• DOLAR 32.513
  • EURO 34.624
  • ALTIN 2491.364
  • ...
Kanada'dan Müslüman devletlere ders!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oybirliğiyle kabul edilidi

Kanada Parlamentosu, Çin zulmü yüzünden ülkesinden ayrılan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde Çin'e iade edilme tehlikesi altında olan 10 bin Doğu Türkistanlı Uygur Müslümanlarının Kanada'ya yerleştirilmesini teklif eden yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Milletvekili Sameer Zuberi'nin sunduğu tasarı sayesinde Çin zulmüyle karşı karşıya olan Doğu Türkistanlılar için Kanada güvenli limanlardan birisi haline gelecek.

Doğu Türkistan'da Çin zulmü altında kalan Uygur Müslümanlarının eğitim, seyahat gibi çeşitli sebeplerle gittiği ülkelerden vatanlarına geri dönemiyor. Ülkelerine dönen Uygurlu Müslümanların Çin'in toplama kamplarına alınıyor. Can güvenliği tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Çok uzun süredir bu baskıya maruz kalan Uygurlu Müslümanları dünya kamuoyuna sesini duyurmaya çalışıyor.

MÜSLÜMAN DEVLETLERİ SESSİZ 

Müslüman devletleri, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da işlemekte olduğu soykırım, asimilasyon ve baskı politikasına karşı her zaman olduğu gibi sessizliğini koruyor. Geçen sene Birleşmiş Milletler'e sunulan, Çin'in Uygurlu Müslümanlarla ile ilgili araştırma teklifi Batılı devletler tarafından desteklenmişti. Müslüman devletleri ise sunulan teklife hayır oyu kullanmıştı. 2023'ün başlarında ise Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi Çin'in çizdiği sınırlar çerçevesinde Doğu Türkistan'ı ziyaret ettikten sonra Çin'i öven açıklamalarda bulunmuştu.


Uygurlu Müslümanlar 2024'ten itibaren Kanada'ya Yerleşebilecek 

Söz konusu yasa ile Çin baskısı yüzünden vatanlarından ayrılmak zorunda kalan ve Çin'e iade edilme tehlikesi bulunan 10 bin Doğu Türkistanlı Uygurlu Müslümanlar, 2024 yılında Kanada'ya yerleşebilecek. 

KANADA PARLAMENTOSU, ÇİN ZULMÜNÜ “SOYKIRIM” OLARAK TANIMIŞTI

Kanada Parlamentosu, Şubat 2021’de, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlu Müslümanlarına yönelik uyguladığı asimile ve baskı politikalarını “soykırım” olarak tanımıştı.

EN AZ BİN 600 UYGURLU  MÜSLÜMAN GÖZALTINA ALINDI VEYA ÇİN’E GÖNDERİLDİ

Araştırmalara göre bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve özellikle Müslüman ülkelerden ikamet etmekte olanlardan en az bin 600 Uygurlu Müslüman, Çin yönetiminin baskıları sonucu gözaltına alındı ​​veya Çin'e geri gönderildi.

Kaynak: qha

Bu haberler de ilginizi çekebilir