• DOLAR 35.429
  • EURO 36.345
  • ALTIN 3060.34
  • ...
Kurtarma Çalışmaları ve Yardımlar Sürüyor UMUDUNU KAYBETME
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.  Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

1117 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

Depremlerin ardından 1117 artçı deprem meydana geldi. Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerin 24 bin 727 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 5 bin 709. AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personel sayısı ile beraber bölgede görev yapan personel sayısı 113 bin 201'e ulaştı. Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137 bin 929 çadır ve 1 milyon 255 bin 500 battaniye sevk edildi, 92 bin 738 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı. Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Umut Kervanı Vakfı, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri…) bölgeye toplam 95 mobil mutfak, 79 ikram aracı, 1 mobil aşevi, 4 mobil fırın, 39 sahra mutfak, 1 konteyner mutfak ve 86 hizmet aracı sevk edildi.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİ HAYAT KURTARMAK İÇİN ZAMANLA YARIŞIYOR

Depremin üzerinden 72 saatin geçtiği Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'te adeta zamana karşı yarışan kurtarma ekipleri, enkazlarda ortam dinlemesi yapıyor. Enkazdaki yakınlarını umutla bekleyenlerden sessiz olmalarını isteyen ekipler, yüksek teknoloji cihazlar kullanarak girdikleri beton yığınları arasından ses almaya çalışıyor. En ufak bir yaşam belirtisi tespit ettiklerinde çalışmalarını titizlikle yürüten ekipler, gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye kadar düştüğü Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman'da enkaz başında yakınlarını bekleyen vatandaşların yaktığı ateşin başında ısınıyor.

MUCİZE GİBİ KURTULUŞLAR…

Depremin üzerinden geçen 3 günün ardından da enkazdan insanlar canlı olarak kurtarılmaya devam ediyor. İşte o uzun saatler sonrasında kurtarılanlardan bazıları…

83 SAATİN ARDINDAN HATAY’DA ELİF KURTARILDI

Hatay'ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'ndeki 3 katlı binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı. Elif isimli genç kadının yaşadığını belirleyen ekipler, çalışmalarını yoğunlaştırdı. Binanın zemin katının enkazında bulunan Elif, depremin 83. saatinde kurtarıldı. Enkazdan sağ çıkarılan kadın, kendisini kurtaran ekibe, "Size kahve yapacağım" dedi.

YAŞLI ADAM VE BİR KADIN 80 SAAT SONRA KURTARILDI

Malatya'da yıkılan binanın enkazında kalan yaşlı adam 80 saat sonra kurtarıldı. Malatya'da Yeşilyurt ilçesine bağlı Zaviye Mahallesi Temelli Caddesi'nde yıkılan 6 katlı Afan Apartmanı'nın enkazından yaralı çıkarılan Abdullah İnal, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Hatay’da uzun uğraşlar sonucu 40 yaşındaki Selma Hasar'a ulaşıldı. Depremden 80 saat sonra enkazdan kurtarılan Hasar'a olay yerinde ilk müdahale yapıldı. Hasar, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

MALATYA'DA ENKAZ ALTINDA KALAN KADIN 79 SAAT SONRA KURTARILDI

Malatya'da yıkılan binanın altında kalan kadın 79 saat sonra sağ kurtarıldı. Ekiplerin çalışması sonrasında Nazime Şahin enkaz altından yaralı kurtarıldı. Şahin, 112 Acil sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

HATAY'DA ENKAZDAN 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK 79 SAAT SONRA KURTARILDI

Hatay'da enkaz altında kalan 2 yaşındaki Mert Tatar, depremden 79 saat sonra kurtarıldı. Betonları duvar delici aletlerle kesip koridor oluşturan ekipler, uzun uğraşlar sonucu 2 yaşındaki Mert Tatar'a ulaştı. Depremden 79 saat sonra enkazdan kurtarılan Tatar, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

17 YAŞINDAKİ ÜNZİLE 78 SAAT SONRA KURTARILDI

Depremden etkilenen Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 17 yaşındaki Ünzile Sevimli, bina enkazından 78 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Güngören Belediyesi arama kurtarma ekipleri Mezbahane Caddesi'ndeki Zaman Apartmanı enkazında kurtarma çalışması yürüttü. Ekipler, 17 yaşındaki Ünzile Sevimli'yi enkaz altından 78 saat sonra kurtardı.

77 SAAT SONRA ADIYAMAN’DA KURTARILDI

Adıyaman'da Yenimahalle Umutkent Sitesi enkazından ses alınması üzerine, yaklaşık 17 saat önce çalışmalar bu bölgede yoğunlaştırıldı. Ekiplerin uzun süren çalışmasının ardından 36 yaşındaki Yılmaz Çetin'e ulaşıldı. Çetin, alkışlar ve tekbirler eşliğinde karşılandı. Depremden 77 saat sonra sıkıştığı yerden çıkarılan yaralı, ambulansla hastaneye sevk edildi.

3 KİŞİLİK AİLE 73 SAAT SONRA ENKAZDAN KURTARILDI

Kayramanmaraş'ta yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken 73 saat sonra güzel bir haber geldi. Onikişubat ilçesi Azerbaycan Bulvarı'nda 7 katlı Gözde 2 Apartmanı'nın enkazından ses alınması üzerine bölgeye Sakarya Büyükşehir ve Isparta Belediyesi kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekipler 55 yaşındaki Ali, 40 yaşındaki eşi Zelal ve 5 yaşındaki kızları Mir Berzan Bağış'a ulaştı. Enkazdan yaralı çıkarılan aile tekbir eşliğinde sıkıştığı yerden çıkarılarak ambulanlarla hastaneye sevk edildi.

72 SAAT SONRA AYNI BİNANIN ENKAZINDAN 4 KİŞİ KURTARILDI

Hatay’ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'nde yıkılan Sultanevler Sitesi'nde bir blokun enkazından gelen sesleri tespit eden İHH ve AFAD arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştırdı. Enkazda yapılan çalışma sonucu ilk depremden 72 saat sonra 5 yaşındaki Hazal ile annesi Betül Güner kurtarıldı. Aynı enkazda bir baba ile kızına da ulaşıldı. Enkazdan yaralı çıkarılan 4 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı.

DİYARBAKIR'DA ENKAZ ALTINDAN 5 KİŞİ 72 SAAT SONRA ÇIKARILDI

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 5 Nisan Mahallesi'nde bulunan Yoldaş Apartmanı'nın enkazından 4 kişi 70 saat sonra bir kişi de 72 saat sonra olmak üzere 5 kişi daha sağ olarak kurtarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: BÖYLE BİR DÖNEMDE ÇİRKEFÇE KAMPANYALAR YÜRÜTÜLMESİNİ HAZMEDEMİYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu Hatay’da yaptığı açıklamada, "Böyle bir dönemde hâlâ basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe, hâlâ burada olumsuz kampanyalar yürütmeyi ben şu anda hazmedemiyorum." dedi. Ardından Gaziantep'e geçen Erdoğan yaptığı incelemelerin ardından depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 16 bin 170'e, yaralı sayısının ise 64 bin 194’e çıktığını açıkladı.

 

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da incelemelerde bulundu. "Tarihimizin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadık. Dünyada eşine rastlanmayacak iki büyük depreme ardı ardına ne yazık ki 10 ilimizde maruz kaldık" ifadeleriyle konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay'ın bu felaketten en çok etkilenen, en fazla yıkıma ve can kaybına uğrayan şehirlerin başında geldiğini belirtti.

"BU DÖNEM BİRLİK, BERABERLİK DÖNEMİDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "gereken her adımı atarak kimseyi yıkıntılar altında bırakmayacak, kimseyi mağdur etmeyecek bir afet yönetimi" yürüteceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dönem bir birlik, beraberlik dönemidir. Dayanışma dönemidir. Böyle bir dönemde hâlâ basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe, hâlâ burada olumsuz kampanyalar yürütmeyi ben şu anda hazmedemiyorum. Bunun yanında da üzerimde bulunan makamın sorumluluğu olmamış olsa ben bugün böyle konuşmam, çok daha farklı konuşurum. Zira şu anda mevcut hükûmet tüm imkânlarını seferber ederek Hazine ve Maliye başta olmak üzere adımlarını atmış ve bu ara dönemde tüm depremzedelere 10'ar bin lira verme kararını Kahramanmaraş'ta açıkladım."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GAZİANTEP’TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’ın ardından geçtiği Gaziantep'te yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 16 bin 170, yaralı sayısının 64 bin 194 olduğunu açıkladı. Erdoğan şöyle konuştu; "Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarımızla sahadayız. Hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak. Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, halkım asla prim vermeyecektir. Bir taraftan konteyner çalışmalarımız, diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Gelecek konteynerleri 10 ile dağıtacağız. Bugün Meclis'te yapılacak oylamayla OHAL yürürlüğe girmiş olacak. Türkiye'de süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına karşı müdahale imkanını devlete vermiş olacaktır."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: DEPREM BÖLGESİNDE 103 BİN 800 GÖREVLİ ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde 103 bin 800 görevlinin fiilen görev yaptığını bildirdi.

   

Ankara

Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AFAD Koordinasyon Merkezinde, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, 66 ülkenin arama kurtarma ekiplerinin sahada olduğunu aktararak, "Bunların 4 bin 931'i fiilen sahada, 1756 kadar da gelecek olan var. Bu gece yine geldikçe de direkt olarak malzemeleriyle sahaya sevk ediyoruz." dedi.

"SAHADAKİ TOPLAM GÖREVLİ SAYISI 103 BİN 800"

"Sahada toplam görevli sayısına baktığımızda, güvenlik güçleri, Kızılay ve STK'lar, gönüllüler, sağlık ekipleri ile ilgili tüm bakanlıklarımızın sahadaki toplam görevli sayısı 103 bin 800'dür." bilgisini veren Oktay, depremin ilk anında sevk edilen iş makinelerinin de 5 bin 531 olduğunu ifade etti. İhtiyaç olduğunda diğer illerden de kaydırmalar yaptıklarını bildiren Oktay, arama kurtarma faaliyetlerindeki en önemli ihtiyaçlardan olan vinçlerin sayısının da an itibarıyla 900'ü geçtiğini bildirdi.

"KÖYLERİMİZE DE BATTANİYE VE GIDA ULAŞTIRMAYA BAŞLADIK"

Geçici barınma noktasında afet bölgeleri dışında 1 milyon 60 bin kapasite oluşturduklarını ifade eden Oktay, depremin yaşandığı illerden çıkmak isteyenler için adreslerin belirlendiğini anımsattı. Yurt, pansiyon, spor merkezleri ve benzeri yerlerde barınanların 500 bini geçtiğini, 100 bin civarında çadırı da 10 ile dağıttıklarını kaydeden Oktay, "1 milyon 250 bin battaniyeyi de yine il ilçeler ve şimdi köylerimize de ulaşılamayan yerlerde, özellikle havadan helikopterlerle atmaya başladık, atıyoruz." diye konuştu. Seyyar mutfak ve mobil fırınların kurulduğunu belirten Oktay, bu konuda köylere erişmek için de çalışıldığını söyledi.

"BURADA 100 BİN KİŞİ EMEK VERİYOR"

Aralarında Ankara Büyükşehir Belediyesine ait açlarının da olduğu iş makinelerin moloz toplama işlemi için kendileri tarafından havalimanına yönlendirildiğini belirten Oktay, "Burada 100 bin kişi emek veriyor. 'Nasıl destek oluruz, nasıl bir, beraber oluruz' diye çaba sarf edeceğimize bunları konuştuk. Burada da ifade ediyoruz. Ayrım olmaz, afet dönemindeyiz. Molozu toplayıp da 'Hadi buyurun Hatay limanını, havalimanını biz yapıyoruz, onarıyoruz, kim geliyorsa gelsin, tutuklanırsa tutuklansın.' Yazıklar olsun size. Söyleyecek hiçbir şeyim yok. Milletimize havale ediyorum." ifadelerini kullandı.

YARDIMLAR İÇİN ÖRNEK DAYANIŞMA

Asrın felaketiyle karşılaştığımız bugünlerde Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardım haberleri yürekleri ısıtıyor. İşte o örneklerden bazıları…

İKİ YAŞLI KADININ DEPREMZEDELERE YAPTIKLARI BAĞIŞ DUYGULANDIRDI

İnsani yardım malzemelerini depremzedelere ulaştırmak üzere Batman Umut Kervanı merkezine gelen iki teyzeden biri üstündeki paltoyu, diğer teyze ise yanında getirdiği altınları depremzedelere ulaştırılmak üzere bağışladı. İsimleri bilinmeyen iki bayanın anlamlı bağışları hem Umut Kervanı yetkilileri hem de orada bulunan vatandaşlarda duygu anlar yaşattı.

KARS'TA DÜVESİNİ SATAN SARIGÜL NİNE, PARASINI DEPREMZEDELERE BAĞIŞLADI

Kars Akyaka'da 70 yaşındaki Sarıgül Kaçan düvesini satıp, karşılığında aldığı 13 bin TL'yi depremzedelere gönderdi. Kendisine ait bir adet düveyi 13 bin TL'ye satan Kaçan, karşılığında aldığı parayı da depremzedelere bağışlamak üzere köy muhtarı oğlu Selahattin Kaçan’la Akyaka Kaymakamlığına gönderdi.

81 YAŞINDAKİ SELİM GÜNGÖR UMRE PARASINI DEPREMZEDELER İÇİN BAĞIŞLADI

Edirne'nin İpsala ilçesinde 81 yaşındaki Selim Güngör, umre için biriktirdiği parayı depremzedeler için bağışladı. İbriktepe köyünde yaşayan Güngör, İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili'yi makamında ziyaret ederek, umre için biriktirdiği 20 bin lirayı depremzedelere gönderilmesi için görevlilere teslim etti.

OKUL HARÇLIĞINI DEPREMZEDELERE GÖNDERDİ

Van'da yaşayan bir ilkokul öğrencisi Adıyaman'daki depremzedelere 10 TL okul harçlığı ve yiyecek gönderdi. Güzel yürekli Van'lı öğrenci gönderdiği notta şunları yazdı: "Allah yardımcınız olsun sizi en iyi biz anlarız. Dualarımız ve kalbimiz sizlerle. Van'dan sevgilerle"

AYDINLI MİNİKLERDEN DEPREMZEDELERE DUYGULANDIRAN YARDIM

Aydınlı minikler de taşın altına eline koyarak, en sevdikleri oyuncakları depremzede çocuklara gönderdi. Hiç tanımadığı akranları için oyuncaklarını gönderen miniklerin bu hareketi yürekleri ısıtırken yazdıkları notlar ise duygulandırdı. Yazdıkları notlar ile depremzede arkadaşlarına moral veren minik kalplerin büyük hareketi ise yürekleri ısıttı. Gönderilen notların bazılarında "Her buluttan sonra bir güneş doğar arkadaşım. Senin de güneşin doğacaktır elbet, sabırlı ol" ifadeleri yer aldı.

YAŞLI ÇİFT, ENGELLİ MAAŞLARINI DEPREMZEDELERE BAĞIŞLADI

Irak Kürdistanı'nda ikamet eden yaşlı ve engelli çift, emekli maaşlarını Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışladı. Süleymaniye'nin Berdeqareman ilçesinde yaşayan Hurşide (75) ve Ali (60) çifti, Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük deprem nedeniyle engelli maaşlarını Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışladılar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir