• DOLAR 32.267
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2440.215
  • ...
ABD, Çin korkusu yaşayan Filipinlere yerleşiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Filipinler'i ziyaretinde mevkidaşı Carlito Galvez Jr. ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın ABD ordusunun yeni üslere erişimine izin verdiğini açıkladı.

Austin, anlaşma kapsamında halen erişime açık 5 askeri üsse ilave olarak 4 yeni üsse daha erişim sağlanacağını, böylece Amerikan askerilerinin toplam 9 üste konuşlandırılacağını belirtti.

Söz konusu üslerin kalıcı askeri yerleşimler olmadığını vurgulayan Austin, iki ülke orduları arasında ortak eğitim ve ortak operasyon kabiliyetinin arttırılması, insani yardım ve müdahale ile afet kurtarma yardımı gibi görevler için kullanılacağını iddia etti.

Austin, Başkan Joe Biden'ın "ABD'nin Filipinler'in savunmasına destek taahhüdünün kaya gibi sağlam olduğunu" vurguladığını hatırlatarak, "İttifakımız her ülkenin demokrasisine de güven veriyor, özgür ve açık bir Hint-Pasifik'in sürdürülmesine katkı sağlıyor." dedi.

Filipinli mevkidaşı ile iki ülkenin ortak savunma pozisyonunu daha da güçlendirmek üzere değerlendirmelerde bulunduklarını dile getiren Austin, "İkili savunma taahhütlerimiz, Güney Çin Denizi'nde veya Batı Filipin Denizi'nde iki ülkenin silahlı kuvvetlerine ve diğer varlıklarına yönelik saldırılara karşı ortak yanıt vermeyi kapsıyor." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir