• DOLAR 34.35
  • EURO 37.444
  • ALTIN 3021.266
  • ...
Deprem bölgesindeki barajların durumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü'nde barajların durumunu değerlendirdi.

Kirişci, Adana'da 2 önemli baraj bulunduğunu belirterek "En ufak bir problem yok. Biz çalışmaktan yorulmuyoruz fakat dezenformasyondan gerçekten yoruluyoruz. Millet olarak bizi demoralize eden şey budur. Önce 'Atatürk Barajı'nda çatlaklar var' denildi. Hatta uluslararası medya da bunu bir şekilde kullandı. Ben, DSİ ekibimle barajın hem havadan hem gövdesi üzerinde fiziki olarak inceleme yaptık. En ufak bir problem denilebilecek durumun olmadığını tespit ettik. Bunları da paylaştık. Ardından Suriye rejimine ait Asi Nehri üzerindeki Al Rastan Barajı'nın patladığına yönelik haber yaptılar. Hâlbuki yapılan işlem baraj kapaklarının aşırı yağışlardan dolayı açılması idi. O konuda da 15 metreküp saniye olan suyun debisi 130 metreküp saniyeye çıktı. Bu depremle yaklaşık 1 metre aşağı çöken Amik Ovası'nın 1 metre aşağılara inmiş olması, su kotu bakımından da bir olumsuzluğu beraberinde getirdi. Havalimanı da dâhil olmak üzere çevresinde su birikintilerine yol açtı. Biz bunların hepsinin zamanında yerinde dozunda tedbirlerini aldık. Buradaki suyun bir bölümünü Afrin Kanalı'na verdik. Şu anda buradaki su debisi 130'lardan 75'lere geriledi. O da kontrolümüz altında." dedi.

Bakan Kirişci, Hatay'daki Yarseli Barajı'na ilişkin olarak ise "patlak var, biraz sonra burayı barajın suyu basacak" denilerek yapılan dezenformasyonun, Hatay'daki kurtarma çalışmalarını yürüten kişilere korku salarak, onların çalışmaları sonlandırıp olay mahallini terk etmelerine neden olduğunu ifade etti.

Bu barajı da yerinde inceleyerek tespit çalışması yaptıklarına işaret eden Kirişci, şunları kaydetti:

"Kret dediğimiz barajların önündeki setin su tarafına bakan değil de mansap tarafına bakan yüzeyinde her zaman bazı çatlakların olabileceğini, bunların büyüklüğünün önemini dikkate alarak o değerlendirmeleri de yaptık. Oranın giriş çıkışını da kontrol altına aldık, kullanılmasına izin vermedik. Art niyet olabilir, başka amaçlar için kullanılabilir diye… Yapılması gereken bütün teknik çalışmalar da sürdürülüyor. Bizim 140 baraj ve göletimiz var. 110'u baraj hidroelektrik santrali, 30'u da gölet. 172 tane de hidroelektrik santrali özel sektörde... Özel sektördeki bu 172 barajla ilgili de herhangi bir problem yok. Biz, Osmaniye'de Arıklıkaş ve Malatya'da Sultansuyu barajlarında gerekli su tahliyelerini zamanında yapmış olduk. Suyun, depremden kaynaklı olarak, bölgemize ve bölgemizdeki yerleşim yerlerine yapabileceği herhangi bir olumsuzluğun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ilişkin çalışmalarımız hızla devam ediyor." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir