• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Yaşanan ekonomik zorluk nedeniyle eskilere rağbet arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Terzi Osman Zenginoğlu, 1990`ların başında terzilik mesleğine başladığını ve ustalarından gerekli eğitimi aldığını belirterek hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin terzilik mesleğini küçülttüğünü ve elbiseleri tamire çevirdiğini söyledi.

Sözlerinin devamında Zenginoğlu,

“Hazır giyim ve konfeksiyon terzilik mesleğini tamircilik mesleğine çevirdi”

“Önceki  dönemlerde takım elbise, şalvar, yelek, pardesü dikiyorduk. Zaman içerisinde terzilik mesleği biraz geriye düştü. Hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin maliyeti daha uygun olunca bizim mesleğimiz biraz geri düştü.  Şu an genelde tamirat işi yapıyoruz. Takım elbise diktiren çok nadir oluyor. Pantolon şalvar yine yaptıranlar var.”

“Kriz öncesi insanlar yeni elbise getiriyordu ama şu an eski elbiseleri tamir ediyoruz”

Özellikle ekonomik sıkıntıların başladığı bu zamanda eskiye rağbetin arttığını belirten Zenginoğlu, “Şu an genelde ekonomik krizden dolayı vatandaşlarımız yeni elbiseden ziyade eski elbiseleri getirip tamir ettiriyor. Krizden önce insanlar yeni elbise alıyorlardı. Pantolon, ceket gibi eksikleri ne varsa alıyorlar, uzunluk ve genişliği varsa onları getirip tamir ettiriyorlardı. Şimdi ise eskileri getiriyorlar. Yamadır işte astarını değiştirmedir, fermuar takmadır. Bu tür tamiratlarla eskilerle idare etmeye çalışıyorlar. Ama daha önce bir şahıs mağazaya gidip 2 mont, 2 ceket,  5 tane pantolon alıp getirip bize yaptırıyordu. Pantolonların boyunu kısaltıyor ve genişse daraltıyorlardı. Ama şimdi hep eskileri getirip yaptırıyorlar. Yani şimdi hafta içerisinde 3-5 yeni kıyafet gelmiyor bize. Burada ki mağazacı arkadaşlarda ‘artık bizler giyim satamıyoruz. Haftada 1-2 pantolon satıyoruz.’ diyorlar.” dedi.

“Eskiye rağbeti meslek hayatım boyunca hiç bu şekilde görmemiştim”

Eskiye rağbetin artmasına 30 yıllık mesleği boyunca rastalamadığını ancak eski ustalardan bu tür örnekleri duyduğunu aktaran  Zenginoğlu, “Benim terzilik yaptığım bu 30 yıl boyunca böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Ama bizim ustalarımız bizlere anlatırdı. İnsanlar ceketlerini getirip ters-düz yapıyorlarmış.  Ceketin solan dış yüzünü ters çevirip astarını sökerek  ters tarafını doğru tarafa getirerek yeni bir hale getiriliyordu. Ceket sıfır bir hale geliyordu ama onu biz görmedik. Genelde insanlar yeni kıyafetler yaptırırdı. Ama şu an sizde masamızın üstünde görüyorsunuz eski elbiselerle doludur.” dedi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir