• DOLAR 34.576
  • EURO 36.044
  • ALTIN 3005.742
  • ...
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu depremin merkezi Kahramanmaraş'ta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş’a gelerek yıkımın gerçekleştiği ve depremin büyük oranda etkilediği bölgelerde incelemelerde bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, depremzedeler ile konuştu, yetkililerden çalışmalar ile ilgili bilgi aldı.

Enkaz kaldırma çalışmalarını yerinden inceleyen Yapıcıoğlu, enkaz başında yakınlarının sağ olarak çıkarılması umuduyla bekleyen vatandaşlarla konuştu, sabır temennisinde bulundu.

Yapıcıoğlu, ayrıca depremde vefat eden HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanı Nusrettin Üdürgücü'nün halen enkaz altında bulunan 3 kızını kurtarma çalışmalarını da yerinde inceledi.

Yapıcıoğlu, burada Üdürgücü'nün yakınlarına taziyelerini bildirerek enkaz altında kalan Üdürgücü'nün kızlarının da sağ salim kurtarılmasını temenni etti.

Buradaki enkazın önünde açıklama yapan Yapıcıoğlu, tartışmaların bir tarafa bırakılarak enkaz altındaki canların çıkarılmasına odaklanılması gerektiğini hatırlattı.

Organize edilen yardımlarda önceliklerin depremzedelere ulaştırılması olduğunun altını çizen Yapıcıoğlu, büyük çaba sarf eden ekiplere teşekkür etti.

"Bu işi organize edenlere kadar canla başla çalışan insanüstü gayret ortaya koyan herkese teşekkür ediyorum"

Yapılan incelemelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zekeriya Yapıcıoğlu, "Gerçekten yıkım çok büyük, felaketin boyutları çok büyük. Hemen her tarafta bir enkaz var ve bazı enkazların durumu gerçekten çok kötü. İnsan bu enkazların altından canlı çıkabileceğine ihtimal bile vermiyor ama ekipler canla başla çalışıyorlar. Ve hâlâ iğne ile kuyu kazarak 'enkazın altında canlı var mı? Varsa onlara ulaşalım' diye, insanüstü bir çaba içerisindeler. Bir kere o ekipleri tam alarak yani medikal kurtarmadan arama kurtarma ekiplerine, güvenliği sağlayandan iş makinaları operatörlerine kadar, bu işi organize edenlere kadar canla başla çalışan insanüstü gayret ortaya koyan, belki günlerce uykusuz kalan bütün herkese ben teşekkür ediyorum. Milletim adına, bütün ülke adına teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun." ifadelerini kullandı.

"Öyle kişilerle ile karşılaşıyoruz ki…"

HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanı, eşi ve 2 çocuğunun enkaz altında cesetlerinin çıkarıldığını, 3 kızının ise halen enkaz altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, "Gerçekten yıkım çok büyük, öyle kişiler ile karşılaşıyoruz ailesinin bütün fertlerini kaybetmiş. Öyle kişiler ile karşılaşıyoruz ki kendi ailesinin 3-4 ferdini bazen 5 ferdini bazen 8-10 ferdini kaybetmiş. Şu arkamızdaki enkazdan bizim Kahramanmaraş İl Başkanımız Nusrettin kardeşimiz, eşi ve 2 oğlunun cesedi çıktı, 3 kızı halen enkaz altında. Allah'tan ümidimizi kesmedik, inşallah onlardan hayırlı bir haber gelir diye bekliyoruz ama enkazın durumu gerçekten çok kötü. Canlı birilerinin olma ihtimali halen var o yüzden ümitlerimizi taze tutuyoruz." diye konuştu.

Yapıcıoğlu, "Can kaybının daha fazla olmaması için sürekli dua ediyoruz fakat felaketin boyutu çok büyük. 10 ayrı ili vurdu, belki Diyarbakır'ın, Şanlıurfa'nın, Adana'nın yıkımı bu kadar şiddetli değil ama özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'ın durumu kötü. İlçeleri ile birlikte buradaki can kayıplarının binlerle ifade edildiğini ya da şuan enkazın altında hala çok sayıda insanların olduğunu biliyoruz. Birkaç blokluk bir sitenin enkazından biraz önce geldik. Orada belki sanırım 400 civarında dairenin olduğu bir siteden bahsediyorlar. Allah muhafaza etsin oradan da halen canlı çıkma ümidi var, çünkü bazı binalar yan yatmış." şeklinde konuştu.

