• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Karaciğer kanseri riskini azaltmak için neler yapılmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanseri hakkında değerlendirmelerde bulundu ve önemli tavsiyeler paylaştı.

Karaciğerin hayati bir iç organ olduğunu vurgulayan  Kalemoğlu, "Karaciğer kanseri; zararlı kimyasalları ve diğer maddeleri kandan uzaklaştırmak, vücudun enerji için kullandığı besinleri depolamak ve vücudun yağları sindirmesine yardımcı olmak için safra yapmak da dahil olmak üzere birçok önemli işlevi yerine getiren karaciğer hücrelerinde başlıyor." dedi.

Erken teşhis ve tedavi ile süreç olumlu sonuçlanabiliyor

Karaciğer kanserinin ciddi gelişebileceğini fakat erken teşhis ve tedavi ile birçok hasta için olumlu tablolar oluşabileceğini belirten Kalemoğlu, karaciğer kanseri olan birçok kişinin herhangi bir belirti yaşamadığını söyledi ve ortaya çıkabilecek belirtileri şu şekilde sıraladı:

"Açıklanamayan kilo kaybı, iştah kaybı, derinin veya gözlerin beyazının sararması (sarılık), üst karın ağrısı, karın şişmesi veya şişkinliği, mide bulantısı ya da kusma, halsizlik, zayıflık, tükenmişlik, kireçli ve beyazımsı dışkı, koyu renkli idrar, kolay morarma veya kanama durumları."

Alkol önemli bir risk faktörü

Karaciğer kanserinin genellikle sirozun bir yan etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, "Siroz genellikle hepatit, yağlı karaciğer hastalığı veya kronik alkol kullanımı gibi diğer karaciğer hastalıklarının sonucudur. Ayrıca diğer koşullar, yaşam tarzı veya ilaçlardan da kaynaklanabilir." dedi.

 Kalemoğlu, karaciğer kanseri gelişimindeki risk faktörlerini ise şu şekilde açıkladı:

"Karaciğer sirozu, kronik hepatit B veya hepatit C, sigara kullanımı, fazla kilolu veya obez olmak, Wilson hastalığı (bakır zehirlenmesine neden olan nadir bir hastalık) veya hemokromatoz (karaciğerde aşırı demir birikmesi ) gibi bazı kalıtsal hastalıklar, alkol, diyabet, Aflatoksin (uygun şekilde saklanmamış tahıl ve yemişlerde büyüyebilen bir mantar) içeren gıdalar, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (karaciğerde yağ birikmesi), 60 yaşından büyük yaş."

Sağlıklı bireyleri de etkileyebiliyor

Karaciğer kanserinin herkesi etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, "Ancak hepatit B veya C gibi genellikle bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabı ve siroz  dahil olmak üzere karaciğere zarar veren diğer durumları olan kişilerde karaciğer kanseri daha yaygındır. Karaciğer kanseri, altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebilir. Bu durumlarda bilim adamları, karaciğer hücrelerinin DNA'larında kontrolden çıkıp bir tümör oluşturmalarına neden olan kusurlar veya mutasyonlar geliştirdiğini düşünüyor." diye konuştu.

Karaciğer kanserini önleyici tavsiyeler 

Karaciğer kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu olmadığını fakat bazı yaşam tarzı önlemlerinin hastalığa yakalanma olasılığını düşürmeye yardımcı olabildiğini belirten Kalemoğlu, önlemeye yönelik tavsiyelerini ise şöyle sıraladı:

"Hepatit B aşısı olun. Doğumda tüm bebeklere ve enfeksiyon geliştirme riski taşıyan yetişkinlere hepatit B aşısı önerilmektedir.

Hepatit C'ye yol açabilecek davranışlardan kaçının. 

 Sağlıklı kilonuzu koruyun. Kilo kaybını desteklemek için egzersiz yapın ve sağlıklı bir diyet uygulayın.

Sigara içme. Karaciğer kanseri geliştirme riskinizi azaltmak için sigarayı bırakın veya başlamayın.

Takibe alın. alkol tüketenler veya karaciğer hastalığı olanlar da dahil olmak üzere karaciğer kanseri riski taşıyan kişiler, tarama testleri yaptırmalıdırlar." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir