• DOLAR 34.654
  • EURO 36.332
  • ALTIN 2920.495
  • ...
Nepal'deki uçak kazasının ön raporu açıklandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen ay Nepal'de meydana gelen ve uçaktaki 71 kişinin hayatını kaybettiği Yeti Havayolları kazasına dair ön rapor, bu felaketin ardındaki nedenin insan hatası olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, Yeti Havayolları'nın 691 sefer sayılı uçuşunun, 15 Ocak'ta Katmandu'daki Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'ndan kalktıktan sonra, insan hatası nedeniyle Pokhara'daki eski havalimanıyla yeni havalimanı arasındaki Seti Nehri vadisinde düştüğünü tespit etti.

Düşen ATR-72 uçağında 4'ü mürettebat 72 kişi vardı. Ancak kurtarma yetkilileri şu ana yalnızca 71 cansız bedene ulaşabildi. Diğer kayıp yolcunun da öldüğü varsayılıyor.

The Independent'ın haberine göre, uçak, turistik Pokhara şehrine inmeden hemen önce düştü ve şimdi Nepal'in neredeyse son 30 yıldaki en kötü uçak kazalarından biri olarak kabul ediliyor.

Ön raporda, Yeti Havayolları uçağının motor gücünü kaybettiği ve her iki motorun pervanelerinin kılıçlama konumuna geçmesinden sonra düştüğü belirtildi. Bu, araştırmacıların trajediye yol açanın bir insan hatası olduğunu düşünmesine yol açtı.

Rapor Nepal Turizm, Kültür ve Sivil Havacılık Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı. Raporda "Her iki pervane de kılıçlandığında, soruşturma ekibi 9N-ANC'nin her iki motorunun da aşırı torku önlemek için ilgili uçuş sırasında rölantide çalıştığını gözlemledi" deniyor.


"Kara kutuya göre, motorlarla ilgili kaydedilen hiçbir parametre herhangi bir anormallik göstermedi. Hava Trafik Kontrolörü 10:57:07'de iniş izni verdiğinde, Kaptan Pilot iki kez motorlardan güç gelmediğini söyledi."

 
Rapor şöyle devam ediyor:

"Çarpışma sırasında, hakim görüş 6 km'ydi ve sadece birkaç bulutun bulunduğu gökyüzü neredeyse açıktı."

The Kathmandu Post'un aktardığına göre soruşturma komitesinin bir üyesi "Ayrıntılı bir rapor bekliyoruz. Rapor gelmeden ne olduğunu tespit edemeyiz" diyor.

Turizm Bakanlığı'nın soruşturma komitesinin üyesi Buddhi Sagar Lamiçhane "Evet, flap sorunu da var. Pilotların flapları açmayı neden geciktirdiğine dair sorular var. Rutin kontrol listeleri takip edilmemiş. Bakılması gereken birçok faktör var" diyor.

Raporda, uçağın uçuşa elverişlilik sertifikasının bu yıl 24 Nisan'a kadar geçerli olduğu belirtiliyor.

Nepal'deki araştırmacıların Singapur'un Ulaşım Güvenliği Soruşturma Ofisi'nden analitik destek aldığı bildirildi. 

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne göre bir kazayı ya da vakayı soruşturan devletler kazanın ardından 30 gün içinde ön rapor hazırlamak zorunda. Son raporunsa kazanın ardından 12 ay içinde hazırlanması gerekiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir