• DOLAR 32.227
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2426.697
  • ...
ABD uçak gemisi Türkiye'ye neden geliyor, Savaş silahlarıyla deprem yardımı mı olur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında birçok ülke Türkiye'ye yardım etmek için Ankara'ya talepte bulunmuştu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin günlük basın toplantısında ve Pentagon adına Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletirken, Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Austin'in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüştüğünü ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre destek vermeye devam edeceklerine söz verdiğini söyledi.

"MÜTTEFİKLERİMİZİN YANINDAYIZ"
Pentagon'un ayrıca ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) gönderdiği arama kurtarma ekibini, Türkiye'ye C-17 uçağıyla taşıdığını belirten Ryder,"ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), USAID afet yardım ekibine destek vermek üzere bir takım gönderdi. Bunların da 9 Şubat'ta orada olmalarını bekliyoruz. EUCOM ayrıca Türk hükümetinin olabilecek yeni talepleri ve yardım çabaları için ek unsurları konuşlandırmak üzere aktif bir şekilde çalışıyor. Tekrar taziyelerimizi iletiyoruz ve bu korkunç felaketin yaralarını sarmak ve insanları kurtarmak için müttefikimizin yanındayız." dedi.

“SAVAŞ GÜCÜYLE DEPREM DESTEĞİNE GELİNMEZ”

ABD'nin iddiaları bunlarken, Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir habere göre; emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ve emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen, konuya ilişkin çok farklı şüpheleri olduğunu dile getirdi.

Uçak gemisinin Türkiye’nin talebine göre hareket edeceğini belirten Gürdeniz, “Eğer Ankara, ABD’den ek deprem desteği talep ederse uçak gemisinin Pentagon tarafından Akdeniz’de Türkiye’ye yaklaşma emrinin verileceği belirtiliyor. Burada çok güçlü bir ‘eğer’ var” dedi. Geminin halihazırda Güney Ege’de bulunduğunu anlatan Gürdeniz, “Buradan İskenderun Limanı’na saatler içerisinde gidebilir. Depremle mücadele görevi ve depolanmış malzemesi olmayan bu geminin mevcut konjonktürde İskenderun Körfezi’ne girmesi kamuoyunun hassasiyeti nedeniyle fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı.

“Savaş gücüyle deprem desteğine gelinmez” diyen Türkşen ise “Uçak gemisi tek başına dolaşan bir unsur değil. Yanında onu koruyacak diğer elemanlar da geliyor. ABD’nin çok iyi niyetle yardım sağlayacağını düşünmüyorum. Yarın öbür gün bir bahane bularak ‘Bu bölgede güvenlik zafiyeti var, biz de size NATO gücü olarak yardımcı olacağız’ şeklinde bir girişimde bulunarak olayı olmadık bir tarafa çekebilirler” dedi. Mevcut durumda enkazdan sadece “mucize” çıkabileceğinin altını çizen Türkşen, “Bundan sonra artık enkaz kalkacak. Uçak gemisi gelip de enkaz mı kaldıracak? Bunun dillendirilmesine bile gerek yok. Türkiye’nin böyle bir şeye ihtiyacı da yok” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir