• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı'nda incelemelerde bulundu, ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yusufeli Barajı'nda elektrik üretimine bu yılın Aralık ayında veya 2024 yılı Şubat ayında tam kapasiteyle başlanmasının planlandığını belirten Kirişci, "Barajımızın kurulu gücü 558 MW, yıllık ortalama enerji üretimi ise 1 milyar 900 milyon kilowatsaattir. Bu miktar, 2,5 milyon kişinin 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bu üretim miktarı, Antalya kadar büyük bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. Yusufeli Barajı ve HES, 750 bin adet yerli ve milli otomobil TOGG'un enerjisini üretebilecek kapasitededir. Bu muhteşem tesis, üreteceği enerji ile ekonomimize yıllık 5 milyar TL katma değer sağlayacaktır. Yusufeli Barajı ve HES, aşağısında bulunan barajların en yüksek verimle çalışması için Çoruh Nehri'nin akış rejimini ayarlama yeteneğine sahip yegâne depolama tesisidir. Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının enerji üretim kapasitelerini yaklaşık yüzde 15 arttıracaktır. Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla birlikte ülkemizin toplam hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 oranında artacaktır. Yusufeli Barajı Çoruh Nehri'nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak, diğer barajların ömrünün uzamasına vesile olacak ve Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacaktır." dedi.

"Su seviyesi 73 metreye yükseldi"

Kirişci, "Yusufeli Barajı'nda 22 Kasım 2022'de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsen katılım ve talimatlarıyla su tutulmaya başlanmıştır. Şu ana kadar 73 milyon metreküp su depolanmış ve su seviyesi 73 metreye yükselmiştir. Bundan sonraki süreçte, kontrollü olarak su depolanmasına devam edilecektir. Baraj rezervuarında günlük maksimum 1 metre su yükselmesi olacak şekilde 20 Ağustos 2023 tarihinde test üretimine başlanmasını planlamaktayız. 390 günün sonunda da barajın maksimum işletme kotu olan 710 metreye ulaşılarak, tam kapasiteyle enerji üretimine başlanacaktır. Toplam depolama hacmi yaklaşık 2,1 milyar metreküp olan barajda biriktirilecek, su miktarı ise İzmir'in 6 yılda tükettiği içme ve kullanma suyuna eşittir." diye konuştu.

"1 milyon metreküp mümbit tarım toprağını yeni yerleşim yerine taşıdık"

Buradaki tarım arazilerini de dikkatle değerlendirdiklerini ifade eden Kirişci, "Verimli toprakların su altında kalmasına izin vermedik. Bunun için baraj gölü altında kalacak olan 1 milyon metreküp mümbit tarım toprağını yeni yerleşim yerine taşıdık. 600 bin metreküp toprağın daha taşınma çalışmaları ise devam etmektedir. Ayrıca sular altında kalacak olan 2 bin adet mezarlık da ilçe merkezi ve köylerde yeni mezarlık alanlarına taşınmıştır. Taşınma aşamasında hane başına 3 bin TL taşınma yardımında bulunulmuştur. İlçe merkezi ve köylerde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazine arazilerden ahır, mandıra yapılması maksadıyla araziler tahsis edilmektedir. Eski ilçe merkezinde tekil olarak hayvan yetiştiren vatandaşlarımız için DSİ Genel Müdürlüğümüzün altyapısını hazırladığı bölgede belediye tarafından ahırlar yapılmıştır. Çok sayıda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımız için de belirlenen alan düzenlemeleri yine DSİ'nin makineleri ile yapılmaktadır. Yusufeli'nde yerleşim yeri çalışmalarını yürütürken sokak hayvanlarını da unutmadık. STK'larla iş birliği içinde Ardanuç ilçesinde içinde ameliyathanesi de bulunan hayvan toplama merkezi yapıldı. Eski Yusufeli ilçemizde yaşayan yaklaşık 500 sokak köpeği toplanarak buraya götürülmüştür." ifadelerini kullandı. (İLKHA)