• DOLAR 34.545
  • EURO 36.169
  • ALTIN 2980.009
  • ...
Uzmanından uyarı: Çağımızın en büyük tehlikesi teknoloji bağımlılığı ve sosyal medya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Psikolog İlgin, giderek daha uzun sürelerle sosyal medya kullanımının teknoloji bağımlılığına yol açtığını belirterek bunun da insanları birbirinden uzaklaştırdığını ve yalnızlığa sürüklediğini kaydetti.

İlgin, rekabet içinde olma, popüler olma hevesi gibi davranış türlerini; bu son yüzyılda insanlığın yaşadığı en büyük sorunlardan biri olarak nitelendirdi.

 

Teknolojinin daha verimli kullanılması halinde bireylerin bedensel, ruhsal ve psikolojik ilişkilerde daha sağlıklı olacağını ifade eden Psikolog İlgin, bu yüzden sosyal medya kullanımının azaltılmasının bu konuda faydalı olacağının altını çizdi.

"Aşırı sosyal medya kullanımı bireyler üzerinde psikolojik etkiler bırakır"

İlgin, "Sosyal medyayı çok fazla kullanıldığımız zaman insanlarda sorunlar oluşturuyor. Sosyal medyanın kullanımı insanların duygusal refahının, mental ve fiziksel sağlıkları gibi birçok sorunlarla ilişkilendirilmektedir. Aşırı sosyal medya kullanımının bireyler üzerinde psikolojik etkileri görülmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte internetin ve sosyal medyanın kullanılması hayatımızda önemli bir yer almıştır. İnternet ve sosyal medya kullananların sayılarına ve sürelerine baktığımız zaman bunu daha net bir şekilde görebilmekteyiz." diye konuştu.

"Sosyal medyada gereğinden fazla vakit geçiren bireylerde mahremiyet duygusu gelişmiyor"

Sosyal medyayı çokça kullanmanın zararlarına değinen Psikolog İlgin, "Sosyal medyanın aşırı kullanımı; insanı fiziksel, bedensel ve psikolojik olarak yıpratabilir. Bireylerin kimlik oluşumunda olumsuz değişiklikler görülmektedir. Mahremiyet duygusu gelişmemektedir. Toplumdan uzaklaştırma, bireylerin içine kapanması ve yalnızlık gibi duygular gelişmektedir. Kendi aralarında rekabet içinde olmaları, popüler olma hevesleri, özellikle bu son yüzyılımızda yaşadığımız büyük sorunlardan biridir. Vatandaşların sosyal medya kullanımını belli bir saate indirmelerini tavsiye ederiz. İş ve ev ortamında sosyal medyadan uzak durmak gerekir. Mekânların belirlenmesi önemlidir, örneğin evin belli bir noktasında sosyal medya alanının olması, o alanın dışında sosyal medyanın kullanılmaması gerekir." dedi.

"İnternet ortamında samimiyet kavramı yoktur"

İlgin, "Bireyler sosyal medya yerine farklı hobilere yönelebilirler. Teknoloji çağında yaşadığımız için tamamen teknolojiden uzaklaşamayız, bu yüzyılımızda mümkün değil. Teknolojiyi daha verimli kullanırsak bireylerin bedensel, ruhsal ve psikolojik ilişkilerinde daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. İnternet ortamında samimiyet kavramı yoktur, samimiyet ortamı olmadığı için bireylerde mental durum ağırlıklıdır. Kullanılan cihazlar teknolojik cihazlar, bu cihazların insanlarla arasındaki bağ samimi olmadığından dolayı kandırılma ve suiistimal durumları çok rahat bir şekilde karşınıza çıkabilir. Bu durumla karşılaşıldığı zaman, samimiyet ortamı olmadığı için de insanlar yalnızlığa sürüklenir." şeklinde konuştu.

Bireylerin sorunlarını paylaşmamasının psikolojik sorunlara yol açacağını kaydeden İlgin, son olarak şunları söyledi:

"Aile içindeki ilişkilerde olumsuzluklar bariz bir şekilde görülmektedir. Bireyin herhangi bir sorunu olduğu zaman aile içindeki fertler ile paylaşmazsa bireyi yalnızlığa iter ve psikolojik sorunlara, depresyona yol açar. Çözülmesi gereken sorunları daha da çözülemez hale getirir. Aynı zamanda teknolojiden mahrum etmemek de gerekir. Bir ödül sistemi kurularak çocukları ödül sistemine alıştırmak gerekir." (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir