• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ekran bağımlısı çocuklarda otizm görülebilir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocukların televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar derken ekran karşısında uzun saatler geçirmesi çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor.

Ekran bağımlılığın çok büyük problemlere neden olduğunu belirten Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, günümüzde ekran bağımlılığından kaynaklı her 100 çocuktan beşinde otizm spektrum bozukluğu görüldüğünü vurguladı.

Ekran bağımlılığının çocukların 'ben' odaklı olmasına sebep olduğunu ifade eden Sayar, bu bağımlılığın çocukları içe kapanık ve aile ilişkilerinde daha sınırlı bireyler olmasına neden olduğunu dile getirdi.

 Sayar, çocukların ekran bağımlılığından dolayı kendi sorumluluk bilincini geliştirmediğini ve okul ödevleri yapmamaya başladığını söyledi.

"Ekranın çocukların hayatındaki etkisi çok fazladır"

Ekran bağımlılığına bağlı olan çocuklarda otizmin görülebileceğine dikkat çeken Sayar, "Psikologlar ve pediatristler olarak 0 ile 3 yaş arasındaki çocukların telefonla tanışmamasını istiyoruz. Günümüz çağında ailelerimiz ne yazık ki çocuklara telefon televizyon ve tablet vererek sanki çocuklardan bir 'kurtuluş' gibi onları bu aletlere maruz bırakarak dikkat eksikliği gibi birçok hastalığın artık kriteri haline gelmiş olan ekran bağımlılığına sürüklüyorlar. Bu sürükleme ile beraber çocukların hem özgüven konusunda hem de sosyal hayatta bazı problemler oluşturuyor. Ekrana bağımlı olan çocuklarda bazı tehlikeler meydana geliyor. 1975 yılında her 5 bin çocuktan birinde otizm spektrum bozukluğu tanısı konulurken günümüzde her 100 çocuktan beşine otizm spektrum bozukluğu tanısı konuluyor. Aradaki fark çok oranın üstü ve korkutucu bir farktır. Ekran bağımlılığı çocukların daha çok 'ben' odaklı olmasına sebep oluyor. İlerleyen zamanlarda daha içine kapanık, aile ilişkilerinde daha sınırlı çocuklar topluma kazandırılıyor. Bu yüzden ekranın çocukların hayatındaki etkisi çok fazladır." dedi.

"Ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesi gerekiyor"

Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar

Ekran bağımlılığı ile ilgili ebeveynlere önerilerde bulunan Sayar, "Ekran bağımlılığı; ruhsal olarak çocuklarda depresyon, kaygı bozukluğu ve asosyalite çok fazla artıyor. Ekran bağımlılığı otizmin kriterlerin arasında yer alıyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesi gerekiyor. Çocuğunuzu telefonla veya televizyonla baş başa bırakarak kendi hayatınıza devam ederseniz o çocuğun her şeyi televizyonla veya telefonla öğrenir. Buna izin vermemelisiniz. Biz teknoloji çağındayız. Çocukların tamamen teknolojiye odaklanmasını istemiyoruz. Çocuklar tabii ki televizyon izlemeli, telefon kullanmalı yani teknoloji ne getirdiğini bilmeli ama bunun fazlası zarardır. Teknolojik ürünler 0 ile 3 arasındaki çocuklara verilmemeli. 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklara yarım saat nitelendiriliyor. 5 yaşından 8-9 yaşına kadar bir saat, 9 yaşından sonraki sürelerde ise belirli dakikalar olabilir." şeklinde konuştu.

"Verilen ödevleri yapmamaya başlıyor"

Ailelerin çocuklarıyla vakit geçirmesi gerektiğini vurgulayan Sayar, "Çocuk, boş zamanlarını aileleriyle geçirmeli. Aileler çocuklarla beraber oyun oynayabilir, kitap okuyabilir, mantık akıl ve zekâ oyunları oynayabilir ve dışarıda etkinlik yapabilir. Çocuk ekran bağımlılığından dolayı kendi sorumluluk bilincini geliştirmiyor. Verilen ödevleri yapmamaya başlıyor. Ekran bağımlılığının eğitim hayatına çok büyük etkisi oluyor." ifadelerine yer verdi.

Sayar, son olarak pandemi döneminde ekran bağımlılığının arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Ekran bağımlılığı pandemi ile birlikte çok fazla arttı. Ailelerin pandemide yapabilecekleri çok bir şey yoktu. Buna bağlı olarak telefon ve televizyon bağımlılığı arttı." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir