• DOLAR 34.566
  • EURO 36.076
  • ALTIN 3008.823
  • ...
Bakan Kurum: İlk önceliğimiz arama kurtarma faaliyetleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Kurum, Gaziantep AFAD'da kurulu Deprem Koordinasyon Merkezi'nde İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Gaziantep Valisi Davut Gül'ün de katıldığı toplantıda depremin ardından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Koordinasyon merkezinde depremin yoğun olarak yaşandığı Ishahiye ve Nurdağı’ndaki merkezlerle bağlantı kurmak suretiyle süreci takip ettiklerini belirten Kurum, "Şu ana kadar 684 artçı depremler yaşadık ve halen artçı depremler devam ediyor. Bugün görüyoruz ki bu artçı depremler, yorulan binalar sebebiyle de artçı depremlerle birlikte binaların hasarının daha da arttığını, dolayısıyla hasarlı binalarla ilgili hassasiyetin hala devam ettiğini de burada altını çizerek ifade etmek istiyorum. Kesinlikle vatandaşlarımız hasarlı binalara girmemeleri konusunda bu konuyu önemle ifade etmek istiyorum. Hasarlı binaların yanında da durulmaması noktasında birimlerimiz, ekiplerimiz süreci takip ediyorlar." dedi.

Kurum, "Gaziantep sürecinde şu an 12 bin doğrudan personelimiz, arama-kurtarma ekiplerimiz, sağlık personellerimiz, çadırlarımızla ilgili gıda, barınma ihtiyaçları ile ilgili tüm personellerimiz sahadadır. Dolaylı olarak da tabii ki tüm birimlerimiz, belediyelerimiz valiliğimiz koordinasyonunda, buradaki merkezimiz koordinasyonunda faaliyetleri yürütmekte. " ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, "Bin 646 kurtarma personelimiz ile şu an bütün enkaz alanlarında vatandaşımızın yanındayız ve orada sağ-salim vatandaşlarımızı çıkarabilme mücadelesini yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Ve bu manada 400'ü iş makinesi, ekskavatör, vinç, mobil vinç kazıyıcısı, yükleyicisi ve tüm ekipmanlarımızla birlikte bir fiil enkaz alanlarındayız. Yine alet edevat noktasında kırıcı, kesici tüm aletlerimiz ve bin 646 arama- kurtarma ekibimizle, bu ekibin içinde profesyonel AFAD’ımızın ekipleri, jandarmamızın ekipleri, emniyetimizin ekipleri, gönüllü arama-kurtarma ekiplerimiz yine gönüllerimiz ve bu sürece destek veren arama-kurtarma ekiplerimizle birlikte sürecimizi yürütüyoruz." diye ekledi.

Sağlık noktasında 618 sağlık personelinin sahada olduğunu belirten Kurum, "Gaziantep özelinde sadece AFAD’la ilgili arama-kurtarma faaliyetleriyle ilgili sürece yürütmekte. Diğer taraftan da Lojistik 12 bine yakın da sağlık çalışanıyla burada süreci yürütüyoruz. 243 ambulansımız da bir fiil enkaz alanlarında süreci yakinen takip etmektedir." dedi.

"Birinci önceliğimiz arama kurtarma faaliyetleri"

Kurum, şunları kaydetti:

"Tabii ki şu an iki önceliğimiz var. Birinci önceliğimiz arama kurtarma faaliyetleri. 55'inci saatteyiz.  İzmir'de bir yavrumuzu 112'nci saatte enkaz altından canlı kurtardık. Dolayısıyla bu saatler bizim için çok çok önemli. İkinci önemli husus da hasar tespit ve vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarını, gıda ihtiyaçlarını giderme sürecidir. Bu süreçleri de bir fiil takip ediyoruz. Bu kapsamda Gaziantep özelinde gelen ihbarlar neticesinde 900 binamızın ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespitini yaptık Şu an itibariyle enkazlarımızda vefat eden vatandaşımızın sayısı 551'e ulaştı. Enkazlarda yaralı olarak 5 bin 942 vatandaşımızı kurtarmak Islahiye ve Nurdağı’nda hastanelerimiz ve sahra çadırlarımızda tedavi altına aldık. Acil olanlar varsa da Sağlık Bakanlığımız koordinasyonunda diğer büyükşehirlerimize uçak ambulanslarla tahliye sürecini yürütüyoruz. Oralarda tedavileri devam ediyor.

Gaziantep özelinde 3 bin konteynerimizi merkez, Islahiye ve Nurdağı'nda olmak suretiyle altyapısını hazırlıyoruz. Etaplar halinde 3 bin konteyner kurulum sürecine de başladık. Bir taraftan da TOKİ Başkanlığımızla birlikte kalıcı konutlarla ilgili çalışmaları yürütüyoruz.  Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde belirlediğimiz alanlara ilave etmek suretiyle alan ve projelerin çalışmasını, hızlı bir şekilde vatandaşımızın kalıcı konutlara erişmesini  sağlayacak adımlarımızı daha önceki depremlerde, afetlerde olduğu gibi burada da hızlı bir şekilde yürütmek üzere ekiplerimiz sahada bilfiil çalışmaktadır. Gaziantep genelimizde bu çerçevede ekmek, yemek ihtiyaçlarını giderebilmek,  amacıyla mobil yemekhanelerimizi kurduk.  İslahiye'de 3 adet, Nurdağı'nda 5 adet ve merkezde yine yeterli ihtiyacı giderecek şekliyle mobil yemekhanelerimiz kuruldu. Kilis'te kurduğumuz, jandarmamızın yemekhanelerle birlikte de vatandaşlarımıza sıcak yemek, çorba dağıtımını gerçekleştiriyoruz. 

Bu çerçevede sosyal tesislerimizi, kültür merkezlerimizi, sağlam olduğunu tespit ettiğimiz binalarda da vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını giderecek adımlarımızı atıyoruz. Büyük bir seferberlik şuuruyla hareket ediyoruz. Bu manada şu an ilimizde herhangi bir araç, ekipman eksiği, arama kurtarma personeli, eksiği yoktur. Bir fiil bütün alanlarda çalışılmaktadır. Devletimiz hem maddi olarak hem manen milletin yanındadır. İnşallah el birliği içerisinde daha önceki depremlerde, afetlerde olduğu gibi buradaki süreci de büyük bir titizlikle, büyük bir özveriyle özenle yürüteceğiz. Vatandaşlarımızı enkaz altından kurtaracağız. Kurtarma mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Bu motivasyonla inanan ekiplerimiz sahada çalışıyorlar. Kara, yağmura, yağışa rağmen bu süreci yürütüyoruz. Jandarmamızla bölgeye sevk ettiğimiz helikopterlerle birlikte köylerimize, battaniyelerimizi, çadırlarımızı ulaştıracak iki tane helikopterimizi tahsis ettik." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir