Bari Ramazanda yapmayın!
Özellikle dindar(!) belediyelerin yarış edasıyla hazırladıkları birbirinden uzun iftar çadırları, iftar sonrası sazlı sözlü Ramazan şenlikleri, şölenler, fuarlar, milyonlar harcanarak hazırlanan sahneler, mekanlar, sabahlara kadar süren eğlenceler, kahkahalar ve akşama kadar uyuyarak tutulan oruç İşte hayatlarını eğlence üzerine bina edenlerin Ramazan ayından anladıkları
Yasir Çelik / İstanbul
“Allah, Kur’ân-ı Kerim’in Bakara Suresinde mealen ‘Ramazan Ayı… İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur’an onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahid olursa artık onu tutsun…’ buyurmaktadır.
Ve milyonlarca Müslüman kendilerini Allah’a en yakın hissetmesi ve ibadetlere daha titizlikle sarılması gereken bu aya ‘Merhaba’ dedi. Müminler Oruç, mukabele, teravih, sahur, huşu içinde kılınan namazlar, kardeşlik gereği yapılan gönülden yardımlarla adeta yarış içerisine girdi…”
Yıllar önce yapılan birçok haber bu girişle hazırlanır okuyucuyuya servis edilirdi. Ancak şimdilerde durum çok farklı. Yarış havasına giren özellikle dindar(!) gözüken belediyeler amacını aşan etkinliklerle Ramazan ayını, oyun, eğlence, ticaret ve israf ayına dönüştürdüler.
Türkiye’de birçok il ve ilçe belediyesi Ramazan Şenlikleri adı altında çeşitli organizasyonlarla Müslümanları mübarek Ramazan ayında ifsada sürüklüyorlar. Bu tür etkinliklere tepki gösteren Marmara İnsani Hak ve Hürriyetler Platformu (MİNHAP) Başkanı Cemal Çınar Hoca, bu şekildeki eğlencelerin İslam’da yerinin olmadığını vurguladı.
BU TÜR ETKİNLİKLER TOPLUM YAPISINA AYKIRIDIR
Ramazan ayının muhtevası itibariyle sosyal aktivitelerin dayanışma yardımlaşmaların çok önemsenmesi ve yapılması gerektiğini ifade eden Çınar Hoca, “Kardeşliği pekiştiren etkinlikleri bizler de düzenliyor, ısrarla yapılması gerektiğini söylüyor ve elimizden geldiğince teşvik ediyoruz.
Ancak Müslümanların Ramazan ayı başta olmak üzere her daim yaptıklarının İslam’a ve Kur’ân’a, İslam itikadına, İslam’ın ibadi ve ahlaki yönlerine uygun olup olmadığına dikkat etmeleri gerekiyor.
Tabi Ramazan ayında bu konuda çok daha hassas olunması gerekiyor. Yani Ramazan’ı bir şov, şenlik, sazlı-cazlı bir şekilde örtüsüne, ahlakına, konuştuklarına, yaptıklarına dikkat etmeden hatta oruç dahi tutmayan insanlarla bu şekilde karma etkinliklerin düzenlenmesi bırakın Ramazan ayını normal zamanlarda dahi caiz değil. Bu tür etkinlikler toplumun yapısına aykırıdır” dedi.
HALKIN OYLARIYLA GELDİNİZ HALKIN DEĞERLERİNE DE SAHİP ÇIKIN
Bu tür etkinlikleri düzenleyen belediyelere seslenen Çınar Hoca, “Müslüman halkın oylarıyla belli bir noktaya gelmiş ve halkın bu teveccühünü kendisi için bir kazanım kabul eden tüm kardeşlerimize tavsiyemiz; bu halk, inancınızı ve ahlakınızı gördüğü için size destek veriyorsa siz de halktan aldığınız bu destekle halkın ahlakını, inancını, kültürünü ve aile bütünlüğünü korumakla yükümlüsünüz ve bu düşünceleri heder de etmemeniz gerekiyor.
Bu sebeple bu tür etkinlikleri şiddetle kınıyoruz. Bu tür aktivitelerin İslami olmadığını ve İslam’a zarar verdiğini vurgulamak istiyoruz.
Normal zamanlarda bu tür etkinliklerin yapılması caiz değilken hasseten Ramazan maneviyatına yüzde yüz zarar verdiğine inandığımız bu tür etkinliklerin yapılmamasını istiyoruz. Her zaman hassas olunması gereken bu konuda özellikle Ramazan ayında çok daha fazla hassasiyet göstermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bu tür etkinliklerle ilgili endişelerini de dile getiren Çınar Hoca konuşmasının sonunda “İnşaallah bu durum, birilerinin Ramazan’ı başka yönden tahrip etme girişimi değildir. Ama bu konuda bir endişe de taşıyorum” dedi.