• DOLAR 34.651
  • EURO 36.438
  • ALTIN 2929.037
  • ...

Türkiye'nin önemli ihracat merkezi Gaziantep, ocak ayında ihracatını yüzde 11,8 artırarak 802 milyon 847 bin dolara ulaştı ve en fazla ihracat gerçekleştiren 5'inci il oldu.

Sanayi ve ihracatın ülke ekonomisinin omurgası olduğuna dikkat çeken kentteki sanayiciler, ekonominin ayakta tutulması için üretim maliyetini azaltmak gerektiğini ve enflasyona dayalı olarak yüksek seyreden üretici fiyat endeksini düşürmek gerektiğini belirttiler.

Gaziantep ve Güneydoğu'dan en yüksek ocak ayı ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), tarafından açıklanan ocak ayı rakamlarına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi bir önceki yılın ocak ayına göre ihracatını yüzde 11,8 oranında artırarak 942 milyon 602 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif şehri Gaziantep ise yüzde 11,8'lik artış ile 802 milyon 720 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

"2023 ihracatçı için umut verici bir sene olacak"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, "2023 yılına dair umutlarımız ve beklentilerimiz oldukça büyüktü. Senenin ilk günlerinde yetkililerin vermiş olduğu doğal gaz ve elektrik indirim müjdesi ihracatçımızın yüzünü güldüren bir gelişme oldu. Ocak ayına yansıyan tablodan anlıyoruz ki küresel ve ulusal ölçekte hesapta olmayan sorunlar çıkmadığı takdirde hem bölgemiz hem de Gaziantep için umut verici bir sene olacak. Bizler 2023 yılına yeni umutlarla ve pek çok beklentilerle girdik. Güneydoğu ve Gaziantep'te tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracat rakamlarını gördük. Bu gurur verici başarının mimarları tabii ki her zaman çalışkanlığı ve azmiyle gurur duyduğumuz bölge ihracatçılarımızdır. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyor, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yakışır bir ihracat senesi yaşamalarını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Bölgemiz her geçen gün gücünü artırıyor"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci

İhracatçı sayısında kayda değer bir artış olduğunu belirten Kileci, "Bölgemizden, ocak ayı boyunca 2 bin 446 firma ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep'ten aktif ihracat yapan firma sayısı ise bin 759 olarak kayda geçti. İhracatçı sayımızda kayda değer bir artış söz konusu. Ayrıca ocak ayında 89 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Giderek artan ihracatçı sayımız ile bölgemiz her geçen gün gücünü artırıyor." dedi.

"Irak, ABD ve Suriye ilk üçte yer almaya devam ediyor"

2023 yılının ilk ayında 168 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 40 payla ilk sırada yer alırken, Afrika ülkeleri yüzde 15,9 payla ikinci ve AB ülkeleri ise yüzde 15,4 payla üçüncü sırada bulunuyor. Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Almanya, İngiltere, İtalya, Libya ve Cibuti bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. 2022'nin son çeyreğinde Ticaret Bakanlığı'nın hayata geçirdiği uzak ülkeler stratejisi projesi sayesinde ihracatımızın ufkunu daha farklı ülkelere yöneltebileceğiz. Bu proje kapsamında 2022 yılında başlayan alım heyetlerimiz ve ticaret heyetlerimiz 2023 yılında da devam edecek. Bu yılın ilk alım heyeti 7 ve 8 Şubat tarihinde birlik hizmet binamızda yapılacak. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizin organizasyonuyla gerçekleştirilecek alım heyetiyle Cibutili ve Etiyopyalı iş insanlarını Güneydoğulu iş adamlarıyla buluşturacağız. 27 Şubat-2 Mart tarihinde ise İngiltere'ye Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimizin bir Ur-Ge faaliyeti olacaktır. İhracatçılarımız bu heyette İngiltere'deki alıcılarla B2B iş görüşmeleri gerçekleştirecek ve saha çalışmalarında bulunacaktır. Sonrasında ise Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğimizin Avustralya ve Malezya'ya yönelik Sektörel Ticaret Heyeti olacaktır. Ayrıca 6-10 Mart tarihlerinde Ticaret Bakanlığı ve TİM koordinasyonu ile Birliklerimiz organizasyonunda tüm sektörlerimize yönelik Güney Afrika Genel Ticaret Heyeti düzenleyeceğiz. Bahsi geçen heyetler ile Güneydoğulu iş insanlarımızın ticari rotalarını dünyanın her köşesine çevirmelerini amaçlıyoruz. Bölgeden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halıları, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kumaşlar, iplikler, bitkisel yağlar, plastik ve mamulleri, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile demir-çelik mamulleri yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

"Gaziantep 5'inci sırada"

Gaziantep'in tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 5'inci il olduğunu ifade eden Kileci, Gaziantep'in Ocak 2023'te kaydettiği 802 milyon 720 bin dolarlık ihracatla Gaziantep'in ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 124,32 olduğunu, en çok ihracat yapılan sektörlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu kaydetti.

Kileci, 2023 yılı ocak ayında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerine (GAİB) bağlı illerden yapılan ihracat rakamlarını da açıkladı.

Buna göre, Kahramanmaraş'tan 114,2 milyon dolar, Mardin'den 71,3 milyon dolar, Malatya'dan 35,8 milyon dolar, Diyarbakır'dan 20,4 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 18,2 milyon dolar, Adıyaman'dan 11,7 milyon dolar, Kilis'ten 6,4 milyon dolar olarak ihracat gerçekleşti.

"2023 yılına ocak ayı ihracatımızdaki yüzde 11,8'lik artışla başladık"

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi ise ocak ayında Gaziantep'ten önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artışla 802 milyon 847 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

2022 yılında rekor ihracat yapan Gaziantep'in 2023 yılına da ihracat artışıyla başladığını belirten Ünverdi, "Pandemi ve devam eden sorunlar karşısında büyük bir özveriyle çalışan sanayicilerimiz ülkemize moral olmaya devam ediyor. Bu rakamlara ulaşılmasını sağlayan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza ve katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

"Üretim maliyetlerimizi azaltmak zorundayız"

Küresel ticaretteki daralmaya dikkat çeken Ünverdi, "Uluslararası ticarette yaşanan belirsizlikler karşısında bir taraftan zorluklarla mücadele ediyor bir taraftan da sanayimizin önünü açacak adımlar atıyoruz. En büyük pazarımız olan AB ve ABD başta olmak üzere dünyada yaşanan talep daralması karşısında daha rekabetçi olabilmemiz için üretim maliyetlerimizi azaltmak, bu doğrultuda enflasyona dayalı olarak yüksek seyreden üretici fiyat endeksini düşürmek zorundayız." diye konuştu.

Ünverdi, "Önümüzdeki süreçte sürdürülebilir bir sanayi için üyelerimiz ve firmalarımızın ileri teknolojiye adapte olmaları, sanayi 4.0 ve dijitalleşmeyi gerçekleştirmeleri, yüksek katma değerli ve AB yeşil mutabakatı kriterlerine uygun olarak yeşil üretimle daha rekabetçi bir yapıya bürünmeleri, kentimizin kilogram ihracat birim değerlerini artırmak, yeni pazarlara ulaşmak ve mevcut pazarlardaki payımızı daha yukarılara taşımak, yeni organize sanayi bölgeleri ile yatırım ve istihdam olanaklarını genişletmek hedefiyle projelerimizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım

Nitelikli ihracata yönelmek gerektiğini ifade eden Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, "Gaziantep olarak 2023 yılına güzel bir giriş yaptık. İnanıyorum ki ilerleyen aylarda bu başarılı performansımızı artıracak ve nitelikli ihracata yönelerek yeni rekorlar kıracağız. Ben bu başarıda emeği olan tüm ihracatçı üyelerimizi ve iş insanlarımızı gönülden tebrik ediyorum. GTO olarak onların tüm sorunlarında, taleplerinde yanlarında olacak, yollarındaki taşları temizlemeye devam edeceğiz." dedi.

"İhracattaki sorunların çözümüne odaklanmalıyız"

Gaziantep'in her geçen yıl başarılı performansının üzerine ekleyerek devam ettiğini ve önemli gelişme kaydettiğini ifade eden Yıldırım, bu performansın sürdürülebilir olması için nicelikten ziyade niteliğe önem vermeleri gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Pandemi sonrası Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere 2022 yılında da pek çok sorunu üstlenmek zorunda kaldık. Tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların ülkemize olan etkileri daha şiddetli oldu. Fakat her şeye rağmen 2022 yılında da dış ticaret fazlası veren bir Gaziantep olarak başarılı bir performans sergiledik ve ihracatımızı yüzde 4,3 artırarak 10,5 milyar dolara çıkarttık. Eğer bu ihracat performansını artırarak devam ettirmek istiyorsak büyümenin temeline koyduğumuz ihracattaki sorunların çözümüne odaklanmalıyız. Şu an ihracat rakamlarımız maalesef niteliği değil niceliği ifade ediyor. Yüksek ihracat rakamları düşük TL kaynaklı olup, ihracatçının kâr marjları ve satış miktarları düşmüş durumda.  2023 yılında ihracat hedefimiz şu kadar milyar dolar diyebilir ve hedefi tutturabiliriz de. Ancak bu sadece ihracatı niceliksel olarak tanımlar. Kârsızlığı, düşük kilo başı ihracat değerini, düşen rekabet gücünü, pazar riskini ifade eder. Bizim niteliğe odaklanarak hedefimizi kilo başı ihracat değerini yükseltmek üzerine belirlememiz gerekir." açıklamalarında bulundu. (İLKHA)