• DOLAR 34.562
  • EURO 36.284
  • ALTIN 2964.247
  • ...
Türkiye`den Libya`ya Çözüm Önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya krizine çözüm için bir yol haritası hazırladıklarını, bunun kabul edilmesi halinde Türkiye’nin süreci denetlemek istediğini söyledi. Today’s Zaman gazetesinin haberine göre, İstanbul’da bir grup gazeteciyi kabul eden Ahmet Davutoğlu, Ramazan ayı başlayıncaya kadar Libya konusunda çözüme yönelik bir yol kat edilmesinin önemine dikkat çekti.

Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarına siyasi yönlendirme sağlamak ve bu çalışmaları koordine etmek amacıyla oluşturulan “Libya Temas Grubu”nun yarın İstanbul’da yapılacak dördüncü toplantısında Türkiye’nin Libya krizine çözüm bulmak üzere önerdiği “Üçüncü Yol” niteliğindeki yol haritası masaya yatırılacak.

Aralarında Etiyopya ve Senegal gibi bölge ülkelerinin de olduğu 35 civarındaki ülkenin yanı sıra NATO, AB, Arap Birliği, Afrika Birliği ve İslam İşbirliği Örgütü temsilcilerinin Genel Sekreterlik düzeyinde katılacakları Libya Temas Grubu toplantısına dair bilgi veren Davutoğlu, toplantı sırasında Türkiye’nin Libya’da krizin sona erdirilmesi için önerdiği yol haritasının masaya yatırılacağını ifade etti. “Masada en makul çözüm paketi olarak sadece Türk önerilerinin bulunduğunun” altını çizen Davutoğlu, BM yetkilileriyle birlikte hazırlanan bu yol haritasının toplantıda kabul görüp uygulamaya girmesi durumunda Türkiye’nin ateşkes ve yeni yönetime geçiş sürecini denetlemek istediğini belirtti.

ÜÇÜNCÜ YOL FORMÜLÜ

Ortadoğu’da tarihin normalleşmesi sürecinin yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, Türkiye’nin bu sürece elinden gelen katkıyı yapmaya çalıştığını örnekleriyle anlattı. Bu kapsamda Türkiye’nin Libya’daki gelişmelerle de yakından ilgilendiğinin altını çizen Davutoğlu, Libya’daki durum ile ilgili üç değişik tezin ortada olduğunu ve bu tezlerden ikisinin uygulanabilir olmaktan uzak olduğunun altını çizdi. Afrika Birliği’nin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin yerinde kalarak ülkede ihtiyaç duyulan reform faaliyetlerini gerçekleştirmesini istediğini kaydeden Davutoğlu, Fransa’nın ise muhalefeti silahlandırarak Kaddafi’yi şiddet yoluyla uzaklaştırıp mevcut rejimi yıkıp, yeni bir rejim kurmayı önerdiğinin altını çizdi. Türkiye’nin ise bir üçüncü yol önerdiğine vurgu yapan Davutoğlu, bu formülün Libya’daki özüm süreci içerisinde ne galip, ne de mağlup ortaya çıkarmayacak bir formül olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin masaya getireceği yol haritası, öncelikle ülkede çatışan taraflar arasında ateşkesin sağlanmasını ve BM gözetiminde Libya’nın bütün bölgelerine insani yardımın ulaştırılmasını öngörüyor. Bu süreçte Kaddafi için bir “güvenli bölge” bulunmasını öngören Türk formülü, Libya’da devlet aygıtını devre dışı bırakarak Irak’takine benzer büyük toplumsal ve siyasal sorunlar çıkaracak `siyasetin Baas üyelerinden arındırılması` tarzı bir hataya düşülmemesini amaçlıyor.

Bu plana göre, Kaddafi’den ziyade çevresindekilerin ikna edilmesi suretiyle Kaddafi’nin ülkenin başından ayrılmasının sağlanmasından sonra ülkenin bütünlüğünün korunarak yeni bir yönetimin temellerinin atılması hedefleniyor. Türkiye’nin önerdiği yol haritası mevcut Kaddafi yönetiminde suça bulaşmamış devlet unsurları, yani Trablus yönetimi ile Bingazi’de yönetimde olan isyancı muhaliflerin karşılıklı olarak kabul edeceği ikişer temsilciden oluşan bir geçici ortak yönetim konseyi oluşturulmasını ve bu konseyin kendi üyeleri dışında üzerinde mutabık kalacakları 5. ismi devlet başkanı seçmesi mantığına dayanıyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in de katılacağı toplantıda NATO’nun Kaddafi yönetimine dair operasyonlarına Ramazan ayında devam edip etmemesi konusunun da ele alınması bekleniyor. NATO operasyonlarının sürmesi durumunda bunun İslam aleminde tepkilere yol açacağını ve Kaddafi’nin bunu bir psikolojik manevra malzemesi olarak kullanacağından endişe eden Türkiye, NATO operasyonlarının durması durumunda ise bu sefer Kaddafi’nin güçlerini toparlayarak ülkeye yeniden hakim olmak üzere önemli bir zaman kazanmasından tedirginlik duyuyor. Bu yüzden Türkiye’nin önerdiği formülün hızla devreye sokularak Ramazan’dan önce etkinlik kazandırılması hayati önemde bulunuyor.

Bu arada; Rusya ve Çin, toplantıya davet edildiklerini fakat katılmayacaklarını açıkladı. Rusya, Libya krizinin tek çözüm yerinin BM Güvenlik Konseyi olduğun vurguladı.29 Mart 2011 tarihli Londra Konferansı`nda kurulan Libya Temas Grubu’nun dördüncü toplantısı Türkiye ile bir önceki toplantının ev sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri`nin eşbaşkanlığında gerçekleştiriliyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir