• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...
Mahallelinin başı tarihi Şamran Kanalı ile dertte!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Urartular döneminde Van'a su getirmek amacıyla Gürpınar ilçesinde yaptırılan ve yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişi olan 51 kilometrelik tarihi Şamran kanalı çöplük yuvasına dönüş durumda.

 

Şehir merkezinin belli bölgelerinden geçen Şamram kanalı, vatandaşların çöplerini bilinçsizce atmaları yüzünde her geçen gün biraz daha kirleniyor.

 

Çöplerin akan suyla birlikte göle gitmesini engellemek için yapılan ızgaraların bulunduğu yerlerde toplanan çöpler, kanalın içinde geçtiği Şamranaltı Mahallesi sakinlerinin tepkisine neden oldu. Mahalleli, çöplerin bir an önce temizlenmesi gerektiğini söyledi.

 

"Hepimiz şikâyetçiyiz"

Olaya sert tepki gösteren Bahri Kayyan, "Çöpleri görüyorsunuz. Anlatmama gerek var mı? Görünen köy kılavuz ister mi? Hepimiz şikâyetçiyiz, hepimiz bu kokudan rahatsız oluyoruz. Benim evim hemen burada imkânım olsa ben kokudan bir saat burada durmam" dedi.

 

Tarihi bir kanal olmasına rağmen sürekli bu halde olduğunu aktaran Kayyan Amca, DSİ yetkililerinin bir an önce buraları temizlemesi gerektiğini ifade etti.

 

"Pis kokudan dolayı namazlarımızı doğru dürüst kılamıyoruz"

Kanalın İpekyolu Camii'nin hemen yanından geçtiğini ve cami cemaatinin kokudan dolayı büyük bir rahatsızlık yaşadığını belirten Kayyan amca, "Pis kokudan dolayı namazlarımızı doğru dürüst kılamıyoruz. Belediye yetkilileri de DSİ kanalı olduğu için müdahale etmiyor. DSİ yetkililerinden ricamız, ya bu kapakları söksün çöpler göle gitsin ya da bunu düzenli bir şekilde temizlesin" şeklinde konuştu.

 

"Cami Cemaati de rahatsız"

Havaların sıcak olmasından dolayı ortalığın koktuğunu söyleyen Zeki Altıntaş ise, "Buralarda gezmeyi bir kenara bırakın pencerelerimizi bile açamıyoruz. Buranın düzenli bir şekilde temizlenmesini rica ediyoruz. Mübarek ramazan ayındayız. Hemen kanalın yanında da cami var, insanlar rahatsız oluyor. Buraya en kısa zamanda müdahale edilmelidir" diye konuştu.

 

Öte yandan Şamran Kanalı, yaklaşık 3 bin yıl önce Urartu Kralı Menua tarafından Van'ın Gürpınar ilçesinden, Urartu Devleti'nin başkenti Tuşba'ya su getirmek amacıyla yaptırıldı.

 

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan 51 kilometre uzunluğundaki Şamran Kanalı, halen Van'ın sulama suyu ihtiyacının bir kısmını karşılıyor.

 

Yukarı Kaymaz köyü yakınlarında, Başît Dağı'nın batı uzantısı olan Kalker kayalıklardan doğan su kaynağı, tarihi kanal aracılığı ile Van merkeze taşınıyor. Kanalın geçtiği Edremit İlçesi'nde yazıtlara rastlamak da mümkün. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir