• DOLAR 32.622
  • EURO 35.453
  • ALTIN 2503.692
  • ...
YÜK ÇOK AĞIR BİRLİKTE KALDIRACAĞIZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DOĞRUHABER

10 İLİ ETKİSİ ALTINA ALAN ŞİDDETLİ DEPREM

AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem başta Hatay, Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi.

158 BİN 165 AFETZEDE BÖLGEDEN TAHLİYE EDİLDİ

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 2 bin 724 artçı deprem meydana geldi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'daki can kaybı 30 bini aştı. Depremden etkilenen illerden 158 bin 165 afetzede tahliye edildi. Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerden 35 bin 495 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı 9 bin 793 olarak belirlendi. AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan toplam personel sayısı 238 bin 459'a ulaştı.

BÖLGEYE 206 BİN 357 ÇADIR SEVK EDİLDİ

Afet bölgesine, başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 322 araç sevk edildi. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 170 helikopter ve 76 uçakla bölgeye 4 bin 97 sorti yapıldı. Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları ve Kızılay tarafından 206 bin 357 çadır ve 2 milyon 72 bin 848 battaniye sevk edildi, 155 bin 379 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı. Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve sivil toplum kuruluşlarından bölgeye 334 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 33 mobil fırın ve 252 hizmet aracı ulaştırıldı. Afet psikososyal destek grubu kapsamında, 4 mobil sosyal hizmet merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya'da görevlendirildi, bölgeye 2 bin 552 personel ve 384 araç gönderildi.

Arama Kurtarma ve Yardım Gönüllüleri

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞAN ASLAN YÜREKLİLER

Asrın felaketinde canını dişine takarak büyük bir gayretle çalışan nice aslan yürekliler var. Her birinin bir ismi her birinin bir hikayesi olsa da onlar isimsiz kahramanlar olarak anılıyor. Bazı yardım gönüllüleri enkazdan can kurtarmaya çalışırken bazıları da yardım çalışmalarında yer alarak insanlara umut oluyorlar. Üstün bir gayret ortaya koyan gönüllülerin yoğun mesaisi sonucu enkaz altından yüzlerce canlar kurtarılıyor.

Her yer moloz yığını, her yer enkaz, her enkazın altında kurtarılmayı bekleyen insanlar… Asrın felaketinin özellikle en ağır hasarı verdiği illerde zamana karşı süren mücadelenin en önemli isimleriyse arama kurtarma ekipleri. Türkiye’nin birçok ilinde deprem bölgelerine gelen kahramanlar şu ana kadar verdikleri mücadeleyle yüzlerce can kurtardılar. Kimi zaman elleriyle avuç avuç toprak kazarak depremzedeye ulaştılar, kimi zaman buraya bir insan nasıl sığar denilen yerlere girerek canlı bedenleri koskoca bir enkazın altından çıkardılar. Şartlar ne kadar zor ve ağır olsa da enkaz altında kendilerine bakan bir çift göz, 'buradayım' diyen bir ses onlara ayakta durmaları için güç verdi. Bazen bir saatte 4 kişiyi ardı ardına çıkardılar enkazdan, bazen bir kişiyi canlı çıkarabilmek için bir gün boyunca uğraştılar. Ama ne olursa olsun hiç yılmadılar. Enkazdan çıkardıkları her can sonrası Tekbirlerle ve birbirlerine sarılarak kutladılar birbirlerini.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir