• DOLAR 34.098
  • EURO 38.099
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Enkazlarda Gece Gündüz Çalışıyorlar İYİLİKTE YARIŞIYORLAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY/DOĞRUHABER

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle vefat sayısı 36 bin 187 kişiye yükseldi. Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açmıştı. Arama kurtarma çalışmalarının 11. gününde can kaybı 36 bin 187'ye yükselirken, depremden yaralı olarak kurtulanların sayısı ise 108 bin 68 oldu. Bununla birlikte depremin olduğu ilk andan itibaren büyük bir seferberlik başladı. Tarihte eşine az rastlanır bu seferberlikte 7’den 70’e herkes elinde geldiğince deprem bölgesine destek olmaya çalıştı. Kimi deprem bölgesine gidip yaraların sarılmasına bizzat katıldı. Kimi de elbise, gıda, nakdi yardım vb. maddi yardımlarla depremzede vatandaşların yaralarının bir nebze de olsa sarılmasına katkıda bulundu. Bu yardımların daha koordineli bir şekilde yerine ulaştırılmasını sağlayan insani yardım kuruluşları da gecesini gündüzüne katarak depremzedelerin ihtiyaçlarının giderilmesine vesile oldu.

4 KARDEŞ YARDIM KURULUŞU, BİNLERCE GÖNÜLLÜSÜYLE YARALARI SARIYOR

Deprem bölgesinde 10 binlerce kişiye 3 öğün yemek veren Umut Kervanı Vakfı, Avrupa Yetim Eli, IHO-EBRAR ve Yetimler Vakfı’ndan oluşan 4 kardeş yardım kuruluşu da binlerce gönüllüsüyle ihtiyaç duyulan bütün alanlarda depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve depremden etkilenen diğer illerde giyim, gıda ve yemek dağıtımı yapılıyor. Bölgede kurulan aşevleriyle sadece Adıyaman'da günlük 25 bin kişiye yemek ikramı yapan vakıf, mobil ekiplerle de ücra bölgelerdeki depremzedelere yiyecek, barınma ve giyim yardımı ulaştırıyor.

DEPREM BÖLGESİNE YARDIMLARIN SÜRMESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta devam eden yardım çalışmaları hakkında konuşan Umut Kervanı Kahramanmaraş Koordinatörü Mustafa Tufan, kurdukları 4 aşevi ile günlük 10 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdıklarını, mobil ekiplerle ulaşılamayan bölgelere giderek yardım ulaştırdıklarını belirterek uzun soluklu devam edecek çalışmalar için hayırseverlere yardımlarını sürdürme çağrısında bulundu. Tufan, "Umut Kervanı Kahramanmaraş Koordinasyon Merkezi olarak depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren tüm üye ve gönüllülerimizde depremin yaşandığı alanlarda sahadaydık. Halkımızın deprem bölgelerine gönderdiği yardımları kurduğumuz merkezlerde koordine ettik. Depolardaki malzemeleri gönüllülerimizle birlikte ihtiyaca göre ayrıştırarak paketleyip depremzedelere ulaştırdık. Şu anda Kahramanmaraş'ta 4 noktada aşevi kurduk. Bunun haricinde mobil aşevi hizmeti de sunuyoruz. Ulaşımda sıkıntı yaşanan bölgelere bu mobil aşevleri ile ulaşıyoruz. Yine mobil ekipler üzerinden hazırlanan kumanyaları ulaştırıyoruz. Mevcut aşevlerimizde günlük 10 bin kişiye yemek ulaştırıyoruz." dedi.

İHTİYAÇ LİSTESİ İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Bölgede yaptıkları titiz çalışmalar neticesinde oluşturdukları ihtiyaç listesi için çağrıda bulunan 4 kardeş yardım kuruluşu en çok ihtiyaç duyulan malzemeler için yardım bekliyor. Kuruluşlar adına açıklama yapan Avrupa Yetim Eli Başkanı Abdürrahim Altun, “Depremin yoğun hasara yol açtığı Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesindeyiz. Burada kurmuş olduğumuz koordinasyon merkezinde, depremzedelerimizin kayıtları alınıyor, onlarla konuşulup, ihtiyaç listeleri belirleniyor. Daha sonra yardımlar kendilerine götürülüp teslim ediliyor. 3-5 gün sonra tekrar kendilerini arayıp ihtiyaçlarını belirleyip, kendilerine yardımda bulunuyoruz.” dedi.

En çok ihtiyaç duyulan malzemeler için çağrıda bulunan Altun, şunları söyledi: “Umut Kervanı, Avrupa Yetim Eli, Yetimler Vakfı, IHO-EBRAR olarak, çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Kardeşlerimiz fedakarca çalışma içerisindedirler. Hayırseverlerde isteyeceğimiz bazı acil ihtiyaçlar var. Özellikle kuru gıda elimizde tükeniyor, kuru gıda takviyesi yapılması lazım. Hijyen malzemesi, barınma ihtiyacı zaten var, sürekli bunu söylüyoruz. Kimin elinde çadır varsa, bağışta bulunsun. Hem aşevleri kurmada hem de depremzedelerin ihtiyacını gidermekte lazım. Sıvı yağ ihtiyacımız var, sıvı yağ bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Hem erkek hem çocuk hem de bayanlar için ambalajından çıkarılmamış iç çamaşır ihtiyacımız var. Soran çok ama elimizde hiç yok.”

DEPREMZEDELERE YAKACAK YARDIMI

4 kardeş yardım kuruluşu, depremden etkilenen illere yakacak yardımında da bulunuyor. Yardım kuruluşları tarafından toplanan odunlar, araçlara yüklenerek depremzedelere teslim ediliyor.

YETİMLER VAKFI GENEL BAŞKANINDAN ÖRNEK TUTUM

Yetimler Vakfı Genel Başkanı Fikri Karavil sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda örnek bir tutum ortaya koydu. Kişisel ve kurumsal menfaatleri bırakıp zor durumdaki depremzede vatandaşlara ulaşmanın önemine atıf yapan Karavil, “Bütün Yardım dernek ve vakıfları bizimdir. Gün birlik günüdür. Bugün derneğim yok, Partim yok, Cemaatim yok, Kardeşlik var, Halkım var, Milletim var” ifadelerine yer verdi.

İHH 3 BİN 359 KİŞİLİK EKİBİYLE DEPREM BÖLGESİNDE

Toplam 3 bin 359 kişilik ekibiyle deprem bölgesinde bulunan İHH'nin arama kurtarma ekipleri, depremin ilk gününden bu yana yüzlerce kişiyi enkazdan kurtardı. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İHH Yönetim Kurulu üyeleri ve 184 koordinasyon görevlisi de vakfın illerdeki çalışmalarını koordine etmek üzere bölgede bulunuyor. İHH, 1728 kişiden oluşan acil yardım dağıtım ekibiyle gıda, barınma ve giyecek gibi birçok alanda deprem bölgesine yardımlar ulaştırıyor. 2 mobil aşevi de depremden etkilenen vatandaşlara yemek dağıtımına devam ediyor.

DEPREMZEDELER İÇİN GÜNLÜK 50 BİN EKMEK ÜRETİLİYOR

İHH'nın Kilis'teki lojistik merkezinde pişirilen 50 bin ekmek depremzedelere ulaştırılıyor. İHH Kilis Basın Sorumlusu Yakup Alaca, yaptığı açıklamada, Kilis'teki lojistik merkezlerinde bulunan fırınlarını aktif hale getirdiklerini ve depremzedeler için günlük 50 bin ekmek üretmeye başladıklarını söyledi. Fırınlarının tam kapasite çalıştığı taktirde günlük 100 bin ekmek üretebileceğini kaydeden Alaca, bağışçılara teşekkür ederek, un ihtiyaçlarının olduğunu sözlerine ekledi.

BEŞİR DERNEĞİ BÖLGEDE 2 BİN 500 KİŞİLİK EKİPLE DESTEK VERİYOR

Beşir Derneği de afetle mücadele çalışmaları kapsamında, bölgede 60 lokasyonda 224 hizmet aracı ve 2 bin 500 kişilik ekiple arama kurtarma çalışmalarına destek oluyor. Dernek, deprem bölgesinde yemek, ikramlık yiyecek, su ve içecek desteği sağlarken, bölgeye toplam 100 binden fazla acil ihtiyaç malzemesi ulaştırdı. Derneğin arama-kurtarma ekibi de enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma faaliyetlerine devam ediyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARI SIRASINDA KALP KRİZİ GEÇİREREK VEFAT ETTİ!

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta arama kurtarma çalışmalarına katılan Beşir Derneği Afet Müdahale ve Lojistik Birim Müdürü Metin Doruklu, önceki gün kalp krizi sonucu vefat etti. Depremin hemen ardından kente gelen ve o tarihten bu yana bölgede görev yapan Doruklu, enkazda yürütülen çalışmaların ardından dinlenmek için geldiği derneğin koordinasyon merkezinde kalp krizi geçirdi. Doruklu, doktorların müdahalesine rağmen vefat etti.

SADAKATAŞI EKİPLERİ DEPREM BÖLGESİNDE

Sadakataşı Derneği, yaşanan deprem sonrasında acil yardım çalışmaları için harekete geçti. Bu kapsamda dernek 6 ilden, 8 grup ve 82 kişilik arama kurtarma ekibiyle depremden etkilenen illere ulaştı. Ekipler depremzede ailelere sıcak yemek, battaniye ve yaşam malzemeleri dağıtımları gerçekleştiriyor.

AGD VE CANSUYU DERNEĞİNDEN ORTAK ÇALIŞMA

Deprem bölgelerinde işbirliğiyle hareket eden Anadolu Gençlik Derneği ile Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 95 personel ve 2550 gönüllü ile afetzedelere yardımlarını sürdürüyor. İki STK, Türkiye genelindeki il ve ilçe teşkilatlarınca hazırlanan gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin yer aldığı 100’den fazla tır ve kamyonu, bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

SAYISIZ SİVİL TOPLUM KURULUŞU SEFERBER

Yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdiğimiz kuruluşların dışında da onlarca sivil toplum kuruluşu deprem bölgesinde iyilikte yarışıyor. İşte onlardan bazıları: Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türk Kızılay, Anadolu Federasyonu, İnsan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Deniz Feneri, İsmailağa Derneği, Yeryüzü Doktorları, Hayrat İnsani Yardım Derneği, Birlik Vakfı, Safa Vakfı, Verenel Derneği, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği, Yetim Vakfı, Selamet Uluslararası İnsani Yardım Derneği, İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), Fetih İnsani Yardım Vakfı, Okçular Vakfı, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Hoca Ahmet Yesevi Derneği (HAYDER), Suffa Vakfı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir