• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Hukukçulardan SMS dolandırıcılığına karşı uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her geçen gün yeni yöntemler geliştirerek halkı kandırmaya devam eden dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Hukukçular, SMS yoluyla dolandırıcık vakalarının  arrtığına dikkat çekerek, bu tür mesajların kesinlikle dikkate alınmaması ve tıklanmaması uyarısında bulundu.

Konuya ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Avukat Hakan Özbay ve Avukat Mehmet Emin Biberli, bilinmeyen numaralara ve bu numaralardan gelen mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bu tür dolandırıcılıklara daha çok yaşlı ve teknolojiyi az kullanan insanların maruz kaldığını söyleyen Avukat Hakan Özbay, "SMS dolandırıcılığı, insanların içinde bulunduğu maddi durum veyahut kampanya türü ürünlerin satışa sunulması, 'sürpriz bir şekilde hediye kazandınız' şeklinde insanlara gönderilen SMS'ler üzerinden veya şahısların istismar edilmesi ile ortaya çıkan olaydır." diye konuştu.

"Size link tıklatmak suretiyle, hesaplarınızı boşaltma yoluna gidiliyor"

Daha önceleri kurumların isimleri veya mesaj kodları üzerinden sahte olup olmadığının anlaşıldığını söyleyen Özbay, son dönemlerde ise bunun da kopyalanarak, dolandırıcılar tarafından kullanıldığına dikkat çekti.

Özbay, "Her halükarda şunu bilmeliyiz ki; gelen mesaj ne olursa olsun, devlet kurumu veya şirketten gelse bile, hiçbir şekilde normal sıradan bir telefon numarasıyla gelmez. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Mesajlar ile gelen kısa linkler var. Özellikle insanların içerisinde bulunduğu sosyal durumu, maddi sıkıntıları dikkate alan dolandırıcılar, bunları istismar etmek veya insanları daha rahat dolandırmak için bu hususlara vurgu yaparak, mesajlar yollamaktadır.  Örneğin, 'devlet yardımı için şuraya tıklayınız, Aile Bakanlığı şu şekilde sosyal destek veriyor' tarzında bir link yollayarak, size linki tıklatmak suretiyle ya telefonunuza virüs ulaştırılıyor ya da telefonunuzda bulunan hesaplarınızı boşaltma yoluna gidiliyor. Veyahut sizi yönlendirerek, kredi kartı veya banka bilgilerinizi girerek, o banka kartlarına onay verilmek suretiyle hesabı boşaltıyor." şeklinde konuştu.

"Şikâyet dilekçesi hazırlanıp savcılığa başvurulmalıdır"

Avukat Hakan Özbay

Bu tür bir dolandırıcılığa maruz kalınması durumunda iletişim kurulan telefonun şikâyet edilmesi tavsiyesinde bulunan Özbay, "Başına böyle bir olay gelen vatandaş, öncelikle irtibat kurduğu telefon numarasını not edecek. Bu telefonu kimin kullanıldığının tespit edilmesi, bu yolu kullanan şahsın cezalandırılması için en hızlı yol, çözümse suç duyurusu şikâyet dilekçesi hazırlayıp, savcılığa başvurmalarıdır. Savcı bu süreci karakol üzerinden yürütebiliyor." diye konuştu.

"Hiçbir kurum sizi arayıp bilgilerinizi isteyerek, para yollamaz"

Bankacılık işlemleri üzerinden yapılan dolandırıcılıklarda da artış yaşandığını söyleyen Özbay, "Telefonla bankaymış gibi arıyorlar, bankanızdan iadeniz var, kredi kart hesap iadesi var veyahut da prim ödemesi var, diye söylüyorlar.  Bilgilerinizi girelim, size ödeme yapalım, para yatırmak için sizin kart bilgileriniz lazım, şeklinde cümlelerle sizin rızanızla bilgilerinizi alıp, dolandırıcılık yoluna geçebiliyorlar. Hiçbir şekilde devlet kurumları, bankalar sizi arayıp, sizin bilgilerinizi isteyerek size para yollamaz. Bununla ilgili size mesaj gelebilir, şubeye gelin denilebilir.  Vatandaş bu ayrımı rahatlıkla fark edebilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Nitelikli hali 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır"

Bu şekilde dolandırıcılık yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olduğuna vurgu yapan Özbay, "Bu işin nitelikli hali ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Şahsın isnat edilen suçu işlediğine dair delil elde edilir ve cezalandırılırsa, 1 yıldan 5 yıla kadar, bu işin nitelikli halini işlemişse de 3 yıldan 10 yıla kadar, en az cezalandırma yoluna gidilebilmektedir. Eğer şahsın hakkındaki cezayı hüküm kesinleşirse mağdur kişi alacağının tazmini için, yine o kişi üzerinden hukuk yoluna gidebilir." dedi.

'Gelen mesajlara kesinlikle itibar etmeyin, gelen mesajlar ne olursa olsun sizi yönlendiren, size bir yere tıklayın şu kadar para kazandınız, şeklinde yönlendirici hiçbir mesaja aldanmayın' diyen Özbay, şunları kaydetti:

 "Ne devlet kurumu ne bankalar, size bu şekilde link yollayarak para ödemesi yapmaz. Bunun farkında olalım. Böyle bir bilgi gelirse de direkt şirkete, kuruma veyahut da bankaya bizzat giderek bu tür dolandırılma olayların önüne geçebiliriz."

"Linklere kesinlikle tıklamamak gerekiyor"

Avukat Mehmet Emin Biberli

Kişilerin yönlendirildikleri site yoluyla, sahip oldukları hesaplardan para çekilerek dolandırıcılığa maruz kaldıklarını ifade eden Avukat Mehmet Emin Biberli ise, "Bu durum gelen mailler için de geçerlidir. Bu tür mailleri açmamak gerekiyor çünkü tıklamadan daha mailler doğrudan da kullanılabiliyor. Bu yolla bilgiler ve işlemler ele geçirilebiliyor. O yüzden bu numara ve linklere kesinlikle tıklamamak gerekiyor." dedi.

'Dolandırıcılığa maruz kalınması durumunda en yakın karakola gidilebilir' diye konuşan Biberli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şifrelerimizi oldukça güvenli yapmalı ve kimseyle paylaşmamalıyız"

"Bunun dışında savcılığa da gidip suç duyurusunda bulunabilir. Yapılan işlemle ilgili tüm detayları bildirerek, suç duyurusunda bulunma imkânı mevcut. Kanunlarımızda hileli bir davranışta bulunarak kendisine ve bir başkasına yarar sağlamak, karşı tarafa zarar vermek unsuru sayılarak, bu durum gerçekleşirse, kişiye bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Telefon veya mailimiz olsun, şifrelerimizi oldukça güvenli yapmalıyız ve kimseyle paylaşmamalıyız.  Güvenmediğimiz telefon numaraları için bu şekilde dolandırıcılıktan şüpheleniyorsak, o telefonu hemen kapatmalı ve hemen engellemeliyiz." (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir