AİHM Türkiye'yi biber gazı yaralamasından mahkum etti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı 2006 yılındaki Diyarbakır olaylarında, polisin gösteriye müdahalesi sonucu yüzüne isabet eden gaz fişeğiyle yaralanan Abdullah Yaşa davasında Türkiye'yi mahkum etti.
DİYARBAKIR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı 2006 yılındaki Diyarbakır olaylarında, polisin gösteriye müdahalesi sonucu yüzüne isabet eden gaz fişeğiyle yaralanan Abdullah Yaşa davasında Türkiye'yi mahkum etti. İHD tarafından AİHM'e taşınan davanın kararında, polisin toplumsal olaylarda biber gazı kullanımıyla ilgili Türkiye'nin yasal mevzuatının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle uyumlu olmadığına hükmederek, Türkiye'yi 20 bin Euro cezasına çarptırdı. AİHM haklı bulduğu Abdullah Yaşa ise, geçtiğimiz yıl cezaevlerinde yapılan açlık grevleriyle ilgili yapılan bir gösteride yakalanarak, cezaevine konulmuştu.
28 Mart olayları olarak anılan ve 10 kişinin polis kurşunlarıyla yaşamını yitirdiği olaylarda polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu yaralanan 13 yaşındaki Abdullah Yaşa adlı çocuğun davasını karara bağlayan AİHM, Türkiye'yi 15 bin Euro maddi ve manevi tazminata, 5 bin Euro da mahkeme masrafları olmak üzere 20 bin Euro cezaya çarptırdı.
AİHM'e taşınan davanın kararında, göstericilerin biber gazı kapsülleriyle yakın mesafaden ve doğrudan hedef alınmasının, "Ölümcül vakalara veya ciddi yaralanmalara yol açabileceği için, uygun bir polis davranışı olmadığı" belirtildi. Polisin biber gazı kapsüllerini "eğik atış" (45-50 derecelik açı) yaparak kullanması gerektiğine hükmeden mahkeme, olayın meydana geldiği tarihte polisin biber gazı kullanımına ilişkin Türk yasal mevzuatının "Şahısların fiziksel bütünlüklerinin korunması için Avrupa'nın çağdaş demokrasilerinden beklenen düzeyde güvence sağlamadığı ve barışçıl olmayan bir gösterinin dağıtılması için aranan hedefe orantılı yanıt oluşturmadığı" sonucuna vardı.
Bu tespitten yola çıkan AİHM, biber gazının bu şekilde kullanılmasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü ve insanlık dışı muameleyle mücadeyi kapsayan 3'üncü maddesinin Ankara tarafından ihlal edildiğine hükmetti.
Abdullah Yaşa, Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4.5 yıl hapis ve 36 bin TL para cezasına çarptırıldı. Yaşa halen D Tipi Cezaevinde. (Osman İçli-İLKHA)