle şimdiye kadar 620 kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlk günden beri yoğun bir şekilde sürdürdükleri arama kurtarma çalışmaları ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan İHH Kayseri Arama Kurtarma Ekip Lideri Ahmet Aydan Bekar, Kahramanmaraş’ta 250, diğer bölgelerle birlikte toplamda bin 400 kişilik ekiple şimdiye kadar 620 kişiyi kurtardıklarını söyledi.

Ahmet Aydan Bekar

2014 yılından beri arama kurtarma ekibinde gönüllü olarak çalışan Bekar, “İHH arama kurtarmam ekibi alarak depremin olduğu ilk saatlerden itibaren Kahramanmaraş bölgesine geldik. Saat 08.00 itibarıyla bölgeye gelmiştik. 09.00 itibarıyla da orman bölge müdürlüğünün lojmanlarının yıkıldığı bilgisini aldık. Koordinatörleri aldıktan sonra bölgeye geçtik. Orada gün boyu yaptığımız çalışmalarda 11 kişiyi canlı çıkardık. İkinci depreme enkazda yakalandık. Ekiple beraber enkazdaydık ama elhamdülillah bir zarar görmedik. Ertesi gün emniyet müdürlüğünün arkasındaki bir binaya geçtik. Orada yaptığımız çalışma sonucunda 7 canlı çıkardık. Çıkardığımız bir teyzenin oğlu ve kızı bizi çağırmıştı. Babasını maalesef cansız çıkardık. Çok duygulandılar ve ardından gelip bize sarılarak  ‘en azından babamızın bir mezarı olacak’ dediler. Sonrasında annelerini de canlı çıkardığımızda çok mutlu oldular. Akabinde başka bir enkaza geçtik. Orada da 4 kişiyi canlı çıkardık. 3 gün boyunca iyi bir çalışma yaptık. Bir sonraki gün farklı bir enkaza geçtik. Dördüncü günün akşamında Ferman adında bir genci canlı çıkardık. Beşinci günün akşamında da babasını canlı çıkardık. Daha sonra enkaz altındakilerin durumu kötüleştiği için ölüler çıkmaya başladı. Bizim ekibin yanı sıra Ankara, Sivas, Erzurum, Elazığ gibi ilerden de arkadaşlarımız geldi. Kahramanmaraş’ta yaklaşık 250 profesyonel gönüllü ile beraber çalışmalarımızı devam ettirdik. İHH arama kurtarma ekibi olarak bin 400 kişiyle sahadayız. Eğitim almayan arkadaşlarımızı sıkıntı yaşanmaması için enkaza çıkarmıyoruz. Onlar da geri planda çalışıyorlar. Şimdiye kadar 620 kişiyi canlı çıkardık elhamdülillah.” dedi

2014 yılından beri arama kurtarma gönüllüsü olarak birçok bölgede sel, yangın ve deprem gibi afetlerde çalıştığını ancak böylesi bir manzarayla ilk defa karşılaştığını vurgulayan Bekar, “Gerçekten çok büyük bir yıkım var. Bildiğimiz kadarıyla 378 binden fazla (güncel rakam 40 bin civarı) vefat var. Gerçekten çok üzücü bir durum. Burada çalışmak çok zor.” diye konuştu.

“Müslümanlar sevinçlerini Allah’ın adını anarak gösterirler”

Göçük altından canlı çıkarıldığında atılan tekbirlerin kimi kesimler tarafından tepkiyle karşılanması konusuna da değine Bekar, “Elhamdülillah Müslümanız. Sevincimizi Allah’ın adını anarak gösteriyoruz. İHH olarak bu işe öncülük ettik elhamdülillah. Şu anda bizim çıkartmadığımız bölgelerde dahi insanlar tekbir getiriyor. Bu gerçekten guru verici bir durum. Müslüman insanlar sevinçlerini Allah’ın adını anarak, ona şükrederek dile getiriyorlar. Bunu devam ettirmeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bekir Acır

“250 saat sonra birisinin çıkarılması bir mucizedir”

3 yıldır arama kurtarma gönüllüsü olarak çalışan Bekir Acır da karşılaştığı manzara ve yaptıkları çalışma ile ilgili şunları aktardı:

“Daha önce böyle bir afeti dünya da ülkemiz de yaşamamış. Ortalık tam bir savaş alanı gibi. İlk geldiğimizde ‘canlı var, canlı var’ diye çağrı yapılıyordu. Biz de yetişebildiğimiz kadar koşturuyorduk. Çok acı bir şey. Enkaz altındakileri tüm gayretimizle kurtarmaya çalışmamız güzel bir şey ama enkazın başına can havliyle gelenleri görmek ve bu olayın ülkemizde yaşanmış olması çok acı. Büyük kolonlar insanların üzerine düşmüştü ama şimdi sizinle konuştuğumuz gibi onlarla konuşmamız, ölmemiş olmaları büyük bir mucize. Başka bir yerde düşündüğümüzde bu imkansız gibi görünüyor. Tonlarca ağırlıkta kirişleri üzerlerine düşmüş olması ve ölmemeleri benim için bir mucize. 250 saat sonra birisinin çıkarılması bir mucizedir. İnşallah bundan sonra da mucizeler yaşanır.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir