Şırnak İl Hıfzıssıhha Kurulu hava kirliliğine karşı aldığı yeni önlem kararlarını açıkladı
Şırnak Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, hava kirliliğinin etkilerinin azaltılmasına ilişkin İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun aldığı kararlar paylaşıldı.
Şırnak Valisi Osman Bilgin başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23. ve 26'ncı maddeleri gereğince, 30 Ocak 2023 Pazartesi günü olağanüstü toplanarak hava kirliliğinin etkilerinin azaltılmasına ilişkin çeşitli kararlar aldı.
Valilik, kurulda alınan kararları şöyle paylaştı:
"Karbon monoksit, oksijen taşıma kapasitesini azaltması sonucunda kandaki oksijen yetersizliği nedeniyle kan damarlarının çeperleri, beyin kalp gibi hassas organ ve dokularda fonksiyon bozuklukları meydana gelir.
Kükürt dioksit, renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında açığa çıkmaktadır. SO2 ve ince partiküllere uzun süreli maruz kalınması sonucunda solunum sistemi hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere mevcut kalp hastalarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olan kişilerdir.
Bu itibarla halkımızın zarar görmemesi, ileride telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmaması açısından vatandaşların yoğun olarak dışarıda bulundukları saatler olan sabah 06:00-08:00 ve akşam 16:00-18:00 saatleri arasında kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri veya kömür ilavesi yapılmaması hususunda ilgili kurum tarafından bu konuda denetimlerin yapılması ve halkın bilgilendirilmesi, ayrıca kış sezonu boyunca hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde 'çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalıkları veya kalp hastalıkları olan kişilerin mümkün olduğunca dışarı çıkmaması' konusunda anons yapılmasına,
Gribal enfeksiyonlar hasta kişilerin solunum yolu salgılarıyla, solunum yolu salgılarının bulaştığı eşyalarla bulaşan bir hastalık olduğu için yayılım okul, kışla, cami, kahvehane gibi toplu yaşanan yerlerde daha çabuk olmaktadır. Bu nedenle kişisel hijyene ve özellikle el hijyenine dikkat edilmeli. Okullarda ve camilerde kişisel hijyen, el hijyeni, el yıkamanın önemi konularında eğitim verilmesine,
Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından acil hastalara yönelik müdahalelerde elverişsiz hava koşulları nedeniyle yaşanan güçlüklerin önlenmesi için yol açma çalışmalarına öncelik verileceğine, acil hasta sevklerinde ve ulaşımı zor olan bölgelerde ikamet eden gebelerin hastaneye sevkinde TSK'nın gerekli yardım ve desteğinin devamına,
Alınan kararların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilmesine, başta İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer resmi kurumların internet sayfalarında yayınlanmasına ve basın yoluyla halkın bilgilendirilmesine; oy birliği ile karar verilmiştir." (İLKHA)