Yol Güvenliği Derneği Başkanı Memiş: Magandaların sürücü belgeleri asla iade edilmemelidir!
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının 10 bin sürücü belgesinin geri iade edileceği ve 2 buçuk milyon sürücünün ceza puanının silineceği konusunda basına açıklama yapıldığını belirten Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı İhsan Memiş, trafikte magandaların sürücü belgelerinin asla iade edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Trafik ve yol güvenliği hepimizin 24 saat can ve mal güvenliğini korumakta olduğunu söyleyen Memiş, "Bunun için tüm gelişmiş ülkeler büyük çaba sarf etmektedir. Trafik Kanunu kapsamında kırmızı ışık, alkol, drift yapmak, uyuşturucu alarak araç kullanmak ve asli kusurlu olarak adam öldürmek, tescilsiz araç kullanmak ve bunları birkaç kez tekrarlamaktan dolayı 6 aydan başlayıp beş yıla kadar geri alınan belge sayısı yaklaşık 226.370 olup bu 6 çeşit trafik suçlarının dışında küçük ticari esnafın belgelerine el konulan sayısı 7 bin 500 civarındadır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan talebimiz asla ve asla yukarıda sayılan 6 çeşit trafik suçlarından belgeleri geri elinden alınanların belgelerinin verilmemesi ve ceza puanlarının da silinmemesidir. Bu kural tanımayan ve kuralsızlığı kural yapan magandaların tekrar trafiğe dönmesine asla izin verilmemelidir." dedi.
"Daha çok trafik cezası yerine, toplumu bu alanda bilinçlendirmek ve eğitmek devletin asli görevi olmalıdır"
Devamında Memiş, "2022 yılında denetim olarak alkollü araç kullanan 213 bin 662 kişi, 100 ceza puanını dolduran 7.848 ve 5 kez hız limitlerini aşan sürücü sayısı 692'dir. Bunların sürücü belgeleri de ellerinden alınmış olup, alkolden sürücü belgeleri ellerinden alınanların toplam belge sayısı içindeki payı yüzde 80 olup, daha sonra kırmızı ışık gelmektedir. Ayrıca 2022 yılında sürücülere yaklaşık 4 milyon trafik cezası ve araç plakasına yazılan 19 milyon trafik cezası yazılmıştır. Yani Türkiye de toplam sürücü sayısına göre sürücülere yazılan ceza yüzde 12, araç plakasına yazılan ceza ise 19 milyondur. Toplam araç sayımız 26 buçuk milyon olup, bununda yüzde 80 ne ceza yazılmıştır. Bu durumda göstermektedir ki Türkiye toplumu trafik kültürü açısından yeterli bilinçlenme seviyesine henüz ulaşmamıştır. Bu nedenle daha çok trafik cezası yerine, toplumu bu alanda bilinçlendirmek ve eğitmek devletin asli görevi olmalıdır." şeklinde belirtti. (İLKHA)