• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Fransız sendikaları yeni protestolar çağrısında bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa'nın en büyük sendikaları, hükümetin önerdiği emeklilik reformuna karşı mücadeleye devam etme niyetlerini açıkladılar ve 7 ve 11 Şubat'ta yeni protestolar çağrısında bulundular. 

Fransa İçişleri Bakanlığının resmi rakamlarına göre, ülke genelinde 19 Ocak'taki grev ve protestoların ilk gününden 150 bin daha fazla olmak üzere 1,2 milyon gösterici sokaklara döküldü.

Lyon, Rennes, Rouen, Marsilya, Nantes ve Montpellier'de çok sayıda toplantı yapıldı, ancak en büyük gösteri başkent Paris'te yapıldı. Paris Polis İl Müdürlüğü'ne göre 87 bin kişi protestolara katıldı.

Sendikalar ise ülke genelinde 2,8 milyon kişinin yürüyüş ve gösterilere katıldığını belirtti. Genel Çalışma Konfederasyonu'nun (CGT) yaptığı açıklamaya göre, yalnızca Paris'te yaklaşık 500 bin gösterici toplandı. Aynı zamanda bağımsız izleme merkezi Occurrence, Salı günü Paris'te toplanan insan sayısını 55 bin kişi olarak tahmin etti.

Ocak ayının ortasından bu yana, ülke genelinde ekonominin çeşitli sektörlerinde, kitlesel gösterilerin yapıldığı günlerde yoğunlaşan grevler yaşanıyor. Bu nedenle, 31 Ocak'ta Ulusal Demiryolu Şirketi (SNCF), Ile-de-France metropol bölgesinden gelen trenlerin yüzde 75'ini iptal etmek zorunda kaldı. Ayrıca yetkililere göre eğitim sektöründe çalışanların yüzde 25'inden fazlası bu Salı günü greve gitti ve grevler nedeniyle bazı eğitim kurumları kapatıldı. Enerji şirketleri EDF ve Engie'nin çalışanlarının neredeyse yarısı işe gelmedi. Memurlar arasında greve gidenlerin oranı yüzde 19,4 oldu. TotalEnergies, rafinerilerde ve akaryakıt depolama tesislerinde çalışanların yüzde 55'inin grevde olduğunu bildirdi.

Önde gelen sendikalar tarafından örgütlenen göstericiler, hükümetin ülkenin emeklilik sisteminde reform yapma planlarına karşı çıkıyor. Reform karşıtları, yetkililerin asgari emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını reddediyor. Ayrıca ek faydalar sağlayan bir dizi meslek için özel emeklilik rejimlerinin kaldırılmasına da karşı çıkıyor. 

Pazartesi gününden bu yana, ilgili değişiklikleri içeren bir yasa tasarısı Fransa Ulusal Meclisi'nde görüşülüyor.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir