• DOLAR 35.464
  • EURO 36.258
  • ALTIN 3065.16
  • ...
Ters Lale kaçakçılığına karşı mücadele başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Batman ili Sason ilçesi dağlarında yetişen Ters Lalenin kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı, kozmetik veya ilaç sanayinde kullanıldığı yönündeki ihbar üzerine biyokaçakçılara karşı mücadele başlattıklarını bildirdi.

 

Prof. Dr. Eroğlu, dünyanın en na¬dide çiçeklerinden biri olan Ters Lalenin (Fritillaria Imperiaris) korunması ve biyokaçakçılığın önüne geçilmesi için tedbirler alındığını açıkladı.

 

Kolluk kuvvetleri ve yöre halkının bu konuda¬ki farkındalığının artırılması için eği¬tim çalışmalarına ağırlık verildiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, endemik (bölgeye özgü) bir tür olduğundan koruma altında olan Ters Lalenin toplanma¬sının, bir yerden başka bir yere naklinin yasak olduğunu kaydetti. Aykırı davranışta bulunanlar hakkında uygulanan ida¬ri yaptırımların 32 bin TL'den başla¬dığını kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, vatandaşlardan laleye herhan¬gi bir müdahalede bulunmamalarını istedi.

 

Gelen ihbarlan değerlendiren Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekiplerinin ele geçirdikleri Ters Laleleri koruma altına aldığını belirten Prof. Dr. Eroğlu, Lale çiçeğinin yanı sıra aromatik yağ içeren yapraklarının da kullanıldığını belirtti. Kaçakçıların bitkiyi soğan ve gövdesiyle sökerek götürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, biyokaçakçılığın önüne geçilmesi hususunda denetim ve kontrollere ağırlık verildiğini vurguladı.

 

En fazla görüldüğü ülke Türkiye

Göz kamaştırıcı renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görü¬nümlü tersliğiyle adeta bir doğa hari¬kası olan Ters Lalenin dünyanın en na¬dide çiçeklerinden biri olduğuna dik¬kat çeken Prof. Dr. Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Ters La¬lenin gen merkezi Batman olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ül¬kelerinde satılmaya çalışılmaktadır. Koz¬metik ve ilaç sanayinde kullanılan Ters Lale süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.

 

Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve Hakkari, Van, Bitlis, Erzurum, Batman illerinde doğal olarak yetişen Ters Laleler özel¬likle 1.400 - 2.500 rakımında ve belirli yerlerde görülmektedir. 167 türü bulunan Ters Lale çeşidi¬nin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bi¬linmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 43 türü bulunan Ters Lalelerin 20'si endemik türdür."

 

Dünyada nesli tehlike altında olan Ters Lalenin Anadolu'da 'Ağlayan Gelin' adıyla da bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, göv¬de boyu 30-100 santim arasında değişen Ters Lalenin kırmızı, turuncu ve nadiren sarı renkte olabildiğini belirterek, "Ülkemizin evsahipliği yaptığı bu nadide çiçeğimize vatandaşlarımız da sahip çıkarsa, biyolojik zenginliğimizi gelecek nesillerimize aktarabiliriz" çağrısında bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir