YARALARI BİRLİKTE SARACAĞIZ
Binlerce insanımızı kaybettiğimiz yıkıcı felaketin üzerinden altı gün geçti. Şehirlerimizi enkaza çeviren sarsıntılar karşısında, başta devlet kurumları olmak üzere İslami yardım kuruluşları ve millet ‘yaraları sarmak için’ birlik olmuş durumda. Afet bölgelerinde görev yapan personel sayısı 120’bini aştı. Sekiz ildeki kurtarma faaliyetleri de aralıksız sürüyor. Dört bir koldan uzatılan yardım elleri, bir yandan yaraları sararken öbür yandan büyük afetin acılarını bir nebzede olsa dindiriyor.
DOĞRUHABER
On ilimizi etkileyen ve büyük bir yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin üzerinden 6 gün geçti. Enkaz kaldırma çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğü bölgeler bir yandan da artçı sarsıntılar ile sallanmaya devam ediyor.
Depremin ilk anından itibaren harekete geçen devlet kurumları, İslami yardım kuruluşları ve gönüllü halk ekipleri, afet bölgesinde canhıraş bir şekilde yardım faaliyetlerini sürdürüyor.
13 Milyondan fazla insanımızı etkileyen ve şehirlerimizi enkaza çeviren yıkıcı felaketin yaralarını sarmak için ‘birliktelik’ örneği sergileyen ve varını yoğunu ortaya koyan millet, soğuk kış şartlarında depremzede vatandaşların hem yaralarını sarıyor, hem de yaşadıkları büyük acıyı paylaşarak ‘kardeşlik’ örneği sergiliyor.
İlk depremin ardından; doksan saat, yüz saat sonra kurtarılan canlar ise, dillerinde dualar ile yakınlarını bekleyenlerin ‘umut’larını diri tutuyor.
KURTARMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6. günde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarının 6. gününde enkaz altından saatler sonra kurtarılanların haberleri, tüm ülkeye sevinç yaşatıyor.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerin 30 bin 306 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı da şimdiye kadar 6 bin 810 kişiyi buldu.
AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personel sayısı ile beraber bölgede görev yapan personel sayısı 121 bin 128'e ulaştı. Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 241 araç sevk edildi.
YARALAR BİRLİKTE SARILIYOR
Depremle beraber ortaya çıkan korkunç tablo sonrası harekete geçildi. Devlet AFAD, Kızılay gibi tüm kurumlarıyla deprem bölgelerinde faaliyetlere başladı.
Yardım kuruluşları da afetin etkilediği şehirlere ulaşmak için ‘seferberlik’ ilan etti. Umut Kervanı Vakfı, İHH, Yetimler Vakfı, Yetim Eli, IHO Ebrar gibi ülkenin önde gelen Uluslararası yardım kuruluşları mağdur halka nefes oldu. Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye yardım yağarken, birçok büyük şirkette yüklü miktarlarda bağışlarda bulundu.
1509 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi ve bu depremlerin ardından 1509 artçı sarsıntı meydana geldi.
12 BİN 141 BİNA VE 66 BİN 58 BAĞIMSIZ BÖLÜM YIKIK VEYA AĞIR HASARLI
4 bin 720 uzmanla 10 şehirde bakanlıkça hasar tespit çalışmalarının ilk andan itibaren devam ettiğini, araçlarla ve dronlar ile bu tespitlerin yapıldığını dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şu ana kadar yapmış olduğumuz tespitler çerçevesinde, tüm ülke genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.” dedi.
Kurum, e-Devlet" ve "hasartespit.csb.gov.tr" adresleri üzerinden depremden etkilenen evlerin hasar durumuna ilişkin bilgi alınabileceğini bildirdi.
AFAD, ÖN DEĞERLENDİRME RAPORUNU HAZIRLADI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 10 ili etkileyen, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlere ilişkin ön değerlendirme raporunu hazırladı.
Raporda, (dün) saat 16.00'ya kadar geçen zamanda, 1300'e yakın depremin kaydedildiği belirtildi. Bölgede, 1900 yılından 6 Şubat 2023'e kadar, en büyüğü 6,0 olmak üzere 224 depremin meydana geldiği aktarılan raporda, bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için 75 tarihsel dönem depremi kaydının mevcut olduğu belirtildi.
ŞİMDİYE KADAR 97 BİN 973 AİLE YAŞAM ÇADIRI KURULDU
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137 bin 973 çadır ve 1 milyon 507 bin 494 battaniye sevk edildi, 97 bin 973 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı. Afet psikososyal destek grubu kapsamında, 4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya'da görevlendirildi, bölgeye 1606 personel ve 156 araç sevk edildi. Deprem bölgesinde 57 bin 316, deprem bölgesi dışında 7 bin 15 olmak üzere 64 bin 331 kişiye psikososyal destek verildi.
DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN ÇAĞRI MERKEZİ KURULDU
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ailesine ve yakınlarına ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, çağrı merkeziyle irtibata geçilebilecek numaralar şöyle: 0501 730 10 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60.
Yüzyılın Afetinde 6. gün:
CAN KAYBI 19 BİN 388 OLDU
Kahramanmaraş merkezli depremlerde dün saat 18.30 itibarıyla 19 bin 388 kişi hayatını kaybetti, 77 bin 711 kişi yaralandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HÜDA PAR Genel Başkanı görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.
HÜDA PAR'ın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonda görüştüğü belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Görüşmede arama-kurtarma ve yardım çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Genel Başkanımız teşkilatlarımızın, depremin ilk saatlerinden itibaren sahada olduğunu ve elden geldiğince her türlü yardıma devam edeceklerini belirtti."
Çadırda kalmak istemeyen vatandaşlara kira desteği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çadırda kalmak istemeyen ve kaldığı şehirde ya da farklı şehirlerde konaklamak isteyen depremzedelere 1 yıl kira desteği verileceğini açıkladı.
Cumhuriyet tarihinin en şiddetli depremi ile mücadele sürüyor. Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan afet, büyük yıkımlara ve binlerce can kaybına neden oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, afetzedeler ve yürütülen çalışmaları yakından incelemek adına bölgeleri ziyaretlerini sürdürüyor.
Son olarak Adıyaman'da giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 76 binin üzerinde afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.
Erdoğan, "Bazı kendini bilmezler marketleri soyuyor, iş yerlerine saldırıyor. OHAL ile bu suistimalleri yapanlara, yakalandığı anda gerekli müeyyideler uygulanacak." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her zaman önceliğimiz insan, can olmuştur. İstismara fırsat vermeyeceğiz, bu konudaki samimiyetimiz kimse tarafından sorgulanamaz." ifadelerini kullandı.
ÇADIRDA KALMAK İSTEMEYEN VATANDAŞLARA KİRA DESTEĞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın bir yıl kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız. THY, ücretsiz olarak gideni de geleni de getirmek durumundadır, bunların da gerekli talimatı kendilerine verilmiştir." dedi.
"Birlik ve beraberliğin olması gereken böyle bir zamanda bunu istismar edenlere prim vermeyin." diyen Erdoğan, şunları söyledi:
"İş dünyamızdan, esnafımıza her kesimden insanımızın AFAD hesaplarına yaptıkları yardımların her kuruşu, deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır. Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15'er bin lira vermenin hazırlığını da yapıyoruz. Deprem bölgesi başta olmak üzere ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz."
HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanı ve ailesinden acı haber
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken bir acı haber daha geldi.
Depremin il gününden bu yana kendisinden ve ailesinden haber alınamayan HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanı Üdürgücü, eşi ve 4 çocuğunun cesedine ulaşıldı.
Vefat haberini HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Halef Yılmaz açıkladı. Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Rabbim daha fazla acı yaşatmasın. Kahramanmaraş il başkanımız Nusreddin Üdürgücü eşi ve 4 çocuğuna depremin ilk gününden beri ulaşılmıyordu. Naaşları evin antresinde birbirlerine sarılı halde bulunmuş. Rabbim cennetlerinde bir arada buluştursun."
MUCİZELER GERÇEKLEŞİYOR
Yıkıcı depremin üzerinden 5 gün geçti. Arama kurtarma ekipleri zamanla yarışırken, ailelerin enkaz başlarında, dualar eşliğindeki bekleyişleri de devam ediyor. Bebek, yaşlı genç her yaştan depremzedelerin, depremden uzun saatler sonra enkazın altından sağ olarak çıkartılması ise adeta birer mucizeyi andırıyor.
KAHRAMANMARAŞ
- Kahramanmaraş'ta, 99 saat sonra bir kişi, enkazdan sağ çıkarıldı. Ali Sezai Efendi Caddesi'nde 3 katlı apartmanın enkazından ses gelmesi üzerine enkaza yoğunlaşan ekipler, yıkıntı altında bulunan Suriye uyruklu Fatma Karuş’u (26) enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.
- Kahramanmaraş’ta 89 saat sonra Ebrar Sitesi'nin enkazından baba-oğul sağ çıkarıldı. 7 yaşındaki Recep Yahya Güçlü ile 32 yaşındaki baba Ozan Ramazan Güçlü hastaneye kaldırıldı.
- AFAD ve UMKE ekipleri Azerbaycan Bulvarı üzerinde yıkılan bir binanın enkazından Suriye uyruklu 5 yaşındaki Mina isimli kız çocuğunu çıkarmayı başardı.
- Bir apartmanın enkazından ses geldiğini tespit eden ekipler, çalışmalarını bir noktada yoğunlaştırdı. İtfaiye erleri, çalışma sonucu Yusuf isimli kişiyi, 89 saat sonra yıkıntıların altından kurtarmayı başardı.
- Kahramanmaraş'ta enkaz altında kalan 14 yaşındaki çocuk, Antalya'dan giden itfaiye ekiplerince depremden 86 saat sonra çıkarıldı.
- Kahramanmaraş'ta yıkılan bir binanın enkazından 105 saat sonra 38 yaşındaki bir kişi sağ çıkarıldı.
- Kahramanmaraş'ta 41 yaşındaki Ali İbrahim'in bulunduğu yeri tespit eden ekipler, arama ve kurtarma çalışması yaptı. Ekipler, yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından İbrahim'i yaralı olarak çıkarttı.
ADIYAMAN
- Adıyaman'da görevli ekipler, enkaz altında kalan Ayhan Polat'ı 107 saat sonra kurtardı.
- Adıyaman'da, ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ekiplerin 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında yürüttüğü çalışmada, 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya, depremin ardından geçen 90 saat sonra kurtarıldı.
- Karaman'dan gelip Adıyaman'daki arama-kurtarma çalışmalarına katılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile 112 Acil Sağlık ekipleri de depremlerde çöken bir binanın enkazında arama yaptı. Ekiplerin çalışması sonucu, enkaz altındaki Fatma Bulut, depremin ardından geçen 86 saat sonra kurtarıldı.
- Hatay’da afetin 87. saatinde Hatay'da enkazdan çıkarılan iki bebek, Karabük 112 ekipleri tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesinden alınarak helikoptere taşındı.
- Adıyaman'da, bina enkazından depremden 88 saat sonra 24 yaşındaki Derya hemşire, sağ olarak çıkarıldı.
- ANDA ekiplerinin enkazdaki yaklaşık iki saatlik çalışması sonucu 37 yaşındaki Sabit Babacan, depremden 87 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.
DİYARBAKIR
- "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremden etkilenen Diyarbakır'da, yıkılan binanın enkazından 101 saat sonra anne ve oğlu yaralı çıkarıldı.
HATAY
- Mehmet Duran Caddesi'ndeki Huzur Apartmanı'nın enkazında bebek sesi duyulması üzerine çalışmaları yoğunlaştıran ekipler, arama kurtarma çalışmaları sonunda 1,5 yaşındaki Sela Elbarazi ile annesi, babası, kardeşi ve dayısını depremden 96 saat sonra enkaz altından sağ çıkardı.
- Hatay’da 2 yaşındaki Fatma Halifi, Pazarcık merkezli ilk depremden 88 saat sonra enkazdan kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.
- Hatay'ın Belen ilçesinde Hisar Apartmanı'nda çalışmalarını sürdüren Konya AFAD arama kurtarma ekipleri, Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Konya 3. Ana Jet Üssü askerleri ve Konya Alperen Ocakları, 3 çocuk ve anne babalarını 88 saat sonra enkazdan çıkardı.
- Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından, depremden yaklaşık 87 saat sonra Ali isimli küçük bir çocuk kurtarıldı.
- Hatay'da 36 yaşındaki Gülendam Avcıoğlu, depremden 101 saat sonra Cebrail Mahallesi'ndeki bir binanın enkazından sağ çıkarıldı.
GAZİANTEP
- Şehit Kamil Belediyesi ekiplerince Gölgeler Apartmanı enkazında yürütülen çalışma sonucu 17 yaşındaki Adnan Korkut, 94 saat sonra göçük altından çıkarıldı.
- Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından 107 saat sonra bir kadın yaralı olarak çıkarıldı.
- OSMANİYE
- Osmaniye'de asrın felaketinde yıkılan bir binanın enkazından 88'inci saatte çıkarılan 36 yaşındaki Murat Babaoğlan hastaneye kaldırıldı.
“Kusuru olanlar hesap verecek”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) açıklamalarda bulun.
Binaların raporlamalarına başlandığını belirten Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:
“Depreme maruz kalan tüm illerimizdeki cumhuriyet başsavcılıkları bu binalar ve bu binaları yapanlarla ilgili, sorumluluğu olanlarla ilgili adli tahkikatlar başlatılmıştır. İhmali, kusuru olanlar ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımlar nedeniyle sorumlu olanların tespit edilmesi ve yargı önünde hesap vermesi sağlanacaktır. Şu anda tüm cumhuriyet başsavcılıklarımız harekete geçmiştir. Canlarımızı kurtarmak için seferberlik içerisindeyiz. Kusuru, ihmali olan her kim varsa onların üzerine gidilecek. Onlar yargı önüne çıkarılacak, hukuk önünde hesap vermeleri sağlanacaktır. Herhangi bir kişinin görmezden gelinmesi söz konusu olmayacaktır. Kim olursa olsun, hepsinin üzerine sonuna kadar gidilecektir. Mahkemelerimiz gereklerini takdir edeceklerdir. Biz de takipçisi olacağız.”
SAVCILAR 7 GÜN 24 SAAT ESASINA GÖRE GÖREV YAPIYOR
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında ve haber sitelerinde "Deprem bölgesinde millet cenazelerini toprağa veremiyor. Savcılar mesai bitti diye işlem yapmıyor" şeklinde paylaşımların yer aldığı hatırlatıldı.
Asrın felaketinin ardından, depremden etkilenen 10 ilde görev yapan savcılara ek olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından adli işlemlerin yapılabilmesi için 304 savcı daha görevlendirildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ölü muayene işlemlerinin en kısa sürede yapılabilmesi için bu illerde görev yapan savcılar ile ilave görevlendirilen savcılar mesai mefhumu gözetmeksizin, 7 gün 24 saat esasına göre görev yapmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı bölgede görev yapan hekimlere ilave olarak ölü muayene işlemleri için 258 ilave Adli Tıp Uzmanı ve Teknikeri görevlendirilmiştir. Yapılan bu görevlendirmeler ile depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın cenazelerine ilişkin ölü muayene işlemleri hızlı bir şekilde yapılmakta ve cenazeler yakınlarına en kısa sürede teslim edilmektedir."
Kimliği tespit edilemeyen cenazelerin fotoğrafı çekilecek, parmak izi ve DNA örneği alınacak
Adalet Bakanlığınca, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki başsavcılıklara, "Deprem Nedeniyle Olağanüstü Hal İlan Edilen Yerlerde Yapılacak Ölü Muayene ve Defin Ruhsatı işlemleri" başlıklı yazı gönderildi.
Vefat eden kişinin kimliğinin tespit edilememesi halinde teşhise elverişli fotoğrafı çekilmesi, parmak izi ve DNA örneği alınması, cenazenin kayıt altına alınarak defin ruhsatı düzenlenmesi istenen yazıda, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlığın da kayıt altına alınacağı ifade edildi.