Yaralar sarıldıktan sonra, soruşturmalar yürütülmeli

Şuan tartışmaların bir yana bırakılması gerektiğini söyleyen Yapıcıoğlu, "İhmal yok mu, evet. Bazı betonlara bakıyoruz gerçekten sanki içine konması gerekenin yarısı bile çimento konmamış gibi bir görüntü var, adeta kum yığını. Ama öte taraftan bazı yerlerde bakıyorsunuz ki çok büyük fabrika inşaatları, çok güçlü betonlarla yapılmış çok büyük binalar. Yanında da ya da 100 metre ilerisinde kümes gibi, ahır gibi bazı yapılar. Basit, yığma yapılara hiçbir şey olmamış ama o betonarme yapılar yıkılmış. Bunun mutlaka teknik bir açıklaması var. Bazı yerlerde etkisi daha büyük olmuştur. Fakat özellikle yan yana duran binalardan bazılarının böyle şerit halinde yıkılması da keza bazı yerlerdeki depremin daha şiddetli olacağını bize düşündürüyor. Ama her ne olursa olsun, ihmalleri olanların mutlaka vardır. Gün bunu tartışmanın günü değil. Gün eğer varsa şu enkazların altında bir tek canlı bile kalmışsa onu çıkarmak, onu çıkarmak için elinden gelen bütün çabayı ortaya koymak. Eğer enkazında altında kalarak vefat etmişse vatandaşlar biran önce onların cenazelerini çıkarıp, onlara gerekli vazifeleri yapıp definlerini sağlamak. Ve enkazdan kendi çabası ile çıkmış ya da çıkarılmış, tedaviye ihtiyacı olanları güzel bir şekilde tedavi etmek. Sağ kalan insanlarımızı da karnını doyurmak, onları soğuktan korumak, barınma ihtiyaçlarını karşılamak ve tekrar hayatlarının normale dönmesi için olabildiğince hızlı bir şekilde bu yaraları sarmak. Gün onun günüdür. Bu yaraları sardıktan sonra ancak o zaman belki bu felaket neden bu kadar büyük oldu? Niçin bu kadar çok bina yıkıldı? Binaların yıkılmasında insan kusuru, ihmali var mı? Mutlaka bunların peşine düşmek ve kusuru olanların yakasına yapışmak ve hesap sormak gerekiyor." diye konuştu.

Depremzedelerin ihtiyaçlarına değinen Yapıcıoğlu, "Sadece Kahramanmaraş'ta değil diğer yerlerde de su ve tuvalet ihtiyacı ile ilgili o kadar yoğun bir talepte bulunuyorlar. Seyyar tuvaletlerin mutlaka, acil bir şekilde en azından ihtiyaca cevap verecek şekilde miktarı mutlaka temin etmek gerekiyor. Bu insani bir ihtiyaçtır. Ve yine pek çok yerden belki 'kıştır, biz kalın kalın giyecekler gönderelim, işte elbisenin üzerine belki giyeceği bir palto, bir parka ya da gömlek, ceket gönderelim' ama birde bunların altında giyilebilecek iç çamaşırları var. Ve pek çok kişi depremin olduğundan bu yana elbiselerini değiştirmediği için koktuğunu söyledi. İç çamaşırı ve çorap gibi bunlar pek göze çarpmıyor, ayakkabı, ceket daha fazla düşünülüyor. Mutlaka yardımları organize edenlerin ya da yardım gönderenlerin bu hususlara da dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Yapıcıoğlu, daha sonra Kahramanmaraş depreminde vefat eden HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanı Nusrettin Üdürgücü, eşi Rabia, oğulları Abdülkerim ve Muhammed Yasin'in defnedildiği mezarlığı ziyaret ederek Fatiha ve dualar okudu.

Yapıcıoğlu'unun zaman zaman mezarlıkta duygusal anlar yaşayarak gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir