• DOLAR 34.416
  • EURO 36.313
  • ALTIN 2842.108
  • ...
Karanfilin faydalarını okuyunca evlerinizden eksik etmeyeceksiniz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meyve sularından, bitki çaylarına, reçellerden, tatlılara, macunlara mutfaklarımızda oldukça çeşitli kullanım alanına sahiptir.Aynı zamanda tam bir şifa kaynağıdır. Ağız yaralarında, diş hastalıklarında, boğaz ağrısında, mide rahatsızlıklarında kullanılır. Aynı zamanda soluk almayı kuvvetlendirici özelliğe de sahiptir.

Karanfilin tarihi eski dönemlere kadar uzanır. Çin'de özellikle ağız kokusu için kullanılırken Eski Romalılar baharat olarak kullanmışlardır. Ana yurdu Molucca Adaları olup buradan Araplar yoluyla pekçok yere yayılmıştır.

Ortaçağ İslam Dünyasının ünlü tıp bilgini İbn Sina'da karanfili bazı rahatsızlıklarda kullanmıştır. İbn Sina'nın El-Kanun fi't-Tıbadlı kitabında bu konuda bazı bilgiler vardır. İbni Sina alkol alan kişilerin rahatsızlıklarına karşı bazı önlemler alınması gerektiğini midede üşüme olması halinde zencefil, karanfil ve portakal kabuğunun tatlı olarak yenmesinin iyi geleceğini belirtmiştir.

yüzyıla ait ve Şerafeddin Sabuncuoğlu'nun yazdığı Mücerrebname adlı eserde karanfilden de sözedilir. Bu kitapta yazılı bulunan ve kuvvet verici, ferahlatıcı, sindirimi düzenleyici antidot bir ilaç olan tiryağın bileşiminde karanfil de bulunur.
Aynı yüzyılda yaşamış ünlü Türkhekimi Eşref bin Muhammed de“Olur ilacı, karanfil döğeler, tatlı elma suyu ile içireler.” Diyerek çocukların kusmalarına karşı karanfil önermektedir.

Birgüvî Katipzade Mehmed Nuri, Hâtır Güzâr-i Etibba adlı eserinde (1875), mide rahatsızlıklarında kullanıldığından ve solucan giderici özelliklerinden bahsetmiştir.

Karanfili nasıl kullanmalıyız?

-Kış aylarında gün içerisinde ağızda çiğnenmesi soğuk algınlığından korur.

-Demlenmiş bir çayın içine 10-12 adet karanfil atılıp 3-4 dakika bekletilip tüketilirse zihin yorgunluğunuza iyi gelir ve stresinizi azaltır.

-Boğaz ağrısına karşı bir bardak çaya birkaç tane karanfil konur ve içilir

-Ağız kokusunu için karanfil ağızda çiğnenir.

-Karanfili bir bardak suya atıp bekletirseniz gargara şeklinde kullanıldığında diş eti sağlığınızı korur.

Karanfilin Zararları

“Maddenin kendisi değil miktarı zehirdir” sözünü de unutmayıp her şeyin fazlasından kaçınmak gerekir.Karanfil de fazla tüketildiğinde; Karın ağrısı, ishal, bağırsak kanaması,solunum problemleri, ağızda hassasiyet, kusma gibi problemlere sebep olabilir. Ayrıca 2 yaş altı bebeklerde önerilmemektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir