• DOLAR 32.647
  • EURO 35.334
  • ALTIN 2477.336
  • ...
Deprem üstüne Deprem! GÜN; BİRLİK OLMA YARDIMLAŞMA GÜNÜ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Dün sabah 04.17'de yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı. Kahramanmaraş'ın yanısıra, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da da binalar yıkıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. 7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Sarsıntı Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi. Şehir merkezlerinde uzun araç kuyrukları oluştu.

DÖRDÜNCÜ SEVİYEDE ALARM VERİLDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.  Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz." açıklamasını yaptı.

AFAD: ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULDU

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu açıkladı.

7,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE İKİNCİ DEPREM VE 32 ARTÇI

AFAD, saat 13.24'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD, depremin ardından en büyüğü Gaziantep Nurdağı'nda 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı sarsıntı meydana geldiğini açıkladı. Artçı sarsıntılar nedeniyle binalara girilmemesi istendi. Depremin ardından Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da binalar yıkıldı. Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

AFAD'DAN CEP TELEFONLARIYLA İLETİŞİME DAİR UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), pet çok ilde hissedilen Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyarıda bulundu. Başkanlığın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının." bilgisi paylaşıldı.

"BÖLGEDE SON YILLARIN EN BÜYÜK DEPREMİ"

Yabancı ajanslar sarsıntıyı "bölgede son yılların en büyük depremi" olarak tanımladı. Deprem, Suriye ve Lübnan'dan Gürcistan'a kadar hissedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:  Gün 85 milyon tek yürek tek bilek olma günüdür

Depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gece saat 04.17'de son bir asırda yaşadığımız, 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. 7,7 büyüklüğünde deprem geniş bir alanda hissedildi.” dedi.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Devletimiz, deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir, valiliklerimiz kendi illerindeki tüm imkânları seferber etmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir.

9 bin personel arama-kurtarma çalışması yürütüyor, bölgeye dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Yardıma gidecek kişi ve kurumlar AFAD ile koordinasyon içinde hareket etmeli. Bunun dışındaki yardımlar kargaşaya yol açmakta, amaca ulaşılması zorlaşmaktadır.

Depremde ilk belirlemelere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetti. Can kaybının nereye yükseleceğini bilmiyoruz. 5 bin 385 yaralı var, 2 bin 818 bina yıkıldı. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur. Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır.

Gün 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür.

HÜDA PAR: TÜM TEŞKİLATLARIMIZLA HALKIMIZIN YANINDAYIZ

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan deprem sonrası bir açıklama da HÜDA PAR’dan geldi. Partinin Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, “HÜDA PAR olarak biz de tüm teşkilatlarımızla halkımızın yanındayız. İlgili kamu kurumları ve sivil kuruluşlarla birlikte halkımızın da bu zor süreçte yaraların hızla sarılması için gerekli hassasiyeti göstereceğinden kuşkumuz yoktur.” denildi.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Merkezi tarafından paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğünde depremle sarsıldık. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır'da olmak üzere 10 ilde can kaybına ve yıkıma neden olan depremde maalesef yüzlerce vatandaşımız vefat etti. Binlerce vatandaşımız da yaralandı.

Hepimizi derinden sarsan bu büyük afette vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet; ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyoruz.

Gece saatlerinde meydana gelen deprem Suriye’de de yüzlerce can kaybına neden oldu. Yüce Rabbimiz coğrafyamızı, memleketimizi ve milletimizi muhafaza buyursun.

Depremin ilk saatlerindeki müdahale son derece önemlidir. Özellikle arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için uzmanların yönlendirmelerine göre hareket edilmelidir.

Şu anda en acil olan husus, soğuktan korunmak için giyim ve barınma ihtiyacının karşılanması ile sıcak aş dağıtımı yapılmasıdır. Sağlık kuruluşlarından yapılan acil kan anonslarına karşı da duyarlı olunması gerekmektedir.

Arama kurtarma çalışmalarının en hızlı şekilde yürütülmesi için devletin tüm imkânları seferber edilmelidir.  Depremden etkilenen bölgelerde barınma başta olmak üzere temel ihtiyaçların temini konusunda en üst seviyede tedbirler alınmalıdır. 

HÜDA PAR olarak biz de tüm teşkilatlarımızla halkımızın yanındayız. İlgili kamu kurumları ve sivil kuruluşlarla birlikte halkımızın da bu zor süreçte yaraların hızla sarılması için gerekli hassasiyeti göstereceğinden kuşkumuz yoktur. Vefat eden kardeşlerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyoruz. Umarız can kaybımız artmaz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.

 

"HAVA YARDIM KORİDORU" OLUŞTURULDU

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgeye arama kurtarma ekiplerinin ulaştırılması için TSK tarafından "hava yardım koridoru" oluşturuldu. 11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında çalışmaları denetleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Sağlık ekiplerini, arama kurtarma ekiplerini ve araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Gerekli ulaştırma hizmetini vermek için uçaklarımızın hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardık." dedi.

Etimesgut'taki Kızılay Afet Operasyon Merkezi'nde de Genel Başkan Kerem Kınık başkanlığında toplanan Kızılay ekipleri, deprem bölgesindeki arama kurtarma ve koordinasyon çalışmalarını sürdürüyor. Kınık, tüm ekipleri bölgeye sevk ettiklerini söyledi. Bölge Afet Müdahale Merkezlerindeki ekipleri arama kurtarma çalışmaları için deprem bölgesine gönderdiklerini belirten Kınık, "Çadırlarımız, ısıtıcılarımız, mobil aşevlerimiz, tırlarımız, ikram araçlarımız sahaya seferber edildi. Gönüllülerimiz, profesyonel ekiplerimiz sahaya seferber edildi." dedi.

 

OKULLAR VE YÜKSEKÖĞRETİM TATİL EDİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye genelinde okulların 1 hafta tatil edildiğini açıkladı.

Mahmut Özer, “Gelişme durumuna göre, süreç içinde değerlendirmemizi yapacağız, uzatıp uzatmayacağımıza karar vereceğiz.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı da, ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiğini bildirdi.

 

DOĞAL GAZ AKIŞI DURDURULDU

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar sonucunda Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş ve bu illere bağlı Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışının durdurulduğunu açıkladı.

 

KAN BAĞIŞI SEFERBERLİĞİ

Depremin ardından kan bağışı için yapılan çağrılara vatandaşlar kayıtsız kalmadı. Kızılay’ın kan verme noktalarında yoğunluk yaşandı. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar deprem bölgesinde oluşabilecek kan ihtiyacının karşılanması için kan bağış noktalarına akın etti.

 

Erbaş: Vatandaşlarımız camilerimizde kalabilirler

Deprem sonrası soğuk hava koşulları nedeniyle sıkıntı yaşayan vatandaşlar camilere akın etti.

Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak tüm ekiplerle deprem bölgesinde vatandaşların yanında olacaklarını açıkladı. Sosyal medya Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Erbaş, “Kahramanmaraş Pazarcık merkezde meydana gelen ve birçok çevre ilde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak ekiplerimizle deprem bölgesinde milletimizin yanında olacağız. Deprem bölgesinde evlerine giremeyen tüm vatandaşlarımız, arzu etmeleri halinde il müftülüklerimiz ve din görevlilerimizin rehberliğinde uygun olan camilerimizde diledikleri kadar kalabilirler.” ifadelerine yer verdi.

 

Hizbullah Cemaati Rehberi Gümüş'ten taziye mesajı

Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş de, deprem nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı.

Gümüş, mesajında şunları kaydetti:

"Can kaybına ve yaralanmaya sebep olan depremde vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet ve yaralılara hayırlı şifalar diliyoruz. Yakınlarına sabrı cemil diliyoruz. Deprem bölgesinde olup etkilenmeyen ve deprem bölgesi dışındaki halkımızın, depremzedelere maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyeceğini biliyoruz. Şimdiden yardım eden tüm kardeşlerimizden Allah razı olsun. Rabbim ümmetimizi daha büyük afetlerden korusun."

 

Mescid-İ Aksa'da Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Siyonist rejimin işgali altındaki Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da gıyabi cenaze namazı kılındı. Öğle namazı için Mescid-i Aksa'ya gelen yüzlerce Filistinli, namazın ardından depremde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

 

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yardım çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, İslam dünyasına deprem bölgelerine acil yardım çağrısında bulundu. Dünya Müslüman Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Birliğin, bölge ülkelerini de etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma içinde olduğu belirtildi. Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dilenen açıklamada, İslam ülkelerine ve yardım kuruluşlarına deprem bölgelerine acil yardım ulaştırılması çağrısında bulunuldu.

 

Dünyadan taziye ve destek mesajları

Dünya liderleri merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla taziyelerini sundu.

Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS), Kürdistan Demokratik Partisi Genel Başkanı Mesud Barzani, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Filistin Dışişleri Bakanlığı, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Mısır Dışişleri Bakanlığı, Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş, Umman Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, NATO ve daha birçok ülke ve kuruluş taziye ve destek mesajları paylaşt

Bu haberler de ilginizi çekebilir