• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
ACIMIZ ÇOK BÜYÜK SABIR VER ALLAH’IM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Osmaniye ve Kilis’i vuran depremin yaraları sarılmaya devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı son verilere göre; 35 bin 418 kişi hayatını kaybederken 105 bin 505 kişi de yaralandı. Yürek yakan manzaraların yaşandığı afette insanoğlu aciz kalırken Allah’tan sabır dilemekten toplumsal dayanışma göstermekten başka elden bir şey gelmiyor. Bu nedenle bir kez daha ellerimizi Rahman ve Rahim olan Allah’a (c.c.) açarak; “ACIMIZ ÇOK BÜYÜK SABIR VER ALLAH’IM” diye yakarıyoruz.

MUCİZELER SEVİNDİRDİ…

Yaşanan büyük acıların yanında sevindirici haberler de gelmiyor değil. Arama kurtarma çalışmalarının 11. gününde enkazlardan canlı çıkarılan insanlar büyük sevinçlere sebep oluyor. Mucizevi kurtarışlar yakınlarını bekleyenlerin umutlarını yeşertiyor. 

  1. SAATTE BİR KADIN VE İKİ ÇOCUK SAĞ ÇIKARILDI

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Oymak Sokak'taki Uğur Apartmanı'nın enkazından bir kadın ve iki çocuk depremin 228. saatinde sağ çıkarıldı.

222 SAAT SONRA 42 YAŞINDAKİ KADIN ENKAZDAN KURTARILDI

Dün Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde depremlerin 222. saatinde arama kurtarma çalışmaları sonucu 42 yaşındaki Melike İmamoğlu sağ olarak enkazdan çıkarıldı. Alınan biliye göre, Bursa'dan gelen arama kurtarma ekiplerince Hayrullah Mahallesi'ndeki Özdemirler Apartmanı enkazında sürdürülen arama kurtarma çalışmalarında bir kişinin canlı olduğu tespit edildi. Ekiplerin çalışmaları sonucu 222. saatte 42 yaşındaki Melike İmamoğlu kurtarıldı. İmamoğlu, ilk müdahalenin ardından sağlık ekiplerine teslim edildi.

77 YAŞINDAKİ FATMA GÜNGÖR 212. SAATTE SAĞ OLARAK ÇIKARILDI

Depremlerin 9. gününde Adıyaman'da Merve Apartmanı'nın enkazından 77 yaşındaki Fatma Güngör, depremin 212. saatinde sağ olarak kurtarıldı. "Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin en ağır hasarı verdiği iller arasında yer alan Adıyaman'da da yıkılan binaların enkazlarında çalışmalar devam ediyor. AFAD, Gölcük Tersanesi ve jandarma ekipleri, Ali Taş Mahallesi'ndeki 7 katlı Merve Apartmanı'nın enkazından 77 yaşındaki Fatma Güngör'ü 212 saat sonra sağ olarak kurtardı. Güngör, hastaneye sevk edildi.

HATAY’DA DEPREMİN 209. SAATİNDE FAEZ VE EŞİ FATMA KURTARILDI

Merkez Antakya ilçesi Fatih Caddesi Murat Apartmanı enkazında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Balıkesir AFAD ve Susurluk Şeker Fabrikası Arama Kurtarma ekiplerince çalışma gerçekleştirildi. Enkazdan ses gelmesi üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, depremin 209'uncu saatinde Faez ve eşi Fatma'yı kurtardı. Ekiplerce enkazdan çıkarılan karı koca hastaneye kaldırıldı.

"ELİMİ TUTTU, O AN HER ŞEYİ UNUTURDU BANA"

Arama kurtarma ekibinde yer alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye eğitim amiri Recep Yayla, enkazdan sağ çıkan her kişinin yorgunluklarını unutturduğunu söyledi. Çok uzun zamanın ardından canlı çıkarmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yayla, "İçeriden çıkmadan önce üstünün örtülmesini istedi. Üzerini örtüp hazırladık. Ona göre dışarı çıkarttık. Çok büyük bir mutluluk. Şu anda inanın ayakta duramıyorum yorgunluktan ama elimi tuttu, o an her şeyi unuturdu bana." diye konuştu. Susurluk Şeker Fabrikası Arama Kurtarma ekibinden Kazım Özdemir de AFAD Balıkesir ile çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti: "Balıkesir AFAD sorumlusu Ali Osman bey ile bodruma girdik. Orada sessizlik vardı. Bağırdım, 'Sesimi duyan var mı?' diye. 'Üç kere vur' diye seslendiğimde takırtı geldi. Sonra konuşmaya devam ettim ama karşı tarafın sesi kısık geliyordu. İkinci bir ses daha geldi. Sonra 'Sesimizi duyuyorsan üç kere duvara vur' diye ikazda bulununca, vurmaya başladı. Sonra ses gelince Ali Osman beyle koordinasyonu kurarak canlarımız Allah'a çok şükür çıkardık."

20 BİN 440 DEPREMZEDEYE PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLDİ

Sağlık Bakanlığınca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 20 bin 440 afetzedeye psikososyal destek verildi. 10 ili etkileyen afetin ardından, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, depremzede ve yakınlarının psikososyal sağlığının korunması ve destek sağlanabilmesi için harekete geçildi. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığınca yürütülen psikososyal destek hizmetleri kapsamında, afet bölgesinde çalışanların yanı sıra diğer 71 ilden gönüllü ve eğitimli personel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda, depremin yaşandığı illerde görevlendirildi ve saha çalışmalarına başladı.

Psikososyal destek çalışmaları doğrultusunda, öncelikle ihtiyaç tespiti, depremzede ve yakınlarına psikolojik ilk yardımın yanında olası risk faktörlerinin belirlenmesi, bireysel görüşme, psikoeğitim, grup çalışmaları, sevk ve yönlendirmeler yapıldı. Ekipler tarafından, depremin yaşandığı illerde şu ana kadar çadır kentler, yurtlar, misafirhaneler, oteller, konutlarda bulunan 4 bin 92 aile ziyaret edildi. Bu kapsamda 4 bin 274 kişiyle bireysel psikososyal görüşme yapıldı. Afet bölgesinde kurulan çadır ve diğer toplu yaşam alanlarının yanı sıra binaları zarar görmemiş afetzedeler de ziyaret edilerek, psikososyal destek hizmeti verildi.

"71 İLDE 16 BİN 166 KİŞİYLE PSİKOSOSYAL GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Sağlık Bakanlığınca, afet bölgesi dışında diğer illerdeki hastanelerde tedavi olan veya yurt, misafirhane ve otellere yerleştirilen depremzedelere de psikiyatrik muayene ve psikososyal destek hizmetleri sunuldu. Bu çerçevede görevlendirilen 1320 psikososyal destek personeli, 71 ildeki 16 bin 166 depremzedeyle psikososyal görüşmeler gerçekleştirdi. Böylece, şu ana kadar afet bölgesindeki ve diğer illerdeki toplam 20 bin 440 depremzedeye psikososyal destek hizmeti verildi.

50 BİN 576 BİNANIN ACİL YIKILMASI GEREKİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespit çalışmaları kapsamında 387 bin 346 binanın incelendiğini, acil yıkılması gereken 50 bin 576, az hasarlı veya hasarsız 279 bin 655 bina tespit edildiğini bildirdi. Kurum, sosyal medya hesabından Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Hasar tespit çalışmalarının 7 bin 100 personelle sürdürüldüğünü belirten Kurum, "387 bin 346 bina incelendi. Şu ana kadarki tespitlerimize göre acil yıkılması gereken 50 bin 576 bina var. 279 bin 655 bina az hasarlı veya hasarsız. Acil yıkılması gerekenleri hızla yıkıp güvenli konutlar inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.

1 MİLYON 856 BİN 864 BAĞIMSIZ BİRİMDE İNCELEME YAPILDI

Bakanlık, dün itibarıyla yapılan hasar tespit çalışmalarında 387 bin 346 binada yer alan 1 milyon 856 bin 864 bağımsız birimde inceleme yaptı. Yürütülen çalışmalarda 50 bin 576 binada yer alan 224 bin 923 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 11 bin 114 binada bulunan 71 bin 174 bağımsız birimin orta hasarlı, 99 bin 300 binadaki 640 bin 131 bağımsız birimin az hasarlı, 180 bin 355 binada yer alan 762 bin 627 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.

YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ SORUŞTURMALARDA 24 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda, sorumlulukları tespit edilen 24 şüpheli tutuklandı. Depremlerde 10 ilde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili başsavcılıklarca resen başlatılan soruşturmalarda 221 zanlının sorumlulukları tespit edildi. Yakalanan şüphelilerden 24'ü çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandı, 11 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi. Ayrıca 5 şüpheli hakkında yakalama kararı, 54 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi. Başsavcılıkların talimatıyla halen 60 kişi gözaltında bulunurken, şüphelilerden 10'unun hayatta olmadığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, 5 zanlının ise yurt dışında olduğu tespit edildi, 15 şüpheli de ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

HIRSIZLIK VE YAĞMA SORUŞTURMALARI

Cumhuriyet başsavcılıkları, depremler sonrasında bölgede gerçekleşen hırsızlık, yağma, nitelikli dolandırıcılık olaylarıyla ilgili de harekete geçti. Bu kapsamdaki soruşturmalarda ise 309 olayla ilgili 205 şüpheli saptandı. Bu şüphelilerden 124'ü çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandı, 25 kişi hakkında adli kontrole hükmedildi. Soruşturmalar çerçevesinde 28 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken, bir kişi ifadesinin ardından serbest bırakıldı, 8 şüpheli ise halen gözaltında bulunuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir