• DOLAR 34.562
  • EURO 36.15
  • ALTIN 2964.521
  • ...

Dünyaca ünlü ve Gaziantep'in en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığı ile kentin en önemli lezzetlerinden olan; bayram, düğün ve diğer özel günlerde sofralarda eksik olmayan Antep baklavası fiyatları cep yakıyor.

Kentte kırmızı kabuklu ve çerezlik Antep fıstığı 200 TL, baklavada kullanılan boz iç fıstık 550-600 TL, baklava fiyatları ise ürününe göre 300 ile 500 TL arasında satışa sunuluyor.

Kentteki fıstıkçılar, baklavada kullanılan iç fıstık fiyatının yükselmesini rekoltenin düşüklüğü ile arz ve talepten kaynaklandığını belirtirken baklava üreticileri fıstığın "stok" yapılarak yükseltildiği iddialarını öne sürüyor. Kentteki baklavacılar ise, baklava fiyatlarının yüksekliğini Antep fıstığı fiyatının çok yüksek olmasından kaynaklandığını ve kentte yeterince fıstık olmasına rağmen fıstıkçıların "rekolte düşüklüğünü" bahane ettiğini ileri sürüyor.

"Antep fıstığı içi kıymetli bir üründür, rekoltenin düşük olmasından fiyatlar yükseliyor"

Fıstıkçılar, "Antep fıstığı dünyada isim yapmış ve 'Antep fıstığı' diye şehrin ismi ile isimlendirilmiştir. Antep fıstığı bu bölgeye ait olan bir üründür. Antep fıstığında bir yıl 'var yılı'dır, bir yılda 'yok yılı'dır. 2018'de rekoltemiz çok yüksekti, fiyatlarda 80-100 TL civarındaydı ama 2019''yok yılı' olduğundan dolayı da fiyatlar biraz yükseldi." dedi.

Antep fıstığı fiyatlarının yüksek olmasını rekolte düşüklüğüne ve dünya piyasasında baklavalık Antep fıstığı içine artan talebe bağlayan fıstıkçılar, "Baklavalık Antep fıstığı dünyada eşi ve benzeri olmayan bir üründür. İran, Amerika veya İspanya'da bizim baklavada kullandığımız fıstık içi yoktur. Antep fıstığı içini dünya kullanıyor. Bundan dolayı da Antep fıstığı içi kıymetli bir ürünümüzdür ve rekoltenin düşük olmasından dolayı da fiyatlar yükseliyor." ifadelerini kullandı.

Antep fıstığına ve fıstık yetiştiricilerine sahip çıkılması çağrısında bulunan fıstıkçılar, "Lütfen çiftçimize ve bu bölgenin insanlarına sahip çıkalım. Bu bölgede eğer Antep fıstığı olmazsa Gaziantep'te herhangi bir devlet yatırımı olmadığından insanlar perişan olur. Antep fıstığı bu bölgenin kalkınmasıdır ve bu en büyük gelir kaynağıdır. Devlet desteği olmadan Gaziantep sanayisiyle, teknolojisiyle yükseliyorsa bu Antep fıstığı üreticilerinin sayesindedir. Antep fıstığına sahip çıkalım yoksa çiftçiler üretim yapmaz ve Antep fıstığı ağacı yetiştirmeyi bırakır. Bölge insanı da perişan olur. " şeklinde konuştu.

"Geçen seneden kalan fıstık şu anda depolarda mevcut"

Fıstıkçılar, fıstık üreticilerinin ve Antep fıstığının korunması için kapatılan Güneydoğu Birlik gibi bir birliğin acilen kurulmasını istediklerini belirtti.

Baklavanın temel malzemesi olan Antep fıstığı içinin kilosunun 600 TL'ye yaklaştığını ve bu fiyatın çok yüksek olduğunu belirten baklava ustaları ise şunları söyledi:

"Son zamanlarda Antep fıstığı fiyatlarında aşırı bir yükselme var. Fıstık fiyatları çok yüksek olunca bu durum baklava fiyatlarına yansıyor ve baklavaya yansıyınca da bu defa satışlarımız düşüyor. Fıstığı da aynı şekilde sade yağ takip etmektedir. Sade yağ fiyatı da ona göre yükseliyor. Fıstıkçılar, fıstık fiyatının yüksekliğini rekoltenin düşüklüğüne bağlıyor. Antep fıstığının bir özelliği, kabuklu olarak kaldığında 2-3 yılda kalsa hiçbir bozulma olmuyor. Bundan dolayı geçen seneden kalan fıstık şu anda depolarda mevcuttur. Geçen sene ile bir önceki yılın rekoltesini topladığımızda baklava, çikolata ve diğer bütün şekerleme sektörüne yetecek kadar fıstık şu anda mevcuttur ama buna rağmen fıstık fiyatları aşırı derecede yükselmektedir. Bunun en büyük etkeni de stokçulardır."

Son yıllarda Antep fıstığının sektörle ilgisi olmayan kişiler tarafından altın gibi yatırım amaçlı alındığını ve depolarda bekletildiğini de öne süren baklavacılar, "Bu nedenlerden dolayı fıstık fiyatları aşırı derecede yükselmiştir. Antep fıstığı fiyatlarının yüksekliği bize yansıyor. Bize yansıyınca müşterilere de yansıyor. Herkes rahat bir şekilde baklava yiyemiyor. Baklava, fıstık olmadan sadece şekerli bir ekmek olur. Antep baklavasını meydana getiren fıstıktır." dedi.

"Yüksek fiyatlardan dolayı ne fıstık ne de baklava yiyebiliyoruz"

Son yıllarda hem Antep fıstığının hem de Antep baklavasının fiyatının çok yüksek olduğunu ifade eden vatandaşlar da "Fıstığın ve baklavanın başkenti Gaziantep'te yaşıyoruz. Antep fıstığı ve baklavanın fiyatı çok yüksek. Gaziantep'te yaşıyoruz ama yüksek fiyatlardan dolayı ne fıstık ne de baklava yiyebiliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)