• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
GESOB Başkanı İsmet Özcan: Gaziantep’te işyeri kiraları 5 kat arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kiralara yapılan zamların, esnafın belini büktüğünü ve esnafın büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Özcan, devletin esnafı rahatlatacak adımlar atmasını talep etti.

“Esnafımız icralık ya da mahkemelik”

Gaziantep’te işyeri kira fiyatlarının 5 kat arttığını belirten Özcan, ‘’Bizim en büyük sorunumuz işyeri ve konut kiraları. Gaziantep’te son bir yılda kiralarda yüzde 100 oranında artış var. Birçok esnafımız dükkân sahipleri ile ya icralık ya da mahkemelik olmuş durumda. Devletin konut kiraları için açıkladığı yüzde 25 sınır vardı ama işyeri kiraları için açıklama olmamıştı. Şu an 5000 TL kira veren esnaftan 25 bin TL istenirken 25 bin TL kira veren esnaftan 125 bin TL civarı rakamlar isteniyor. Bu durum vatandaşımıza zam olarak yansımaktadır. Esnafımızın şu an 2 tane büyük sorunu var; bunlardan birincisi kira diğeri de asgari ücret. Asgari ücret alan için az, veren için çok. Şu an biz bu konuda Cumhurbaşkanımızdan esnafın yanında çalışan asgari ücretlilere biraz daha destek bekliyoruz. Asgari ücretlilerin şu anda bizlere 14-15 bin TL civarı bir masrafı var. Şu anda biz bunu zor çıkartıyoruz.’’ dedi.

“Esnafımız yer bulamıyor”

Esnafın uygun işyeri bulmakta zorluk yaşadığını belirten Özcan, ‘’Gaziantep üreten bir şehir, esnafının çok olduğu esnaf şehridir. Gaziantep’te belli başlı yerlerde kira sorunu çok yüksek. İş yeri bulamıyoruz, bazı mesleklerin de şehir dışına taşınması gerekiyor. Demir dökümcüler, oto makinacılar, birçok meslek dalında yer arıyoruz. Artık şehir içine sığmıyoruz, çıkmamızda gerekiyor. Şu an oto makina da birçok tamirci var, yeni ustalarımız var ama dükkân yok. Marangozlarımız, demir doğramacılarımız, sanayi işiyle uğraşanlarımız ve esnafımızın birçoğu şu an yer arayışında ve maalesef yer bulamıyorlar. Kentsel dönüşümden dolayı çıkarılan esnafımız var, ruhsat alamıyorlar. Çünkü tehlikeli binalar ve yıkılmak üzere olan binalar var. Bir an önce bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Bu konuları Büyükşehir Şahinbey ve Şehitkamil belediyesiyle görüşüyoruz. Esnafımıza uygun yer arıyoruz. Milli Emlaktan Büyükşehir Belediyesine geçerse bizde oradan alıp esnafımızı rahat ettireceğiz diye düşünüyoruz. Gaziantep üreten bir şehir, artık mahalle aralarına sığmıyoruz. Trafik açısından da sıkıntıya giriyoruz. Uygun mekanlar olursa hem şehir trafiği rahatlar hem esnaf rahatlar hem de biz daha güzel, daha kaliteli işler yaparız diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Önceliğimiz EYT”

Kendileri için en önemli konunun EYT olduğunu belirten Özcan, ‘’Bir beklentimiz de EYT ile ilgilidir. SSK’lılarla ilgili bazı çözümler bulundu. Ancak esnafımız umduğunu bulamadı. Tabiri caizse esnafımız bu konuda hükümete biraz kırıldı. Çünkü biz 9000 günde emekli oluyoruz. Yanımızda çalışan işçi 5000 günden başlayarak 5400 günde emekli oluyor ve aldığı maaşta bizden daha yüksek. Yani ben emekli olsam benim maaşım daha düşük yanımda çalışan işçi SSK’lı maaşı daha yüksek. Bu adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor. Hükümet şu konuda haklı. 1999’da yasa böyleydi doğru. Yasa sonradan değişmiş kabul ediyoruz ama bizim beklentimiz böyle değildi. Tarım bakanımızın ve diğer bakanlarımızın açıklamaları vardı. Biz en az 7000 günde emekli oluruz diye bekledik ama biz emekli olacağız diye gidip askerlik borçlanması yaptık, bayan esnafımız doğum borçlanması yaptı. Şu anda ne olduğu belli değil. Biz emekli olacak mıyız olmayacak mıyız ne çıkacak inanın bilmiyoruz, sıkıntımız bu. Esnaf olarak sayın Cumhurbaşkanımızdan en azından bir iyileştirme bekliyoruz. 9000 gün olmazsa da 7000-7500 gün olur veya geriye dönük borçlanma olabilir. Tamam biz 9000 günde emekli olalım. Örneğin benim 1999’da BAĞ-KUR’um var, EYT’ye giriyorum yaşım kurtarıyor. Ama BAĞ-KUR primim 9000 bin gün olduğu için tam dolmamış. Devlet eğer şunu yaparsa, 2000 gün beni borçlandırırsa bu borcu ödeyelim ama emekli olalım; esnafın beklentisi bu. Şu anda kirayı da geçtim, hayat pahalılığını da geçtim bizim için en önemli olan konu EYT. Esnaf şu an sıkıntıda bu konuda yardımcı olmalarını arz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“BÜSEM benzeri yerleri arttırmalıyız”

Esnafa geniş ve rahat çalışabilecekleri bir alan sağlanması gerektiğini belirten Özcan, “Hükümetten beklentimiz esnaf olarak, BAĞ-KUR primimiz yüksek olduğu için ödemekte zorluk çekiyoruz. BAĞ-KUR’a borçlarımız var, ödeyemiyoruz. Hükümetimiz bir yapılandırma yapıyor, bir af çıkartıyor, SSK borçları var, af borçları var ama şu an bizim ödeyecek gücümüz yok. Bu uzun vadeye yayılmalı, prim günümüz az olmalı veya bizim eski borcumuz dondurulmalı, yeni prim ödemeliyiz. Daha sonra emekli olacağımız da o prim borcunu ödemeliyiz. 40 defa da af çıksa biz bunu yine ödeyemeyiz. Yapılandırma yaptığımız zaman hem yapılandırmayı hem de BAĞ-KUR’u ödeyemeyiz. İkisi de ağır oluyor. Bunun bir tanesi ertelenmeli, yani emeklilikten sonra olan borcumuzu ödeyelim ama emekli olalım, öyle ödeyelim. Burada yine EYT’ye geliyoruz. Emekli olsak zaten prim borçlarımızı öderiz. Belediyeden beklentimiz ise BÜSEM benzeri yerleri çoğaltmalıyız. BÜSEM çok güzel bir proje. Emeği geçen kişilere teşekkür ediyorum. BÜSEM gibi yerleri arttırmamız gerekiyor. Sektör sektör ayırmamız gerekiyor. Esnafımıza geniş ve rahat çalışabileceği bir alan sağlamamız gerekiyor.” açıklamalarında bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir